Najistejšia cesta za zdravím sú pre starších ľudí minerálne pramene

Severný Spiš je na minerálne pramene veľmi bohatý, v regióne je evidovaných vyše 80 minerálnych prameňov s rôznou výdatnosťou a minerálnym zložením. Rozhodli sa tu teda spojiť príjemné s užitočným a vybudovať trasu, ktorá prevedie turistov tými najzaujímavejšími miestami regiónu s krásnymi výhľadmi a možnosťami navštíviť ďalšie kultúrne i prírodné atrakcie, ale hlavne s možnosťou ochutnať miestne minerálne vody, ktoré posilnia, osviežia aj pomôžu vyliečiť rôzne neduhy.

31.10.2014 06:00
pramen, spis, Foto:
Objavte po Ceste minerálnych prameňov prírodné bohatstvo Spiša a ochutnajte liečivú minerálnu vodu.
debata

„Zrevitalizovali sme jednotlivé minerálne pramene, každý podľa svojich konkrétnych potrieb a svojho okolia. Vybudovali sme tiež altánky a informačné tabule, zabezpečili opravy prameňov a vyznačenie samotnej turistickej trasy v teréne,“ hovorí Aleš Solár, riaditeľ OOCR Severný Spiš Pieniny.

Pridanou hodnotou bude možnosť vyskúšať si v dvoch obciach (Vyšné Ružbachy a Lacková) aj Kneipp terapiu – využitie liečivej sily vody na posilnenie imunity a otužovanie priamo v prírode.

Bajerovce

Prameň Voňačka – tráviaca sústava

Prírodná mineralizovaná voda s obsahom uhlíka, vápnika a síry. Pri pravidelnom pitnom režime priaznivo ovplyvňuje trávenie a pravidelné teplé kúpele pôsobia proti reumatizmu. Aj preto sa v minulosti v tejto obci uvažovalo o zriadení kúpeľného domu s balneoterapiou využívajúcou tunajšie bahno. Prameň sa nachádza v Prírodnej rezervácii Valalská voda.

Červený Kláštor

Prameň Smerdžonka – kožné choroby

Stredne mineralizovaná prírodná liečivá voda, s obsahom minerálnych látok a solí – najmä síry, sodíka, horčíka a vápnika. Jej liečivé účinky sú známe už od 14. storočia, keď ju odporúčali piť mnísi pri nechutenstve a problémoch tráviaceho traktu. Využíva sa na liečbu kožných ochorení (psoriáza, kožné ekzémy, akné a i.), ale aj chorôb pohybového aparátu, chorôb dýchacích ciest, onkologických, neurologických a duševných chorôb. Využitie má aj v balneoterapii pri čiastočných aj celotelových kúpeľoch.

Každý prameň má svoj špecifický účinok. Foto: Matej Zamkovsky
pramen, spis, priroda Každý prameň má svoj špecifický účinok.

Forbasy

Prameň Ščava – pečeň

Prírodný uhličitý minerálny prameň s obsahom sodíka, vápnika, horčíka, mangánu a železa. Voda je vhodná na pitné kúry zamerané na očistenie a prepláchnutie organizmu. Pitné kúry sa odporúčajú pri chronických žalúdočných problémoch, chronických zápaloch obličiek, pri predchádzaní nedostatku vápnika, nechutenstve, chorobách pečene a pankreasu.

Hniezdne

Prameň Švabľovka – reumatizmus

Prírodná slabo mineralizovaná voda s obsahom síry, uhlíka a vápnika. Pri týchto sírnych prameňoch vznikli v 19. storočí vaňové kúpele, ktoré, žiaľ, zanikli počas druhej svetovej vojny. V kúpeľoch bolo 15 vaní, do ktorých sa zohrievala voda. Kúpele poskytovali jednoduché, ale účinné liečebné kúry pri reumatických chorobách.

Hraničné

Prameň Ščava – pankreas

Prírodná slabo mineralizovaná voda s obsahom sodíka, vápnika, horčíka, uhlíka a dusíka. Je vhodná na pravidelný pitný režim a pitné kúry zamerané na očistenie a prepláchnutie organizmu. Pitné kúry pomáhajú pri liečbe chronických ochorení tráviaceho traktu, obličiek, pečene a pankreasu. Zmierňujú bolesti kĺbov, chrbta a krku.

Lacková

Prameň pod Kalváriou – obličky

Prírodná slabo mineralizovaná voda s obsahom najmä vápnika a uhlíka. Vhodná na pitné kúry podporujúce okrem iného aj liečbu nechutenstva, pri nedostatku vápnika, pri liečbe chronických zápalov dýchacích ciest, obličiek a močovodov a pod.

Prameň pod Kalváriou v Lackovej prečisťuje... Foto: Matej Zamkovsky
Pramen pod Kalvariou v Lackovej Prameň pod Kalváriou v Lackovej prečisťuje obličky.

Kneippova terapia (šliapací kúpeľ): Liečba založená na pôsobení teplotného rozdielu (tepla a chladu). V tomto prípade medzi studenou vodou a rýchlym pohybom – chôdzou, cvičením. Chlad energiu odoberá a teplo energiu dodáva. Výsledkom je dráždenie nervových zakončení (termoreceptorov), ktoré sa prejavuje pocitom uvoľnenia. Terapia pozitívne pôsobí na krvný obeh, metabolizmus, prekrvenie končatín a vedie k otužovaniu. Je vhodná pri bolestiach hlavy a na uvoľnenie členkov a kĺbov nôh po námahe.

Legnava

Prameň Ščava – nechutenstvo

Prírodná stredne mineralizovaná voda s obsahom vápnika, horčíka, železa a uhlíka. Kvalitou patrí medzi jedny z najlepších vôd v regióne. Aj preto bola táto lokalita v minulosti vytypovaná ako rekreačná oblasť v súvislosti s kvalitou minerálnej vody, ako aj nenarušeným prírodným prostredím. Voda pozitívne ovplyvňuje funkciu srdcového svalu a svalov pohybovej sústavy. Pravidelný pitný režim priaznivo pôsobí na organizmus a pomáha pri liečbe nechutenstva či pri močových kameňoch.

Litmanová

Prameň sv. Jána Krstiteľa – duša

Voda je živel, ktorému Stvoriteľ dal veľkú moc, moc života, ale aj smrti. Prameň vody a jej užívanie s vierou je znakom toho, že vo vode môže byť zničený môj starý život, môj hriech, ale aj moja choroba a slabosť. Každý, kto vo viere užíva túto vodu, môže zažiť zázrak Božieho uzdravujúceho dotyku. Nech voda z prameňa svätého Jána Krstiteľa je pre každého pútnika prameňom znovuzrodenia a obnovenia vo Svätom Duchu.

Ochutnajte minerálnu vodu v niektorom zo... Foto: Matej Zamkovsky
pramen, Ochutnajte minerálnu vodu v niektorom zo spišských prameňov.

Ľubovnianske kúpele

Prameň Andrej – svalová sústava

Prírodná stredne mineralizovaná voda. Je najbohatším zdrojom prírodného horčíka na Slovensku. Horčík je minerál, ktorý blahodarne pôsobí na srdce a svalovú sústavu. Voda obsahuje aj vápnik, sodík a kremík. Odporúča sa piť pri chorobách žalúdka, čriev, obličiek, pečene, dýchacích a močových ciest a pri niektorých ženských a nervových poruchách. Pôsobí proti vyčerpanosti. Prvé kúpeľné domy tu stáli už v roku 1887.

Sulín

Prameň Sulinka – žalúdok

Prírodná minerálna voda s obsahom sodíka, horčíka, vápnika, lítia a prírodného oxidu uhličitého. Využíva sa pri málokrvnosti, žalúdočných a črevných kataroch, pomáha pri liečení cukrovky (diabetes melitus) a dny (artritis urica). Pred prvou svetovou vojnou sa vyvážala do viacerých krajín – Dalmácie, Sedmohradska, USA a Kanady. Pomocou pltí sa prevážala až do poľských prístavov v Pobaltí. O jej jedinečných vlastnostiach a kvalite svedčí aj fakt, že si ju odtiaľto dávala voziť aj samotná rakúska cisárovná Alžbeta Bavorská (známa ako Sisi), ktorej podobizeň je dodnes na etiketách fliaš.

Vyšné Ružbachy

Prameň lásky a Prameň zabudnutia – srdce

Pramene obsahujú uhľovodíkovú, vápenato-magnéziovú, uhličitú a stredne mineralizovanú vodu. Pomáha pri brušných a črevných problémoch, pri bolestiach mandlí a hlavy. Takisto pri liečení reumatických, zažívacích, kožných, pľúcnych a srdcovo-cievnych chorôb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #Turistika #spiš #príloha seniori #minerálne pramene