Upršané leto zvýšilo návštevnosť hradov a múzeí v Žilinskom kraji

Žilinský samosprávny kraj hodnotí končiacu sa letnú turistickú sezónu ako úspešnú, pod vyššiu návštevnosť hradov či múzeí, ktoré spravuje, sa podľa neho podpísalo aj nepriaznivé počasie, keď ľudia namiesto kúpalísk vyhľadávali kultúru.

28.09.2014 06:00
Budatín, hrad, veža Foto: ,
Budatínsky hrad toto leto privítal 5 742 turistov, čo je takmer dvojnásobok oproti vlaňajšku.
debata (1)

Všetkých osem expozícii Oravského múzea, ktoré okrem hradu spravuje napríklad aj Hviezdoslavovu hájovňu či Oravskú lesnú železnicu, dokázalo počas tohto leta prilákať viac návštevníkov ako vlani, dokopy až 118 548, čo je nárast o vyše 13-tisíc. Napríklad Oravský hrad navštívilo o deväťtisíc dovolenkárov viac ako počas vlaňajšieho leta, Budatínsky hrad dokonca privítal dvojnásobok turistov.

Oravský hrad je najnavštevovanejšou pamiatkou v... Foto: Martin3.flog
oravsky hrad Oravský hrad je najnavštevovanejšou pamiatkou v Žilinskom kraji.

Päť expozícií Považského múzea v Žiline vrátane hradov Budatín a Strečno, privítalo cez leto takmer 46-tisíc ľudí, čo je o 5 349 viac ako vlani. Najvýraznejší skok zaznamenal Budatínsky hrad v Žiline, ktorý oproti minuloročným 2 377 návštevníkom napočítal toto leto až 5 742 turistov.

Hrady Strečno (na fotografii) a Budatín... Foto: SHUTTERSTOCK
Strečno Hrady Strečno (na fotografii) a Budatín privítalo cez leto takmer 46-tisíc ľudí.

O 547 návštevníkov menej privítala expozícia Jánošík a Terchová v Terchovej. Príčinou nižšieho záujmu mohla byť zlá dostupnosť do Vrátnej doliny, ktorú koncom júla zasiahli ničivé povodne (viac informácií o udalosti sa dozviete v článku Zničená cesta, vraky a jazvy po lavíne. Záchranári videli Vrátnu z vrtuľníka). Expozíciu v Terchovej si prišlo pozrieť 4 083 návštevníkov.

Terchová zaznamenala nižšiu návštevnosť... Foto: Michaela Brunovská, Pravda.sk
Terchová, Juraj Jánošík, socha Terchová zaznamenala nižšiu návštevnosť expozícií Terchová a Jánošík.

Liptovské múzeum v Ružomberku, ktoré spravuje desať expozícii, napočítalo cez leto 87 147 návštev­níkov. Takmer 32-tisíc z nich navštívilo Múzeum Liptovskej dediny v Pribyline, 6 776 hrad Likava a 2 836 múzeum Čierny Orol v Liptovskom Mikuláši.

Skanzen v Pribyline patrí medzi najznámejšie... Foto: Ivan Majerský, Pravda
skanzen Pribylina Skanzen v Pribyline patrí medzi najznámejšie skanzeny a múzeá na Slovensku, ktoré dokumentujú život Slovákov v minulosti.

Na Kysuciach turisti najviac vyhľadávali historickú lesnú úvraťovú železničku, ktorá obslúžila 26 256 cestujúcich a Skanzen vo Vychylovke, ktorý si pozrelo 15 742 návštev­níkov.

Na Kysuciach turisti najviac vyhľadávali... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Vychylovka, lesná železnička, vláčik, Kysuce Na Kysuciach turisti najviac vyhľadávali historickú lesnú úvraťovú železničku a Skanzen vo Vychylovke.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #hrady #Oravský hrad #múzeá #Terchová #Liptov #návštevnosť #Žilinský kraj