Banská Bystrica otvára lesný náučný chodník na Urpíne

Banská Bystrica otvára nový Náučný chodník Serpentíny Urpín. Lesný chodník s dĺžkou 3,6 km návštevníkom priblíži krásy prírody a vďaka rôznym zábavno-náučným hrám je vhodný aj pre rodiny s deťmi. Prechádzka na Urpín je už teraz obľúbeným vychádzkovým miestom Banskobystričanov i turistov, ktorí zavítajú do mesta.

30.09.2014 06:00
v06-bb-bystrica-shutter Foto:
V Banskej Bystrici na Urpíne otvoria nový lesný Náučný chodník, ktorý bude vzdelávať hravou formou.
debata (1)

Otvorenie prvej časti chodníka sa uskutoční 30. septembra 2014, o 10.hodine pri soche Partizána pri malej železničnej stanici. Celá trasa Náučného chodníka je päť kilometrov s prevýšením 190 metrov a prechádzať bude od východiskového bodu, železničnej stanice Banská Bystrica-Mesto cez 14 zastávok až k bývalému skokanskému mostíku na Žltých pieskoch.

Deti sa naučia o lese hravou formou

Na každej zastávke čaká na návštevníkov informačný panel s lesníckou, environmentálnou alebo hvezdárskou tématikou. Informačné tabule sú doplnené aj atraktívnymi 3D vizualizáciami, zvonkohrou z rôznych druhov dreva alebo vtáčími búdkami.

Tabule rozprávajú príbeh o tom, ako vznikala geologická stavba Urpín. Dozvedieť sa môžete o histórii a súčasnosti Vartovky, o význame mŕtveho dreva, zložení okolitých lesov či faune a flóre vyskytujúcej sa v okolí. Spracovanie tabúľ hravou formou učí, ako chrániť les, rozoznávať živočíšne druhy alebo druhy stromov. Ako maskot pre túto oblasť bude náučným chodníkom návštevníkov na tabuliach sprevádzať ojedinelý malý pavúk Stepník červený, ktorý bude upozorňovať na zaujímavosti danej lokality.

Projekt je financovaný z dotácií Environmentálneho fondu. Práce na chodníku budú pokračovať v priebehu roku. V roku 2015 sa plánuje v rámci projektu vybudovanie vyhliadok na Banskú Bystricu. Viac informácií nájdete na webovej stránke mesta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rodina #les #chodník