Začína sa každoročná veľká púť moslimov do Mekky

Asi dva milióny pútnikov sa chystá na každoročnú veľkú púť do Mekky, hadždž, ktorá sa začína v Saudskej Arábii. Púť je považovaná za jeden z piatich pilierov moslimskej viery a každý veriaci by ju mal absolvovať aspoň raz v živote.

02.10.2014 15:00
Mekka, moslim, Saudská Arábia Foto:
V októbri sa začína púť do Mekky, ktorú navštívia milióny moslimov.
debata (3)

V Mekke vykonávajú už niekoľko dní davy veriacich obrady tzv. malej púte, ktorú môžu absolvovať kedykoľvek v roku, avšak mnohí ju spájajú práve s hadždž.

Cieľom cesty je Mekka, rodisko islamského proroka Mohameda, a oblasť 30 kilometrov okolo nej. Mekka sa nachádza vo vnútrozemí, 73 km od mesta Džidda a približne 90 km od pobrežia Červeného mora. Pri vstupe do mesta je prísna kontrola dokladov, keďže do Mekky môžu vstúpiť iba moslimovia.

V Mekke sa nachádza Svätá mešita (Al-Masjid Al-Haram, známa aj ako Veľká mešita), ktorá sa v islame považuje sa najsvätejšie miesto. Pútnické mesto ukrýva aj cintorín Janna ul Mualla, zachovaný od čias proroka Mohameda. Na nádvorí mešity je budova Kaaba, ktorú postavil prorok Abrahám so synom Ismaelom. Kaaba býva zahalená do čierneho plátna, ktoré musia pútnici sedemkrát obísť.

Pútnici trávia noc na púšti

Mesto je známe aj prírodnými skvostami. Hovorí sa, že prorok Mohamed odhalil v jaskyni Her'aa na vrchole Hory svetla (Jabal Al Noor) korán, a na vrchu Arafat a Jabal Rahma mal posledné kázanie. Mohamed sa pred obyvateľmi Mekky skrýval v jaskyni Al Jabal Thur, ktorú podľa legendy strážil pavúk. Pútnici, ktorí sa do Mekky vyberú, trávia noc na púšti Muzdalifah.

Zvýšené bezpečnostné opatrenia v meste

Každoročne sú v meste prísne bezpečnostné opatrenia, vzhľadom na množstvo ľudí a riziko smrti udupaním. V súvislosti s výskytom vírusových ochorení eboly a respiračného syndrómu MERS na Blízkom východe, rieši Saudská Arábia aj zložitú situáciu s hygienou v krajine.

Pre vstup do Saudskej Arábie je potrebný platný cestovný pas (najmenej 6 mesiacov po skončení pobytu), príslušné vízum, o ktoré možno požiadať na veľvyslanectve Saudskej Arábie vo Viedni a spiatočná letenka. Viac informácií nájdete na stránke Ministerstva zahraničných vecí.

Zdroj: www.saudskaarabia.sk

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #púť do mekky