Tip na víkend: V Humennom ukážu ako sa bojovalo v Karpatoch

Štyristotisíc zmobilizovaných mužov a takmer 70-tisíc padlých. Tak poznačila Slovensko prvá svetová vojna. V Humennom si dnes pripomenú sto rokov od tragických udalostí historickou ukážkou bojov aj programom pre rodiny.

17.10.2014 06:00
rekonštrukcia, bojov, 1. svetová vojna, vojaci,... Foto:
Sto rokov od tragických udalostí 1. svetovej vojny si v Humennom 17. októbra pripomenú podujatím Karpaty 1914/1915, ktoré už po štvrtýkrát organizuje Klub vojenskej histórie Beskydy.
debata

Poľná blúza, nohavice a čiapka svetlej sivomodrej farby. Model 1908. Pešie jednotky c. k. armády v roku 1914 nastupujú do 1. svetovej vojny. Po sto rokoch sa rovnako odetí muži vracajú do Humenného, aby ľuďom pripomenuli históriu nielen ukážkou bojov, ale aj ďalším programom.

Humenné si pripomenie podujatím Karpaty... Foto: kvhbeskydy.sk
rekonštrukcia, bojov, 1. svetová vojna, vojaci, Humenné Humenné si pripomenie podujatím Karpaty 1914/1915 históriu 1. svetovej vojny nielen ukážkou bojov, ale aj ďalším programom.

Sto rokov od prvej svetovej vojny

„Klub vojenskej histórie Beskydy pripravuje podujatie Karpaty 1914/1915 už po štvrtýkrát, takže s organizáciou takejto akcie máme bohaté skúsenosti," hovorí predseda klubu Martin Drobňák. V tomto roku si pripomíname 100 rokov od vypuknutia 1.svetovej vojny.

Zároveň si pripomenieme storočnicu od bojov o mesto Humenné, kde proti sebe urputne bojovala rakúsko-uhorská a nemecká armáda proti ruskej. Preto tento ročník venovali téme bojov o mesto.

Tristo účinkujúcich

Do Humenného príde takmer 300 účinkujúcich zo Slovenska aj z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Ukrajiny, Ruska a Bieloruska. Dobová technika sa dostaví po zemi aj vzduchom. Hlavným lákadlom je samotná bojová ukážka o 14. hodine, ale areál bude sprístupnený už od 10. hodiny a program sa začne o 11. hodine.

Do Humenného príde na podujatie Karpaty... Foto: Michal Jasik
rekonštrukcia, bojov, karpaty, humenné, vojak, 1. svetová vojna, Do Humenného príde na podujatie Karpaty 1914/1915 takmer 300 účinkujúcich zo Slovenska aj z Českej republiky, Poľska, Maďarska, Ukrajiny, Ruska a Bieloruska.

Pre návštevníkov budú pripravené dobové tábory, výstavy a prezentačné stánky, dobová či ľudová hudba, občerstvenie. Organizátori sa snažia vyjsť v ústrety aj rodinám s deťmi, novinkou preto budú sprievodné aktivity pre mladších návštevníkov.

„Naším cieľom je pripraviť zaujímavé podujatie pre širokú verejnosť. Nie iba hodinovú ,strieľačku‘, ale celodenný program, ktorý má verejnosť pobaviť, ale aj niečo naučiť o histórii nášho regiónu v zlomovom období 1. svetovej vojny," hovorí Martin Drobňák.

Celodenný program podujatia má návštevníkov... Foto: Michal Jasik
rekonštrukcia, bojov, 1. svetová vojna, vojaci, Humenné Celodenný program podujatia má návštevníkov nielen zabaviť, ale aj naučiť niečo naučiť o histórii humenského regiónu v zlomovom období 1. svetovej vojny.

Vojenské cintoríny chátrajú

Mnohé vojenské cintoríny, na ktorých sú pochovaní padlí z prvej svetovej vojny, chátrajú a tým sa vytrácajú aj posledné stopy existencie týchto ľudí. Klub vojenskej histórie Beskydy sa preto venuje výskumu v oblasti cintorínov prvej svetovej vojny a ich obnove.

Prezentuje verejnosti ich kultúrny a verejnoprospešný význam, vedie webovú stránku, vydáva publikácie, organizuje medzinárodné vedecké konferencie a iné podujatia.

V areáli bývalých kasární

Hlavný program podujatia Karpaty 1914/1915 sa uskutoční na kopci za bývalými kasárňami (kóta Kalvária), oproti mestskej štvrti Dubník. Verejnosť bude mať pripravený prístup cez areál bývalých kasárni.

„Trasa bude prehľadne vyznačená, a preto prosíme návštevníkov, aby rešpektovali pokyny organizátorov a do priestoru podujatia vstupovali len cez pripravený koridor," upozorňuje Martin Drobňák.

Všetky organizačné pokyny budú zverejňované na stránkach Klubu vojenskej histórie Beskydy. Hladký priebeh podujatia zabezpečí vyše 50 ľudí za pomoci mesta, polície, hasičov a zdravotníkov.

Kam za zábavou

18. októbra, sobota

  • Bratislava: Dni slovenskej literatúry – besedy, čítačky, inscenované pásma, tvorivé dielne, kníhkupectvá, Stará tržnica, knižnice, V klub, SND, aj 19. 10., dnislovenskej­literatury.sk
    • Deň stromov – tvorivé dielne v Atlantis Science Center, od 10. h., aj 19.10.
  • Margecany: Margecianske fajnoty – predajný jarmok a výroba špecialít dolného Spiša, od 9. h
  • Skalica: jesenné farmárske trhy, areál Ovocinár Skalica, 9. h. – 19. h
  • Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice: jazda električkou a súťaž vo varení gulášu, odchody z Trenč. Teplej o 13., 15. a 17. h, z Tren. Teplíc o 13.30, 15.40 a 17.30 h, varenie od 10. h
  • Trnava: Trnavský rínek na Kapitulskej ul., jedlo, hudba, burza kníh, tvorivé dielne, hudba, 9. h. – 17. h
  • Košice: literárny festival Číta celá rodina – prednáška pre rodičov, stretnutie s autormi, tvorivé dielne, divadlo/ Čas duchov a strašidiel – detská herňa, výroba strašidielok, pečenie, planetárium, CVČ, Domino, od 14. h.
V Bratislave budú cez víkend Dni slovenskej... Foto: Ivan Majerský, Pravda
deti, V Bratislave budú cez víkend Dni slovenskej literatúry a v Košiciach podujatie Číta celá rodina.
  • Košice – Spišské Podhradie: Hradná strela – výlet na Spišský hrad, Spišskú Kapitulu, Dreveník a Sivú Bradu historickým vlakom, odchod z Košíc o 7.45 h, odchod späť o 16.30 h
  • Zbojská: zbojnícka jazda na salaši – kone, hon na zbojníka, country hudba, od 9. h
  • Veľký Biel: Tiene minulosti, adaptácia dobových postáv minulého storočia v nočnom kaštieli, Kaštieľ Veľký Biel, prvá prehliadka o 18. h., každú ďalšiu celú hodinu, posledný vstup o 21. h.
  • Zvolen: Noc strachu a smiechu na zámku – strašenie s receptom na popravu, šerm, streľba, dobová krčma, vstupy o 18., 20. a 22. h

19. októbra, nedeľa

  • Bratislava: posledné rovinové a prekážkové dostihy, závodisko Bratislava na starohájskom ovále, o 13:00 h.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vojna #história #Humenné