Objavte čaro Podunajska, má niečo pre každého

Urobte si výlet do Podunajska. Región na juhu Slovenska po celý rok priťahuje turistov termálnymi kúpaliskami. Nájdete ich napr. v Dunajskej Strede, Veľkom Mederi, Štúrove, Komárne a Patinciach.

13.10.2014 06:00
Vodny mlyn, Jahodna Foto:
V blízkosti lužných lesov na toku Malého Dunaja nájdete viacero vodných mlynov. Na fotografii je Vodný mlyn Jahodná.
debata

Využite babie leto a pozrite si krásu Dunaja na plavbe výletnou loďou alebo si vychutnajte vietor vo vlasoch na cyklotrase, ktorá vedie z Bratislavy cez podunajské obce do Komárna.

Celý Žitný ostrov je popretkávaný cyklotrasami.... Foto: Pravda, Andrej Barat
velky meder2 Celý Žitný ostrov je popretkávaný cyklotrasami. Na fotografií trasa, ktorá vedie cez Veľký Meder.

Podunajsko pozdĺž toku Dunaja svojou juhozápadnou a južnou časťou sleduje slovensko-maďarskú štátnu hranicu. Prevažnú časť územia tvorí Podunajská nížina.

Nazrite do kuchyne sedliaka

Dunajská Streda zaujme pôvodne gotickým, rímsko-katolíckym Kostolom Nanebovzatia Panny Márie zo 14. storočia, ako aj Žltým kaštieľom z prvej polovice 18. storočia.

Dnes v kaštieli sídli Žitnoostrovné múzeum s etnografickými a archeologickými expozíciami. V múzeu si môžete pozrieť, ako vyzerala kuchyňa sedliakov, či pamätnú izbu cestovateľa Ármina Vámbéryho.

Pri návšteve mesta si oddýchnite v Termálnom parku Dunajská Streda. Mnohí si skvele zrelaxujú v dunajských zákutiach lužných lesov pri rybárčení alebo pozorovaním vodných mlynov, ktoré sú ozdobou Malého Dunaja. V blízkom okolí sa nachádzajú Vodný mlyn v Dunajskom Klátove alebo Vodný mlyn v Tomášikove.

Klátovské rameno má priezračnú vodu a bohatú... Foto: Andrej Barát, Pravda
Klátovské rameno, Malý Dunaj, vodný mlyn Klátovské rameno má priezračnú vodu a bohatú flóru a faunu.

Architektúra Európy na jednom námestí

Komárne určite neprehliadnete Zichyho palác z konca 17. storočia, ktorý dominuje Námestiu gen. J. Klapku. Ak vstúpite do paláca, nájdete tam unikátne zbierky Podunajského múzea. S námestím sa tiež neodmysliteľne spája neorenesančná radnica.

Najväčšou turistickou atrakciou Komárna je však Nádvorie Európy. Stavby na novom námestí reprezentujú historickú architektúru, ktorá je typická pre jednotlivé oblasti Európy. Historické jadro mesta s Nádvorím Európy spájajú vstupné brány pomenované podľa uhorských panovníkov.

Nádvorie Európy je zbierkou rôznorodej... Foto: Andrej Barát, Pravda
Nádvorie Európy, Komárno Nádvorie Európy je zbierkou rôznorodej architektúry "starého kontinentu".

Najväčšia pevnosť v Európe

Komárňanská pevnosť, ktorá leží na sútoku Váhu a Dunaja, je jeden z najväčších pevnostných systémov v Európe. Bašta VI., ktorá bola postavená v prvej polovici 50-tych rokov 19.storočia, pozostáva z jedenástich bášt obrannej línie.

V objekte bastiónu múzeum zriadilo lapidárium rímskych kamenosochárskych pamiatok, v ktorej nájdete exponáty z 2. – 4. storočia n.l. z rímskych hraničných opevnení, vybudovaných v blízkosti Komárna.

Pevnosť v Komárne je jedna z najväčších v Európe. Foto: SHUTTERSTOCK
pevnost komarno Pevnosť v Komárne je jedna z najväčších v Európe.

Podunajsko má pre každého niečo

Ak vás fascinujú hviezdy, nevynechajte návštevu hvezdárne v Hurbanove. Milovníkom rýb si môžu pochutnať na rybárskych špecialitách v reštaurácii v parku neďaleko Jelky.

Na svoje si prídu aj tí, ktorých láka vodná turistika. Trasa Eliášovce – Jelka je vhodná aj pre začiatočníkov. Park s obľubou využívajú aj rodiny s deťmi, motorkári, či starší ľudia na príjemný oddych v prírode.

Splav Malého Dunaja je vhodný aj pre úplných... Foto: Andrej Barát, Pravda
Malý Dunaj, rieka, splav, trasa Eliášovce - Jelka Splav Malého Dunaja je vhodný aj pre úplných začiatočníkov, ideálna je trasa Eliášovce - Jelka.

Kúpele s takmer tisícročnou tradíciou

Veľký Meder je jedno z hlavných uzlov turistického ruchu na juhu Slovenska. Už takmer tisícročie láka návštevníkov kúpeľmi s termálnou vodou. Mesto je jedinečné aj stohektárovým lesoparkom a historickými pamiatkami.

Pozrite si rímskokatolícky kostol z konca 19. storočia. Kostol vás zaujme malým zvonom, ktorý pôvodne patril k predchádzajúcemu kostolu z 18. storočia. V interiéri vás očaria mozaikové okná a novodobé drevené sochy znázorňujúce svätých kráľov. Vo veži kalvínskeho kostola sú vežové hodiny, ktoré boli roku 1838, v dobe svojho vzniku, najmodernejšie vežové hodiny.

Zo Štúrova do Ostrihomskej baziliky

Štúrovo je najjužnejšie ležiace mesto na Slovensku, s polohou pri Dunaji. Z Mosta Mária Valérie je krásny pohľad na historické budovy Ostrihomu, na pohorie Burda a na Pilišské vrchy. Most z konca 19. storočia spája mestá Ostrihom a Štúrovo, a stal sa tak symbolom európskej spolupatričnosti.

Prejdite zo Štúrova do Ostrihomu po Moste Márie... Foto: SHUTTERSTOCK
Štúrovo, Ostrihom Prejdite zo Štúrova do Ostrihomu po Moste Márie Valérie, ktorý pochádza z konca 19. storočia.

Ostrihome nájdete tam svetoznámu baziliku postavenú roku 1822. Po rímskom Kostole sv. Petra a londýnskom Kostole sv. Pavla, patrí medzi najväčšie kostoly Európy. Bazilika je unikátna aj zbierkou stredovekých sakrálnych predmetov a kryptou, v ktorej sú pochovaní ostrihomskí arcibiskupi.

Pohľad na nočnú Ostrihomskú baziliku, jeden z... Foto: SHUTTERSTOCK
Ostrihom, bazilika, Pohľad na nočnú Ostrihomskú baziliku, jeden z najväčších kostolov Európy.

Jediná chránená pamiatka Štúrova je rímskokatolícky barokový Kostol sv. Imricha, ktorý bol postavený roku 1701. V interiéri kostola nájdete vzácne obrazy, neskorobarokovú kazateľnicu s maľbami štyroch evanjelistov a rokokovú organovú skriňu. Pri kostole si všimnite ľudové kamenárske dielo, barokovú kalváriu z 18. storočia so sochou sv. Jána Nepomuckého.

Zrelaxujte v bazéne s termálnou vodou

Od septembra do apríla si môžete zaplávať v bazéne s termálnou vodou. Krytá plaváreň je otvorená po celý týždeň do 21. h., v sobotu do 22. h. Využiť môžete tiež hydromasáž vo vírivke.

Obce, z ktorých dýcha história

V blízkosti Štúrova môžete obdivovať ďalšie významné historické pamiatky. V Belej môžete obdivovať klasicistické fresky, ktoré sa nachádzajú v neskorobarokovom kaštieli z 18. storočia. Prejdite sa parkom, a navštívte vychýrenú vináreň v kaštieli.

Z pútnického miesta Svätá studnička s kaplnkou obce Bíňa uvidíte zvyšky rozsiahleho zemného opevnenia z konca 10. storočia. Milovníci sakrálnych pamiatok ocenia Kostol Panny Márie z 13. storočia a románsku rotundu Dvanástich apoštolov z 12. storočia.

Kostol sv. Panny Márie z 13. storočia, sa... Foto: SACR
kostol sv panny marie, bina, kostol, sturovo Kostol sv. Panny Márie z 13. storočia, sa nachádza neďaleko od Štúrova, v obci Bíňa.

Najkrajšia je kalvária z 18. storočia

Jednou z najkrajších kultúrnych pamiatok Nových Zámkov je kalvária z roku 1779. Nájdete ju na zachovanom bastióne Forgáchovej bašty. Dominantu námestia tvorí rímskokatolícky Kostol sv. Kríža zo 16. storočia. Nové Zámky vás očaria barokovým súsoším Najsvätejšej Trojice z polovice 18. storočia, ktorá symbolizuje veľkú morovú epidémiu z roku 1740.

Viac informácií o zaujímavostiach Podunajska nájdete na webových stránkach Národného portálu cestovného ruchu a na webe obcí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žitný ostrov #Dunajská Streda #Komárno #Štúrovo #pamiatky #Nové Zámky #Veľký Meder #Malý Dunaj #Jelka #Ostrihom #podunajsko