Tip na víkend: Naj krajina 2014 je Liptovská Teplička na úpätí hôr

Cenu Slovenskej republiky za krajinu 2014, ktoré udeľuje Ministerstvo životného prostredia SR, získala obec Liptovská Teplička. Obec ocenenie získala za obnovu a zachovávanie historických krajinných štruktúr, konkrétne terasových políčok ako charakteristických čŕt krajiny v horských prírodných podmienkach.

31.10.2014 16:15
Liptovska teplicka, obec, hory, Tatry, Foto:
Podhorská obec Liptovská Teplička sa nachádza v členitom teréne na úpätí severnom úpätí Nízkych Tatier pod Kráľovou holou.
debata (1)

V rámci ocenenia bude Liptovská Teplička reprezentovať Slovensko v medzinárodnej súťaži Cena Rady Európy za krajinu 2015.

Malebná dedinka na úpätí hôr

Liptovská Teplička je rázovitá podhorská obec, ktorá sa nachádza na severnom úpätí Nízkych Tatier pod Kráľovou hoľou v údolí Čierneho Váhu. Pre Liptovskú Tepličku sú charakteristické zrubové domy, tzv. Stodolište (stodoly, ktoré vytvárajú samostatný celok). Nájdete v nej aj unikátne zemiakové pivnice a terasovité polia. Obec sa oplatí navštíviť nielen v lete, ale aj v zime.

Využite bohatú ponuku možností nielen na oddych, ale i pre šport a rekreáciu. V zime sú tu výborné podmienky pre bežecké a zjazdové lyžovanie. V obci sa nachádzajú sa aj areály pre zimné športy. Milovníci prírodu a športu si určite prídu na svoje na turistické trasách a cyklotrasách, ktoré križujú túto malebnú horskú dedinku.

Náučný chodník vám ukáže krásy okolia

Liptovská Teplička sa môže pochváliť aj náučným chodníkom, dlhým 6 km. Náučný chodník „Okolím Liptovskej Tepličky“ má deväť zastávok. Každá z nich je venovaná inej pozoruhodnej oblasti – Národnému parku Nízke Tatry, mokradiam, lesom, Považskej lesnej železnici, rastlinstvu, živočíchom a samozrejme aj tradičnému životu v obci.

Začiatok chodníka je pri budove starej požiarnej zbrojnice. Na trase nie sú väčšie stúpania, výškový rozdiel medzi najvyšším a najnižším je iba niečo vyše 60 metrov. Cesta dva krát prekračuje tok Čierneho Váhu a prejdete ju pokojným tempom vrátane zastávok do 3 hodín.

Zaujímavosti o obci sa môžete dozvedieť na webovej stránke obce a na Národnom portáli cestovného ruchu.

Kam za zábavou

31. októbra, piatok

  • Holíč: strašidelná noc na zámku, strašidelné prehliadky od 15. h
  • Nitra: Piatok tekvicového – tekvicové špeciality, príjemná hudba, detský jarmok, predajcovia ručných výrobkov, Kupecká ul., od 13. h
  • Oravský hrad: Bojíte sa tmy? večerné prehliadky so sviečkami, legendami a strašidlami, 18. h – 19.30. h
  • Trenčín: Noc tajomných svetiel – večerné prehliadky podzemia hradu, obrazovej galérie, Barborinho paláca a Matúšovej veže so sprievodcom pri svetle sviec a bateriek, obohatené o tajomné príbehy, hradné zaujímavosti a magickú atmosféru, 20., 20.30 a 21. h, vstupenky od 19. h
V Trenčíne bude 31. októbra Noc tajomných...
Trencin, muzeum, noc, V Trenčíne bude 31. októbra Noc tajomných svetiel - večerné prehliadky podzemia hradu a Matúšovej veže pri svetle sviec.

1. novembra, sobota

  • Banská Štiavnica: Dušičky z Nového zámku – jedinečný nočný výhľad od 17. do 22. h
  • Zvolen: Halloweenská venčovačka – strašidelné venčenie psíkov v kostýmoch, alebo aj bez, 23.30 h na vonkajšom parkovisku Europa center

2. novembra, nedeľa

  • Slovensko: každú prvú nedeľu v mesiaci bezplatné vstupy do múzeí SNM a galérií SNG
  • Lučenec: burza chovateľov – živé domáce aj exotické zvieratá, mestská tržnica, 7. h. – 12. h

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenia #Liptov #Liptovská Teplička