Nadčasová budova Opery v Sydney zmenila tvár Austrálie

Budova Opery v Sydney, umiestnená v nádhernom prostredí prístavu Bennelong Point, je najznámejšia stavba Austrálie. Vďaka unikátnej nadčasovej architektúre sa stala symbolom kreativity a technického pokroku v krajine.

20.10.2014 06:00
Sydney, opera, Australia Foto:
Dizajn Opery v Sydney je medzinárodne uznávaný ako ikona architektúry 20. storočia. Navrhol ju dánsky architekt Jørna Utzon. Je zapísaná vo svetovom dedičstve UNESCO.
debata (2)

Od jej dokončenia 20. októbra uplynie 41 rokov. Štyri dekády Opera v Sydney priťahuje pozornosť laickej i odbornej pozornosti. Za tú dobu získala množstvo celosvetových uznaní za dizajn a konštrukciu. Budova opery je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO a jednou zo svetovo najznámejších pamiatok.

Architekt sa inšpiroval tvarom mušle

Dizajn budovy, so stúpajúcou bielou strešnou krytinou s klenbou v tvare mušle na obrovskom žulovom červenom podstavci, je medzinárodne uznávaný ako ikona architektúry 20. storočia. Táto stavba dominuje prístavu v Sydney a zároveň v sebe odráža jeho charakter. Možno ju vidieť z každej strany.

Nachádza sa priamo na konci prístavu, v blízkosti Prístavného mosta (Harbour Bridge), pieskovcového útesu, Ulice Macquarie a Kruhového nábrežia (Circular Quay). Z trajektu, zo vzduchu, alebo zo zeme, sa vám naskytne vždy jedinečný a nezabudnuteľný pohľad.

Pohľad z Kruhového nábrežia (Circular Quay) na... Foto: SHUTTERSTOCK
Sydney, opera, Pohľad z Kruhového nábrežia (Circular Quay) na vysvietenú budovu Opery v Sydney s Prístavným mostom (Harbour Bridge) v pozadí.

Stavba trvala šestnásť rokov

Trvalo dlhých šestnásť rokov, kým sa budova opery dokončila. V rokoch 1957 až 1973 ju postavili úspešné stavebné spoločnosti z Dánska a Austrálie podľa moderného architektonického návrhu, s použitím netradičnej konštrukcie a stavebnej techniky.

Majstrovské dielo sa potýkalo s problémami

V Austrálii nemala takáto architektúra obdobu. Je majstrovským dielom dánskeho návrhára Jørna Utzona, ktorý v roku 2003 dostal Pritzkerovu cenu, najprestížnejšie medzinárodné ocenenie za architektúru.

Na dokončenie projektu dohliadali architekti Hall, Todd a Littlemore. Práve nezvyčajná konštrukcia bola predmetom ich veľkého sporu. O stavbe sa viedli rozsiahle verejné diskusie. Technické problémy a zvyšujúce sa náklady iba prilievali olej do ohňa a odpútavali pozornosť od pôvodného zámeru Utzona – vytvoriť krásnu a jedinečnú budovu na svetovej scéne.

Strecha bola najťažší oriešok

Ako zostrojiť strešné krytiny? To bola otázka, na ktorú hľadali architekti odpoveď štyri roky. Krytiny skonštruovali nakoniec v geometrickom tvare gule. Strechu pokryli svetlými glazovanými a matnými keramickými dlaždicami.

Netradičné riešenie je výsledkom tvorivého potenciálu Jørna Utzona, ktorý demonštruje jeho tvorivý potenciál. Dánsky návrhár chcel, aby sa na stavbe neopakovali rovnaké prvky. Na to, aby to dosiahol, musel vynaložiť veľké úsilie.

Dva milióny divákov ročne

Pohľad na vysvietenú budovu Opery v Sydney v noci. Foto: SHUTTERSTOCK
Sydney, opera, Austrália Pohľad na vysvietenú budovu Opery v Sydney v noci.

Dnes je budova Opery v Sydney národným kultúrnym centrom, ktoré získalo svetové uznanie ako významné miesto múzických umení. V budove opery nájdete koncertnú sieň, štúdio a sálu pre operu, činohru a dramatické divadlo.

Vystúpenie v austrálskej Opere v Sydney patrí medzi prestíž. Hrávajú v nej poprední svetoví interpreti. Operu navštevujú priemerne dva milióny divákov ročne.

Stvoriteľ unikátnej budovy, dánsky architekt Jørn Utzon, si predstavoval, že Opera v Sydney bude symbolom kreativity v krajine a individuálnou tvárou Austrálie vo svete umenia. Zdá sa, že jeho vízia sa splnila.

Jørn Utzon sa dožil úctihodných 90 rokov, zomrel roku 2008 v Dánsku.

Zaujímavosti o Opere v Sydney:

  • navrhol ju dánsky architekt Jørn Utzon
  • 20. októbra 1973 ju slávnostne otvorila Kráľovná Alžbeta II.
  • prvé predstavenie bola dráma Vojna a mier v austrálskej produkcii
  • jej vybudovanie stálo 102 miliónov austrálskych dolárov
  • každý rok sa v nej koná vyše 3000 vystúpení a podujatí
  • každoročne poskytuje prehliadky 200 tisíc ľuďom
  • na predstavenia v opere chodí priemerne 2 milióny divákov ročne
  • každý rok usporadúva Festival svetla, hudby a myšlienok Vivid Sydney, ktorý počas 18 dní predstaví hudobný program a desiatky inštalácií umelcov z celého sveta
Jedna z 56 svetelných inštalácií počas... Foto: SHUTTERSTOCK
Sydney, opera, australia, inštalácia Jedna z 56 svetelných inštalácií počas tohtoročného festivalu Vivid Sydney. Festival navštívilo takmer 1,5 milióna ľudí.
  • v roku 2008, v rámci Bienále v Sydney, francúzsky umelec Pierre Huyghe premenil na 24 hodín koncertnú sálu na prales – inštalácia zahŕňala stovky stromov, špeciálne tlmené osvetlenie a hmlu (fotografie nájdete
  • interiér tvorí 1000 izieb
  • stavba je 185 metrov dlhá a 120 metrov široká
  • má 2194 betónových častí strechy
  • strešné časti vážia až 15 ton, a dohromady ich drží 350 km dlhé napnuté oceľové lano
  • strecha má viac ako jeden milión škridlí
  • na stavbu bolo použitých 6225 metrov štvorcových skla a 645 km elektrických káblov

Zdroje: Australian Government: Sydney Opera House

Sydney Opera House: Sydney Opera House history

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #opera #Austrália #dizajn #budova #architektúra #sydney