Orloj na Kysuciach je vraj najpresnejší na svete

Na Slovensku mnohí poznajú orloj v Prahe. Ale málokto vie, že aj na Slovensku máme tento unikátny stroj času. A nielen jeden, ale hneď dva. Orloj na Kysuciach ako jediný na svete ukazuje tzv. pravý slnečný čas, a orloj na Liptove na rozdiel od pražského orloja, nezdobia postavy apoštolov, ale figúrky miestnych remeselníkov.

06.10.2014 15:00
Stará Bystrica Foto: ,
Orloj v Starej Bystrici ukazuje tzv. pravý slnečný čas, a je údajne najpresnejší na svete.
debata

Orloj na Kysuciach je svetovým unikátom

V obci Stará Bystrica sa nachádza Rínok sv. Michala Archanjela. Čím je nezvyčajný? Nájdete na ňom prvý slovenský orloj, ktorý je zároveň najväčšou drevenou sochou na Slovensku a údajne aj najpresnejší orloj na svete.

Orloj sa skladá zo sediacej Madony a Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska. Vo výklenkoch orloja je umiestnených šesť bronzových plastík – kniežaťa Pribinu, kráľa Svätopluka, Antona Bernoláka, Ľudovíta Štúra, M. R. Štefánika  a Andreja Hlinku.

Súčasťou orloja je aj sedem sôch svätcov: sv. Cyrila, sv. Metoda, sv. Andreja-Svorada, sv. Beňadika, sv. Gorazda, sv. Bystríka a socha sv. Vojtecha. Ich osudy sú spájané s našou krajinou. Apoštolov z topoľového dreva vytesal ľudový rezbár Peter Kuník z Tvrdošína. Srdcom orloja je astroláb, teda ciferník s astronomickými údajmi, ktorý je pre konštrukciu orloja typický.

Pre každú fázu dňa iná farba
Farby hlavnej dosky astrolábu ukazujú fázy dňa: čierna znamená noc, červená značí úsvit, bledomodrá je príznačná pre deň-obzor, červená sa spája so súmrakom. Ručička so slnkom sa pohybuje po týchto poliach podľa toho, kde sa reálne slnko nachádza.

Zlaté lemovky na doske označujú rovník, obratník raka, obratník kozorožca a tzv. miestny poludník, teda úsečku priamky, ktorá ukazuje kedy je slnko na oblohe nad Starou Bystricou najvyššie.

Orloj v Starej Bystrici ukazuje fázy dňa a... Foto: SACR
Orloj, Stará Bystrica Orloj v Starej Bystrici ukazuje fázy dňa a noci, ako aj fázy mesiaca a jeho polohu na oblohe.

Orloj v Starej Bystrici ako jediný na svete ukazuje tzv. pravý slnečný čas, a údajne je najpresnejší. Okrem toho astroláb ukazuje fázy mesiaca a jeho polohu na oblohe. Vo vežičke orloja sú dva zvony. Jeden zvon odbíja čas, druhý vytvára zvukovú kulisu počas promenády apoštolov.

Kameň, čo plní sny
Keď sa vyberiete na výlet do Starej Bystrice, zastavte sa aj na rínku pred Zbojníckou baštou. Tam nájdete kameň z vrchu Černatín. O kameni sa traduje, že ak okolo neho zatancujete, splní sa vám najtajnejší sen. Podľa legendy totiž kedysi pri ňom tancovali víly so zbojníkmi.

Zbojnícka bašta je sama o seba architektonický skvost. Jej súčasťou je tzv. padajúca terasa, ktorá symbolizuje hornatý kraj Kysúc. V blízkosti obce Stará Bystrica môžete nájdete aj chránenú prírodnú rezerváciu Veľká Rača, Múzeum kysuckej dediny – Skanzen vo Vychylovke, Vodné dielo v Novej Bystrici, či chránený prírodný výtvor Vychylovské prahy.

Hybský orloj zdobia figúrky miestnych remeselníkov

Renomovaný opravár vežových hodín Ján Pavella z hornoliptovskej obce Hybe v lete tohto roka spustil vlastnoručne vyrobený orloj, ktorý skrášľuje hospodársku budovu jeho rodinného domu.

„Pôvodne to mala byť len taká naša rodinná záležitosť, no napokon sa to nedalo utajiť, lebo tento môj splnený detský sen vidieť dosť dobre aj z ulice. Teší ma úprimný záujem verejnosti a verím, že sa tento skutočne hybský orloj stane vyhľadávanou atrakciou našej rázovitej dedinky,“ uviedol 26. júla 2014 pre TASR, kedy ho spustil do chodu pred zrakom verejnosti, na deň svojich 70. narodenín.

Orloj vyrábal s prestávkami takmer dve desaťročia. Zdobia ho figúrky z moduritu. Postavičky stvárňujú miestnych remeselníkov, ktorí skutočne v obci žili. Ján Pavella zostrojil aj na mnohé ďalšie vežové hodiny na Slovensku, napr. na Katedrále svätej Alžbety v Košiciach, svätom Jakubovi v Levoči, Michalskej veži v Bratislave či hodiny na vežiach Oravského a Nitrianskeho hradu.

Objavte skvosty Horného Liptova
Obec Hybe leží v severnej časti Slovenska. Nachádza sa v Liptovskej kotline na úpätí Vysokých Tatier, v údolí Hybice a Bieleho Váhu. Mestečko stojí za to navštíviť nielen pre nevšedný stroj času, ale aj pre expozíciu hybskej kultúry a histórie, hrnčiarsku dielňu, dielňu na pečenie medovníkov a pre pamätnú izbu prozaika Dobroslava Chrobáka, ktorý sa v obci narodil.

Určite stojí za to aj návšteva Pribyliny, ktorá je od obce vzdialená približne 11 km. Za obcou je známy pribylinský skanzen ľudových remesiel Múzeum liptovskej dediny.

Malebné drevenice lákajú do Múzea liptovskej... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
Múzeum liptovskej dediny Malebné drevenice lákajú do Múzea liptovskej dediny po celý rok.

Dvadsať kilometrov od Pribyliny vo Važci nájdete Važeckú jaskyňu, ktorá je známa výskytom bohatej kvapľovej výzdoby, pozoruhodnými nálezmi kostí jaskynných medveďov, ako aj vzácnou jaskynnou faunou. Vstúpiť do jaskyne v októbri môžete od utorka do nedele, vždy o 9:30, 11:00, 12:30, 14:00 hod.

Viac informácií o orlojoch a pamiatkach obcí Stará Bystrica a Hybe nájdete na Národnom portáli cestovného ruchu, ako aj na webových stránkach Starej Bystrice a Hýb .

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #múzeá #Kysuce #Liptov #Múzeum liptovskej dediny #orloj #Stará Bystrica #Hybe