Bojnický zámok rozžiaria svetlonosy

V Spojených štátoch prežívajú ošiaľ zvaný Halloween, na Slovensku má tradíciu svetlonos. Presvedčiť sa o tom môžete v krásnom prostredí Bojnického zámku, kde organizujú od 30. októbra do 1. novembra netradičné nočné prehliadky.

29.10.2014 15:00
svetlonos, Bojnice Foto:
Základ tradície Halloweenu je veľmi starobylý a pochádza z Európy. Na Slovensku pod názvom svetlonos prežíva dodnes.
debata

Romantický zámok privíta návštevníka jesennou výzdobou a množstvom rozžiarených vyrezávaných tekvíc so sviečkou vnútri. Na hornú Nitru zavítal Bojnický svetlonos a ľudia majú možnosť zažiť nevšednú atmosféru zámku ožiareného magickými svetielkami.

„Počas Pamiatky zosnulých rozmiestnime svetlonosy, aby tu pekne svietili, a urobíme nočné prehliadky. Každý návštevník môže priniesť svoj výtvor z tekvice na nádvorie zámku, a tá sa potom stane súčasťou zvláštneho sveta, kde si ľudia prídu pripomenúť sviatok a zároveň prežiť nočnú prehliadku po sálach a nádvoriach. Zoznámia sa aj s legendárnymi bytosťami, ktoré sa spájajú s Bojnickým zámkom," vraví Ján Papco, riaditeľ Múzea Bojnice.

Bojnícky zámok od 30. októbra do 1. novembra... Foto: Múzeum Bojnice
bojnicky zamok, svetlonos, Bojnícky zámok od 30. októbra do 1. novembra privíta návštevníka jesennou výzdobou a množstvom rozžiarených vyrezávaných tekvíc so sviečkou vnútri.

Svetlonos sa stal tradičnou akciou na Bojnickom zámku, organizujú ho už piaty rok. Počet svetlonosov na zámockých nádvoriach a v jeho sálach závisí každý rok od toho, koľko tekvíc sa urodí.

Napríklad predminulý rok bola bohatá úroda tekvíc a na zámku tak svetielkovalo okolo 150 svetlonosov. Vozia ich až z východného Slovenska, múzeum má družbu so základnými školami v Parchovanoch a Sečovskej Polianke a miestnym roľníckym družstvom.

Svetlonos sa stal tradičnou akciou na Bojnickom... Foto: Múzeum Bojnice
svetlonos, Bojnice, Svetlonos sa stal tradičnou akciou na Bojnickom zámku, organizujú ho už piaty rok.

Deti vyrežú svetlonosy a vyrobia aj ďalšie unikátne výzdoby z tekvíc, ktoré potom skrášľujú zámok. Základ tradície Halloweenu je veľmi starobylý a pochádza z Európy. Na Slovensku pod názvom svetlonos prežíva dodnes.

„Tekvicové strašiaky, ktoré sa dnes spájajú väčšinou s Halloweenom v Amerike, sú vlastne produktom európskej kultúry. Tieto zvyky preniesli do Ameriky írski vysťahovalci. Tam sa ujali a skomercionali­zovali. My chceme dať tejto tradícii duchovnú podobu," dodal Ján Papco.

Halloween je pôvodne keltský sviatok. Kelti si ním chceli zlých duchov nakloniť na svoju stranu, aby ich nechali na pokoji. Verili, že v posledný októbrový deň sa duše mŕtvych vracajú na zem, ochranou proti nim malo byť svetielko vo vyrezávaných tekviciach.

Kelti verili, že v posledný októbrový deň sa... Foto: Múzeum Bojnice
svetlonos, kelti, bojnice, halloween Kelti verili, že v posledný októbrový deň sa duše mŕtvych vracajú na zem, ochranou proti nim malo byť svetielko vo vyrezávaných tekviciach.

Tento zvyk sa stal súčasťou ľudovej kultúry aj na Slovensku. Starší si pamätajú, že ako šarvanci vyrezávali z tekvíc strašidielka a behali s nimi po dedine, aby nastrašili rovesníkov. Kto sa chce báť, na Bojnickom zámku si príde na svoje. V novembri sprístupnia expozíciu, ktorá na Slovensku ešte nebola.

Bude to názorná dokumentácia útrpného práva, inak povedané expozícia najrôznejších mučiarenských nástrojov, ktoré mali podozrivého prinútiť, aby sa priznal aj k tomu, čo neurobil. A počas Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel predvedú dokonca aj praktické ukážky mučiarenských techník.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Halloween #bojnický zámok #tekvice