Turistov na Slovensku ubudlo, sťažujú sa hotelieri

Cestovnému ruchu sa tento rok na Slovensku nedarí. V prvom pol roku hotelieri zaznamenali pokles domácich a zahraničných hostí. Úbytok turistov prvýkrát nastal v roku 2009, keď Slovensko navštívilo výrazne menej zahraničných turistov ako pred globálnou ekonomickou krízou.

26.09.2014 15:00
postel hlavna shutterstock Foto:
Tržby z ubytovania hostí v prvom polroku oproti roku 2013 klesli o 7,2 percenta.
debata (7)

Minuloročnú zimnú sezónu pod Tatrami poznačilo teplé počasie a nedostatok snehu. To sa odzrkadlilo na menšom počte návštevníkov ubytovacích zariadení.

Podľa Slovenského štatistického úradu sa tu od januára do konca júna ubytovalo približne 665 tisíc cudzincov, čo oproti rovnakému obdobiu minulej sezóny predstavuje pokles o 13,8 percenta. Návštevnosti krajiny zahraničnými turistami sa tak vrátila na úroveň roku 2012.

Tradične najpočetnejšou zahraničnou klientelou v ubytovacích zariadeniach na Slovensku zostali Česi. V porovnaní s vlaňajškom však počet hostí z Česka klesol o 12 percent na 184 327 turistov. Až tretina turistov z Ukrajiny ubudla kvôli politickej kríze a konfliktom v Ukrajine.

Ukrajina spolu s Českou republikou, Poľskom a Nemeckom patria medzi krajiny, z ktorých jazdí na Slovensko najviac turistov. Za prvý polrok sa u nás ubytovalo takmer 33 tisíc Ukrajincov, v rovnakom období predošlého roku sme hosťovali približne 49 tisíc ukrajinských návštevníkov.

Najhoršia zimná sezóna

Návštevnosť krajiny klesala už začiatkom roka. Na situáciu upozornili prevádzkári lyžiarskych stredísk, ktorí vraj kvôli miernej zime zaznamenali jednu z najhorších sezón za posledné roky. Podnikatelia v cestovnom ruchu sa sťažovali na nepriaznivé počasie aj v lete.

Nižší počet turistov sa prejavil tiež na príjmoch slovenských hotelierov. Tržby z ubytovania hostí v prvom polroku dosiahli 124,9 miliónov eur, čo oproti roku 2013 predstavuje pokles o 7,2 percenta.

Podľa predčasnej analýzy peňažného ústavu UniCredit Bank, bola vyťaženosť ubytovacích zariadení na Slovensku tento rok najnižšia z celej EÚ. V posledných rokoch nastal výraznejší rast ubytovacích kapacít, ktoré sú však v prepočte na obyvateľov v porovnaní s priemerom krajín únie nižšie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #turizmus #hotelierstvo