Najžiadanejší suvenír z Japonska je školská taška

Spravodajský server CNN uviedol, že najžiadanejším suvenírom turistov v Japonsku je v súčasnosti taška „randoseru“, tradičná školská aktovka japonských prváčikov. Tento hranatý jednoduchý ruksak je známy svojou odolnosťou, a deťom by mal vydržať prvých šesť rokov štúdia. Vyrába sa predovšetkým z kože.

07.10.2014 06:00
randoseru, ruksak, Japonsko Foto:
Ruksak Randoseru je v súčasnosti najžiadanejším suvenírom turistov v Japonsku.
debata

Školská taška sa stala populárnou medzi cudzincami vďaka americkej herečke a speváčke Zooey Deschanelovej, ktorá sa s červeným randoseru objavila v New Yorku. O herečke s ruksakom sa debatovalo v japonských talk-show, a fotografia sa rýchlo rozšírila aj na internete.

Herečka Zooey Deschanelová spustila nákupnú... Foto: SITA/AP, Andy Kropa
Herečka Zooey Deschanel. Herečka Zooey Deschanelová spustila nákupnú mániu v Japonsku.

Náhly a nečakaný záujem o školskú aktovku podnietil predajcov suvenírov Yorozu a Nagomi na medzinárodnom letisku v Osake, aby tašku začali ponúkať vo svojich obchodoch. Teraz obchod Yorozu predáva asi 120 aktoviek randoseru každý mesiac. Medzi najčastejších záujemcov patria čínski a tajvanskí rodičia či prarodičia, ale tašku nakupujú aj cestovatelia z ďalších krajín.

Vyšší počet zahraničných turistov zaznamenala aj firma Seiban v Tokiu, ktorá randoseru vyrába. Firma zvažuje, že kvôli vysokému dopytu turistov prijme do obchodov viac zamestnancov, ktorí ovládajú cudzie jazyky. Cena za tašku sa pohybuje od 120 do 600 dolárov (95 až 477 eur). Ako dlho tento trend vydrží, je otázne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Tokio #školská taška #Zooey Deschanel #Osaka