Turisti znovu uvidia Karlove Vary z najstaršej rozhľadne

Rozhľadňu v českom kúpeľnom meste Karlove Vary môžu po rekonštrukcií opäť navštevovať turisti. Stavba je vysoká viac ako 14 metrov, a postavili ju v neogotickom štýle uprostred lesa.

08.10.2014 15:00
Karlovy Vary, Česká republika Foto:
Z najstaršej rozhľadne Karlových Varov vidieť údolie kúpeľného mesta.
debata

Z priestranného prízemia budovy sa dostanete po úzkych točitých schodoch na prvé poschodie až k veži. K rozhľadni sa môžete vybrať aj lanovou dráhou Diana do stanice Jelení skok, a odtiaľ pešo asi 770 metrov cez rázcestie pri kaplnke Ecce homo po žltej turistickej značke.

Rozhľadňa Karla IV. je najstaršou budovou svojho druhu v Karlových Varoch. Postavili ju v roku 1866 za vtedajších 4 392 zlatých. Stavba pôvodne niesla meno po cisárovi Františkovi Jozefovi. Dnešný názov sa začal používať až po roku 1945.

Ľudia sa v minulosti radi prechádzali v okolí rozhľadne, pretože tam neboli stromy. Nachádzali sa tam dokonca stoly s občerstvením, ku ktorým si mohli turisti prisadnúť. Dnes je Rozhľadňa Karla IV. obklopená stromami. Niektoré z nich však mesto odstránilo, aby návštevníkom veže umožnilo výhľad na údolie mesta.

Mesto založil v 14. storočí Karol IV. Kúpele si obľúbili šľachtici a bohatí mešťania už v 16. storočí. Karlove Vary vtedy postihlo niekoľko prírodných katastrof. Najviac architektonických pamiatok sa zachovalo z „obdobia hojnosti“, ktoré mesto prežívalo v 18. a 19. storočí.

Karlove Vary sú svetovým unikátom v počte liečivých termálnych prameňov na svete. Toto kúpeľné mesto každoročne vyhľadáva množstvo domácich i zahraničných turistov. Tipy na výlety a historické pamiatky Karlových Varov nájdete na webovej stránke mesta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Karlove Vary #rozhľadňa