Slovenský raj: Najvyšší vodopád je vysoký až 75 metrov

Slovenský raj je horské pásmo na východnom Slovensku v oblasti Spiša. Považuje sa za jednu z najkrajších prírodných oblastí Slovenska. Leží v severovýchodnej časti Slovenského Rudohoria a juhovýchodnej časti Fatransko-tatranskej oblasti. Oblasti horského pásma chráni Národný park Slovenský raj, ktorý je jedným z deviatich národných parkov na Slovensku.

23.09.2014 15:40
slovensky raj flog pravda sk neradevil flog Foto:
V Kláštornej rokline v Slovenskom raji je viacero vodopádov. Je dlhá 1,5 km.
debata (2)

V ankete Divy Slovenska o NAJ zázrak vody hlasovalo 859 čitateľov, ktorí si zvolili vodopády Slovenského raja.

Vodopády v neuveriteľných výškach

Misové vodopády sa nachádzajú v rokline Suchá Belá v Slovenskom Raji. Sú najvyššími vodopádmi doliny – ich výška je 29,5 metra. Prechádza sa po nich pomocou rebríkov a reťazí, a preto treba byť opatrný. Prechod však nie je nijak náročný.

Nálepkove vodopády je sústava vodopádov v Zejmarskej rokline. Sú pomenované podľa kpt. Jána Nálepku – hrdinu z bojov v Rusku počas 2. svetovej vojny, ktorý pôsobil v osade Biele Vody ako učiteľ. Bočný vodopád je vysoký 8 metrov, a môžete ho vidieť v rokline Suchá Belá.

Dúhový vodopád sa nachádza v Kláštornej rokline Slovenského raja. Je vysoký 8,5 metra. Korytový vodopád je možné vidieť v rokline Suchá Belá. Dá sa k nemu dostať po zelenej turistickej značke. Cestu pomáhajú návštevníkom zvládať stúpačky, bez ktorých by bol výstup veľmi obtiažny.

Machový vodpád tvorí voda, ktorá preteká vo viacerých prúdoch cez stenu obrastenú machom. Vodopád sa nachádza v rokline Malý Kyseľ a má výšku 8 metrov. Okienkový vodopád sa nachádza v rokline v Suchá belá. Má len 8 metrov, zato dolu vymieľa krásne jazierko. Nad ním je skalné okno, podľa ktorého nesie vodopád svoj názov. Ak sa pri pohľade naň obrátite, uvidíte ďalšie skalné okno.

Vodopády v rokline Veľký Kyseľ sú očarujúce. Foto: flog.pravda.sk/dobyvatelhor
Slovenský raj, vodopád, roklina, Veľký Kyseľ Vodopády v rokline Veľký Kyseľ sú očarujúce.

Skalný vodopád je 3,5 metra vysoký vodopád, ktorý sa nachádza v Sokolej doline. Je to najmenší zo štyroch vodopádov v doline. V jeho blízkosti je Závojový vodopád. Vedie popri ňom žltá turistická značka, ktorá je jednosmerná a priechod je možný iba v smere proti toku potoka.

Závojový vodopád je najvyšší z vodopádov v Slovenskom raji. Leží v Sokolej doline vo forme trojstupňovej kaskády vysokej asi 75 metrov. Úsek trasy, ktorý vedie okolo vodopádu sa považuje za jeden z najnáročnejších v celom Slovenskom raji. Je realizovaný pomocou sústavy rebríkov, mostíkov a stúpačiek. Za tú nádheru však tá námaha stojí. Trasa k vodopádu sa však neodporúča ľudom, ktorí majú strach z výšok.

Prístup k vodopádu je možný iba od križovatky Sokolia dolina ústie. Zo Spišských Tomášoviec vedie smerom k Sokolej doline zelená značka a cesta po Sokoliu dolinu ústie trvá asi 2 hod. Na rozdiel od pôvodného obchádzania exponovaným traverzom, sa dnes úsekom prechádza priamo, vyše 80 m dlhou sústavou rebríkov, mostíkov a stúpačiek.

Potok pretekajúci touto roklinou pramení vo výške približne 900 m. n. m. na okraji plošiny Glac. Na dolnom konci doliny ústi do Bieleho potoka vo výške 568 m.n. m. Dolina tvorí súčasť národnej prírodnej rezervácie Kyseľ.

Kartuziánsky vodopád padá z výšky 4 metre cez skalný prepad a nachádza sa v Kláštornej rokline v Slovenskom Raji.

Cesta po stúpačkách a rebríkoch v Slovenskom... Foto: SITA
Slovenský raj, turisti, turistika, príroda, rebrík, národný park Cesta po stúpačkách a rebríkoch v Slovenskom raji si vyžaduje zvýšenú pozornosť.

Prístup k vodopádom

Z obce Hrabušice vedú turistické chodníky do Kláštoriska, cez Kláštornú roklinu, Prielom Hornádu, Sokolnú dolinu, Roklinu Piecky, Tiesňavu Veľkého Sokola či Suchej Belej. Z obce sa po vyznačených trasách dostanete aj k vodopádom, ktoré nesú prívlastky: Misové, Bočný, Dúhový, Korytový, Okienkový.

Prielom Hornádu v zime ponúka pohľad na... Foto: Michaela Brunovská, Pravda.sk
Hornád, Slovenský raj Prielom Hornádu v zime ponúka pohľad na nádherné ľadové úkazy.

Obec Hrabušice sa nachádza v západnej časti Hornádskej kotliny a na severných svahoch Slovenského raja. Môžete sa tam vybrať osobnou alebo autobusovou dopravou zo Spišskej Novej Vsi. Obec je od mesta vzdialená 17 km.

Ku Karteziánskemu vodopádu je dobrý prístup zo Spišských Tomášoviec, ktoré sa nachádzajú asi 10 km od Spišskej Novej Vsi.

K Zejmarskej rokline, v ktorej sa sústava Nálepkových vodopádov nachádza, sa môžete dostať vlakom z Banskej Bystrice alebo z Margecian cez zastávku Mlynky. Pokiaľ pôjdete autobusom, zvoľte cestu z Popradu do Spišskej Novej vsi. Zo zastávky Mlynky je peší prístup k ústiu Zejmarskej rokliny, ktorá sa nachádza v osade Mlynky-Biele Vody.

V mestách a obciach, ktoré sú v blízkosti Slovenského raja, je dostatok možností na ubytovanie v hoteloch, penziónoch alebo privátoch. Viac informácií o klenotoch národného parku a možnostiach ubytovania, nájdete na webových stránkach Slovenského raja.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zázrak #Slovenský raj #Divy Slovenska #vodopády