Košice: Na detskej železnici bude Noc svetiel plná atrakcií

Železničná noc svetiel sa v košickej Čermeli uskutoční po tretí krát. Program sa začne o 19:00 a potrvá do polnoci. Informovala o tom Zuzana Lehotská z občianskeho združenia Detská železnica Košice. Novinkou bude ohňový prepad vlaku, hudobný nočný expres či horiace víly.

04.10.2014 06:00
Košice Foto:
Program Košíc bude cez víkend bohatý: Noc svietiel na detskej železnici, Biela noc, Medzinárodný maratón mieru a ďalšie.
debata

Veľkou atrakciou bude i nočná jazda najstarším parným vláčikom, z ktorého sa budú vyletovať iskry. „Toto nevšedné divadlo je zaiste tým najčarovnejším predstavením, ktoré môže naša parná lokomotíva Katka ukázať iba raz v roku. Preto verím, že Košičania si nájdu cestu do Čermeľa aj počas tohtoročnej Bielej noci,“ povedal riaditeľ detskej železnice Ľubomír Lehotský.

Košičania sa budú môcť bezplatne dostať do Čermeľa priamo z Námestia maratónu mieru historickým retrobusom. Spred budovy Košického samosprávneho kraja bude odchádzať každú hodinu. Atraktívnu Noc svetiel pripravili už po tretíkrát dobrovoľníci z detskej železnice.

Svetelná šou, nočné jazdy a prepady

Program na staničke Čermeľ sa začne o 19:00 svetelnou šou, horiacimi vílami a fúkaním ohňa. Potom sa cestujúci odvezú nočným expresom do tajomného lesa, aby sa na konci jazdy stali svedkami neobyčajného „plamenného“ prepadu.

Vlaky budú odchádzať každú hodinu, v prípade veľkého počtu cestujúcich aj častejšie. Odchod bezplatnej prepravy historickým autobusom z Námestia maratónu mieru do Čermeľa je o 18:45, 19:45, 20:45, 21:45, 22:45 a 23:45.

V nedeľu 5. októbra nebudú vláčiky Košickej detskej historickej železnice premávať z dôvodu konania Medzinárodného maratónu mieru a pre uzatvorenie prístupových komunikácií do Čermeľa. Vláčik premáva až do 2. novembra a aj na Mikuláša 6. decembra, dodal Lehotský.

Košice ožijú behom i umením

V Košiciach sa tento víkend oplatí byť súčasťou najväčšieho podujatia súčasného umenia Biela noc, a zažiť najstaršie maratónové preteky v Európe, či už ako bežec alebo ako divák.

Medzinárodný maratón mieru má osobitú atmosféru, každoročone na trať priláka tisícky bežcov zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Tento ročník si Košice pripomenú 90. výročie jeho vzniku.

debata chyba