Tip na víkend: Nechajte sa zlákať vôňou gaštanov na hrade

Jeseň vonia po gaštanoch, do chrumkava upečených alebo zapravených v zákuskoch a koláčoch. K tomu si predstavte drevené hračky a stredoveký tábor pre deti, príjemnú hudbu a dobré vínko. Na hrade Modrý Kameň budú v sobotu 4. októbra Gaštanové slávnosti.

03.10.2014 15:00
Gaštanové slávnosti Foto:
Gaštanové slávnosti na Modrom Kameni vás očaria dobrým jedlom, vínom, ale aj ľudovou kultúrou.
debata

Zo Zvolena či zo Štiavnice aj z Lučenca trvá cesta ani nie hodinku a návšteva stojí za to. Múzeum bábkarských kultúr a hračiek v Modrom kameni je ako stvorené pre hry a vďaka stáročnej gaštanici sem radi zavítajú aj maškrtné jazýčky. Dospelí môžu ochutnať vínko z modrokamenskej vinohradníckej oblasti, ktorá je vraj najväčšou na Slovensku.

Vinice tu patrili starému rodu Balašovcov už v 13. storočí. Šľachtický rod tu sídlil 600 rokov a staré pivničky zostali v kraji dodnes. A hoci balašovský hrad vyhorel, ich kaštieľ z 18. storočia sa stal domovom pre Múzeum bábkarských kultúr a hračiek. Dnes v ňom bude vládnuť gaštan v najrôznejších podobách.

Gaštanové zákusky, palacinky, podpecníky, gaštanové kúpeľné oblátky, ale aj surové gaštany a sadenice gaštana jedlého – to všetko si môžete v tento deň kúpiť priamo na hrade. Po ďakovnej omši za úrodu, ktorá sa začne o desiatej hodine, budú gazdinky súťažiť o najlepší gaštanový zákusok.

Na hrade si môžete dobroty nielen vychutnať,... Foto: SNM - Múzeum bábkarskýchch kultúr a hračiek
Gaštanové slávnosti, zákusky Na hrade si môžete dobroty nielen vychutnať, ale sa aj zapojiť do súťaže gazdiniek o najlepší gaštanový zákusok.

Deti si môžu vyrobiť bábku alebo zastrielať z luku

Menšie deti si na nádvorí vyrobia gaštankové postavičky, budú kresliť a vyfarbovať jesenné motívy.

„V múzeu môžu navštíviť druhé tvorivé dielne, kde spoznajú rôzne druhy bábok a môžu si vyrobiť aj svoju vlastnú bábku. Alebo sa v našom Hračkovisku zahrajú s drevenými hračkami – starými aj novými," hovorí múzejný pedagóg Jaroslav Hanko. Na nádvorí budú k dispozícii aj moderné atrakcie – autíčka na diaľkové ovládanie, kolotoče či nafukovací hrad.

V Múzeu bábkarských kultúr a hračiek budú rôzne... Foto: SNM - Múzeum bábkarskýchch kultúr a hračiek
Múzeu bábkarských kultúr a hračiek, Modrý Kameň, dieťa, hračka, bábka V Múzeu bábkarských kultúr a hračiek budú rôzne tvorivé dielne. Deti si môžu vyrobiť napr. vlastnú bábku.

Väčšie deti určite zaujme dobový tábor, kde si môžu vyskúšať lukostreľbu, a šermiari, ktorí predvedú tradičný súboj a predstavia svoju výzbroj aj oblečenie.

Gaštanové slávnosti sa v Modrom Kameni konajú už 14 rokov, ale pre tých, ktorí v okolí sami gaštany pestujú, majú dnes aj trocha trpkú príchuť. Stromy totiž vinou choroby vysychajú a zatiaľ sa nedarí skazu zastaviť.

„Je to smutný pohľad, keď stromy umierajú. Treba však odstrániť všetko, čo je napadnuté," hovorí Dana Žlnková z občianskeho združenia SATIVA, ktoré sa pokúša starú generáciu gaštanov v oblasti zachrániť.

Chorľavie však nielen gaštanica, ale aj samotná budova múzea. Deravá strecha a nevykurované priestory v expozíciách neprospievajú vzácnym kúskom historických bábok a hračiek, ale ani návštevníkom.

„Teší nás, že o dva roky budú Gaštanové slávnosti už v obnovenej budove, o opravu barokového kaštieľa, v ktorom múzeum sídli, sme žiadali v roku 2010 a teraz máme konečne pozitívne signály, že pôjde do rekonštrukcie," hovorí riaditeľka Múzea bábkarských kultúr a hračiek Helena Ferencová. Obnova má byť financovaná z európskych fondov.

Kam za zábavou

4. októbra, sobota

  • Bratislava: Svetový deň zvierat v zoo/prvý bratislavský októberfest na hradbách – prezentácia malých slovenských pivovarov, ukážky tradičného varenia piva, swing show, historický šerm, tradičné remeslá, aj 5. 10./Bodkované obrazy – workshop pre rodiny s deťmi v Kunsthalle o 10., 14., 16. a 18. h, BLAF – festival vizuálneho umenia, 25 galérií, koncert, aj 5.10.
  • Banská Bystrica, Veľké Kapušany, Dunajské Luhy, Čaňa, Bešeňová, Žitavský luh: Európske dni vtáctva, exkurzie pre verejnosť s ornitológmi po náučných chodníkoch, pozorovanie vodného vtáctva
  • Sliač: Indiánsky deň rodiny, hier a rekordov, cesta bojovníka, divadielka, rytieri spod Pustého hradu, hudba, súťaže, zábava, ihrisko pri ZŠ, od 10. h
Indiánsky deň rodiny v Sliači ponúka bohatý... Foto: Rodinné centrum Sliač
Indiánsky deň rodiny v Sliači, deti, hry, rodina Indiánsky deň rodiny v Sliači ponúka bohatý program pre deti.
  • Sebechleby/Stará hora: oberačka po sebechlebsky, festival vinohradníctva, ľudovej gastronómie, cestovného ruchu, folklór, hudba, zábava
  • Stupava: Deň zelá, jarmok, hudba, súťaž v rezaní a šliapaní kapusty, vo varení kapustnice, tvorivé dielne a animácie pre deti (KD), výstavy v Sedliackom dvore, hudba, aj 5. 10.
  • Košice: Biela noc, najväčší festival súčasného umenia, predstavenia a inštalácie umelcov z 15 krajín sveta, koncert, Kunsthalle 18:30, Železničná noc svetiel, nočné jazdy vlakom, program pre deti, ohňová šou, hudobným expresom, Stanica Čermel od 19. h. do polnoci, Višegrádske dni – festival výtvarného, hudobného a divadelného umenia krajín V4, potrvá do 1. decembra

5. októbra, nedeľa

  • SR: bezplatné vstupy do múzeí SNM a galérií SNG každú prvú nedeľu v mesiaci – 37 výstavných priestorov a pracovísk múzeí a galérií po celom Slovensku
  • Bratislava: nedeľa pre dospelých – komentovaná prehliadka a workshop k výstave zameranej na 90. roky, Kunsthalle,
  • Košice: Medzinárodný maratón mieru – 90. výročie podujatia, bežecké preteky, krst knihy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #Modrý kameň #gastronómia #umenie #gaštanové slávnosti #tipy na víkend