Užite si hory aj kúpele v Novom Smokovci

Ak hľadáte pokoj v duši, nemusíte putovať až do Tibetu. Aj na Slovensku máme poklady, ktoré nám môžu zahraniční turisti ticho závidieť - Vysoké Tatry, najmenšie veľhory sveta. V horách človek pocíti svoju malosť. S rešpektom a pokorou siahne na dno svojich síl, aby mu príroda dovolila vidieť a dotknúť sa všetkej tej krásy, ktorú stvorila.

03.11.2014 15:00
Slavkovsky stit, Tatry, Foto: ,
Pohľad zo Slavkovského štítu na inverziu. Miesto, kde sa na chvíľu zastavil čas.
debata

Kto raz uvidí majestátnosť tatranských štítov, a prejde po hrebeňoch hôr až na vrchol, pochopí. Obklopený horami, sa nadýchne čerstvého vzduchu a pozrie sa na dedinku v údolí. Domčeky sa z výšky zmenšia, tak ako ľudské „prízemné“ starosti.

Pretože v ten moment neexistuje nič, len malebná príroda navôkol, ktorá sa vnára priamo do srdca – štíty zahalené v oblakoch, vôňa stromov, štebot vtáčikov, šum vetra a členitá pôda pod nohami.

Jedno z miest, kde vás obklopí horstvo, je Nový Smokovec. Pomerne mladá osada, ktorá vznikla rozrastaním Starého Smokovca, je dnes plnohodnotným centrom Vysokých Tatier. Do osady sa z Popradu dostanete tatranskou električkou, po tzv. TEŽ. Cesta trvá približne pol hodiny.

Po kameňoch až na vrchol

Keď vystúpite z električky, do očí vám udrie majestátne sa vypínajúci štít. Je to Slavkovský štít, ktorý meria 2 452 metrov. Keď sa porozhliadnete, uvidíte aj najvyšší tatranský štít, Gerlachov­ský štít.

Slavkovský štít je turistami dosť zaznávaný, pretože cesta na vrchol sa môže zdať monotónna a nekonečná. Na druhej strane je to cesta kamenistá, takže určite nepodceňujte pevnú turistickú obuv. Rovnováhu vám pomôžu udržať palice.

Určite však stojí za to nenechať sa odradiť. K štítu sa dostanete zo Starého Smokovca po modrej značke alebo zo strediska Hrebienka po modrej a červenej.

Cesta k vrcholu Slavkovského štítu sa môže zdať... Foto: Pravda.sk, Michaela Brunovská
Slavkovsky stit, Tatry, Cesta k vrcholu Slavkovského štítu sa môže zdať spočiatku nudná a monotónna. Stojí však za to ísť ďalej.

Ak sa vydáte po modrej turistickej značke zo Starého Smokovca, prejdete po Rainerovom náučnom chodníku. Skúsený podnikateľ v oblasti gastronómie, prenájmom Smokovca v 19. storočí zveľadil okolité lesy, lúky a budovy, a postaral sa aj o rozvoj kúpeľného cestovného ruchu.

Po ceste sa vám medzi stromami otvára výhľad do tatranských dolín. Po približne hodine sa dostanete na Rázcestie pod Slavkovským štítom (1 359 m n.m.), kde sa môžete rozhodnúť, či sa vydáte smerom na Sliezsky dom, na Hrebienok, alebo budete pokračovať až na Slavkovský štít. Informačná tabuľa udáva asi výstup v trvaní asi 4,15 hodiny.

Z osady Nový Smokovec sa majestátne vypína...
Na Slavkovský štít sa dostanete zo Starého...
+7Po kamenistej ceste nájdete úľavu v zeleni lesa.

Lomničák zblízka

Z otvoreného priestranstva sa dostanete do machom obrasteného lesa. Čochvíľa budete za neustále šliapanie odmenení. Na Slavkovskej vyhliadke sa pred vami predostrie nádherná panoráma tatranských štítov – Prostredný hrot, a vedľa neho Lomnická veža so známym Lomnickým štítom.

Vidieť Lomničák naživo, je niečo celkom iné, ako nájsť si fotografiu na internete. Biele hory, inverzia a doliny, ktorým nedovidíte na koniec, vám vezmú dych.

Veru, ťažko sa odchádza z tohto miesta s vedomím, že si tú krásu nemôžete vziať so sebou. A tak vytiahnete foťák, urobíte pár cvakov na spomienku, a kráčate ďalej. Kamene, na ktoré ste doteraz cestou narážali, sa začínajú so stúpajúcou výškou zväčšovať.

Kým na severe do Veľkej Studenej doliny spadá množstvom strmých rebier a roklín, juh je v celej časti sutinoviskom. Preto treba byť pri výstupe obzvlášť opatrný. Zo Štrbavého hrebeňa prejdete okolo Nosa, a dostávate sa konečne na vrchol.

Vrchol Slavkovského štítu je na konci juhovýchodnej rázsochy široký a rozložitý. Teraz sa už zaslúžene môžete kochať krásou na okolité svahy veľhôr.

Pohľad zo Slavkovského štítu na Lomnický štít. Foto: Pravda.sk, Michaela Brunovská
lomnicak Pohľad zo Slavkovského štítu na Lomnický štít.

V Smokovci na lyžiach aj v kúpeľoch

Zimu v Tatrách môžete využiť na najrôznejšie zimné aktivity – korčuľovanie, sánkovanie či zimnú turistiku. Aj v zime tu nájdete mnoho sprístupnených chodníkov, na menej dostupné miesta sa dostanete na snežniciach s horským vodcom. Tatry sú predovšetkým rajom pre lyžiarov.

V susednej osade Starý Smokovec nájdete pozemnú dráhu vedúcu na lyžiarske stredisko Hrebienok. Zalyžovať si môžete aj v Tatranskej Lomnici, Ždiari a na Štrbskom Plese. Pre začiatočníkov je ideálna Jakubkova lúka. Na výlet sa môžete vybrať na Spišský hrad, do Levoče, či do blízkeho Zakopaného v Poľsku.

Rekreačné stredisko Smokovce tvoria Horný, Dolný, Starý a Nový Smokovec. Starý Smokovec, ako názov vypovedá, je najstaršia tatranská osada. V súčasnosti v nej nájdete úrady, centrum Tatranskej horskej služby, hotely, požičovne či cestovné kancelárie. Je významným dopravným uzlom.

Zo stanice Starý Smokovec sa dostanete do ktoréhokoľvek rekreačného strediska v smere Tatranská Lomnica, Štrbské Pleso alebo v smere do Popradu. Turisti obyčajne začínajú túry do dolín zo strediska Hrebienok, na ktorý sa dostanete lanovkou alebo pešo po žltej turistickej značke.

Hrebienok ponúka v zime výborné lyžiarske podmienky, a na svoje si prídu aj deti so sánkami. Z Hrebienka totiž vedie 2 km dlhá sánkarská dráha. Ak ste náročnejší lyžiar, skúste zjazdovky Štrbského plesa alebo navštívte Tatranskú Lomnicu, ktorá sa nachádza v blízkosti Smokovca.

Zima v Tatrách ponúka mnohé aktivity -... Foto: flog.pravda.sk/fotim-pre-radost.flog
lyziar flog fotim-pre-radost bodka flog Zima v Tatrách ponúka mnohé aktivity - turistiku aj lyžovačku. (ilustračné foto)
  Už v počiatkoch sa Nový Smokovec zameriaval na cestovný ruch a kúpeľnú starostlivosť. Kedysi patril medzi jedno z najznámejších kúpeľných miest na Slovensku, a svoju dobrú povesť si zachoval dodnes. Čo môže duši a telu ulahodiť viac ako oddych v kúpeľoch s panorámou okolitých štítov?

Kúpele Nový Smokovec ponúkajú liečebné pobyty hradené zdravotnou poisťovňou, individuálne pobyty, ako aj pobyty pre firmy. Informácie o liečebných procedúrach a možnostiach liečby sa dozviete na webovej stránke kúpeľov.

Ubytovanie pre každého

V Novom Smokovci nájdete širokú ponuku ubytovania – od luxusných hotelov, cez wellness centrá až po cenovo dostupné penzi­óny a priváty v rodinnej atmosfére.

Keď si budete chcieť oddýchnuť od všetkých aktivít, prejdite sa na cintorín. Ocitnete sa v tichu, obklopení horami z každej strany. Možno začujete šepot duší, ktoré na tomto nádhernom mieste našli večný pokoj.

Smokovec a okolie Spiša vás očaria

Keď sa vám zacnie za mestskou klímou, navštívte múzeá, bary, či aquapark v Poprade. Za termálnou vodou sa budete môcť vybrať aj na neďaleké kú­palisko vo Vrbo­ve. Asi 10 km od Nového Smokovca v Poprade je celoročne otvorené Aquacity Poprad s niekoľkými bazénmi, saunami a liečivými procedúrami ako sú kryoterapia.

Pätnásť kilometrov vzdialené Gánovské kúpele patria medzi najstaršie na Slovensku. Medzi vzdialenejšie, ale rovnako vyhľadávané pramene liečivých vôd patria termálne komplexy v Bešeňovej a v Liptovskom Mikuláši.

Spoznajte život ľudí v podhorských tradičných dedinkách Lendak alebo Ždiar. Pri ich návšteve nevynechajte ani ďalší klenot Tatier, Beliansku jaskyňu. V podzemí objavíte krásu, ktorá každoročne láka tisícky zvedavých turistov.

Osadu Nový Smokovec sa oplatí spoznávať dlhšie ako pár dní. Túry po okolí, lyžovačka či okolité historické mestá Spiša, vás presvedčia o tom, že Nový Smokovec má čo ponúknuť, a vždy je prečo sa vrátiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hory #Turistika #kúpele #Vysoké Tatry #lyžovačka #Nový Smokovec