Vatikán obmedzuje počet turistov v múzeách, aby chránil vzácne fresky

Vatikán obmedzil počet turistov, ktorí môžu každoročne navštíviť Sixtínsku kaplnku vo Vatikáne, na šesť miliónov návštevníkov ročne. Chce tak ochrániť vzácne fresky od Michelangela. Agentúru Reuters o tom informoval jeden z vatikánskych predstaviteľov.

21.10.2014 06:00
Vatikán, múzeum Foto:
Davy turistov vnášajú do Vatikánskych múzeí prach, čím poškodzujú vzácne fresky.
debata

V kaplnke, ktorá sa využíva pri voľbe pápeža, býva v letných mesiacoch až 20-tisíc turistov denne. Naraz tam môže vstúpiť až 2 000 ľudí. Fresky najviac poškodzuje prach, ktorý turisti vnášajú dovnútra, ako aj telesný pot a oxid uhličitý.

Počet návštevníkov dosiahol strop

V Sixtínskej kaplnke v lete zabudovali novú klimatizáciu a osvetlenie, ktoré majú pamiatku viac chrániť.

„Myslím, že Vatikánske múzeá, konkrétne Sixtínska kaplnka, dosiahla maximálny možný počet návštevníkov,“ povedal šéf Vatikánskych múzeí Antonio Paolucci na tlačovej konferencii, kde predstavoval nový systém klimatizácie a osvetlenia. „Nerobíme to preto, aby sa do Sixtínskej kaplnky mohlo dostať viac ľudí,“ dodal. Nový systém sa začal budovať v júni a mal by začať fungovať do konca októbra.

Múzeá vo Vatikáne navštívia denne tisícky... Foto: SHUTTERSTOCK
Vatikán Múzeá vo Vatikáne navštívia denne tisícky turistov. Na fotografii Námestie sv. Petra.

Vatikán uvažuje o zmene predaja lístkov

Mnohí historici a reštaurátori už v minulých rokoch vyzývali na väčšie obmedzenie prílivu turistov do kaplnky. Ako uviedol Paolucci, súčasný systém, ktorý umožňuje rezervácie cez internet, cestovnú kanceláriu či zakúpenie lístku priamo v kaplnke, bude naďalej pokračovať. Nevylúčil však, že v budúcnosti by Vatikánske múzeá mohli pristúpiť iba k systému rezervácií.

Michelangelo pracoval v kaplnke štyri roky

Kaplnku začali stavať v roku 1477 na príkaz pápeža Sixta IV. V roku 1506 vyzval pápež Július II. Michelangela Buonarrotiho, aby vyzdobil klenbu stropu. Tento renesančný umelec napokon pracoval v kaplnke štyri roky (1508 – 1512).

Známe sú motívy Stvorenia sveta. Okolo malieb sú výjavy zo Starého a Nového zákona. Fresky majú nevyčísliteľnú hodnotu. Sixtínska kaplnka je zapísaná v Zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Vatikán #Rím #Sixtínska kaplnka