Slovenské drevené kostolíky sú svetovým unikátom

Slovenské drevené kostoly odrážajú život ich staviteľov, ktorí chceli žiť v harmónií s prírodou a odpútať sa od všedného života. Chrámy neoplývajú luxusom, práve naopak. Dokazujú, že v jednoduchosti je krása. Drevené kostolíky sa zvyčajne stavali na vyššie položených, ťažko dostupných miestach. To ich odlišuje od iných dedinských stavieb.

01.10.2014 06:00
drevený kostol, kostol sv. Michala Archanjela,... Foto:
Drevený gréckokatolícky kostol sv. Michala Archanjela je národnou kultúrnou pamiatkou.
debata (2)

Kostolíky sú jedinečným príkladom stretu dvoch kultúr – východnej a západnej, ako aj byzantskej a latinskej. Dodnes sa na Slovensku zachovalo približne päťdesiat stavieb na východe, severe a strede Slovenska.

ankete Divy Slovenska o NAJ klenot ľudovej architektúry hlasovalo 766 čitateľov, ktorí si za víťaza zvolili drevené kostolíky.

K najstarším patria gotické drevené kostoly. Také nájdeme napr. v okrese Bardejov a v Tvrdošíne. Druhým typom sú evanjelické kostoly, ktoré sa stavali na základe zákonného článku cisára Leopolda I. na konci 17. storočia, tzv. artikúl.

Na východnom Slovensku stojí tretí typ sakrálnych drevených stavieb, pravoslávne kostoly, ktoré boli pôvodne grécko-katolícke. Vznikli väčšinou v 18. storočí, a patria medzi skutočné skvosty ľudovej architektúry.

Symbolika v ikonách

Každý z týchto chrámov je jedinečný a výnimočný niečím iným. Všetky však majú interiér rozdelený na tri základné časti, a to na predsieň (babinec), chrámovú loď a svätyňu. Dominantou každej cerkvi je ikonostas, ktorý oddeľuje svätyňu od lode. Ikonostas je stena zložená z viacerých radov ikon, zoradených podľa presného liturgického kánonu.

Každá z ikon v sebe ukrýva hlbokú symboliku a býva napísaná na dvere. Toto umenie v sebe spája architektúru, maľbu a dekoratívnu drevorezbu. V pravoslávnych drevených kostoloch sú karpatské ikony osadené do ikonostasov vyzdobených v barokovom a rokokovom štýle.

Naozaj výnimočných je osem drevených chrámov Karpatského oblúka, ktoré v roku 2008 zapísali do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO: rímsko-katolícke kostoly v Hervartove a Tvrdošíne, evanjelické artikulárne kostoly v Kežmarku, Leštinách a Hronseku, kostoly východného obradu v Bodružali, Ladomírovej a Ruskej Bystrej.

Drevené kostolíky s celosvetovou hodnotou

Rímskokatolícky drevený kostol svätého Františka z Asissi je najstarší kostol svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa v Hervartove v okrese Bardejov. Postavený bol roku 1500 v gotickom štýle, interiér zdobia nástenné maľby. Dnes ho považujeme za národnú kultúrnu pamiatku.

Najstarší z drevených kostolov je kostol sv.... Foto: Róbert Buga, zdroj SACR
hervartov, kostol, drevený kostol, Bardejov Najstarší z drevených kostolov je kostol sv. Františka z Asissi v Hervartove v okrese Bardejov.

Gréckokatolícky kostol sv. Michala Archanjela v Ladomirovej patrí k architektonicky najhodnotnejším chrámom východného obradu na Slovensku. Chrám bol postavený v roku 1742 bez použitia jediného klinca a zasvätili ho sv. archanjelovi Michalovi. Ikonostas chrámu pochádza z polovice 18. storočia. Ikony sú rozmiestnené na piatich poschodiach. Strecha chrámu má tvar pyramídy, a nad cibuľkou je jednoramenný kríž. Pri kostole sa vyníma obrovská zvonica s tromi zvonmi.

Kostol v Ladomirovej patrí k najhodnotnejším na... Foto: Ladislav Struhár, zdroj SACR
LADOMIROVA, kostol, dreveny kostol Kostol v Ladomirovej patrí k najhodnotnejším na východnom Slovensku.

V starobylej obci Jedlinka v blízkosti Bardejova nájdeme Gréckokatolícky drevený chrám byzanského obradu z roku 1763. Je zasvätený Ochrane Presvätej Bohorodičky. V chráme sú zachované pôvodné ozdobné kované kríže, kovania na dverách či tepané mreže na oknách. Ikonostas kostolíka sa považuje za jeden z najkrajších rokokových ikonostasov na Slovensku.

Viac informácií a zaujímavostí o slovenských drevených kostolíkoch nájdete na webovej stránke Národného portálu cestovného ruchu a Pamiatkového úradu SR.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov #severné Slovensko #Východné Slovensko #Divy Slovenska #Tvrdošín #drevené kostolíky