Taliansko chce obnoviť arénu v rímskom Koloseu

Rímske Koloseum možno čoskoro získa späť podobu, ktorú malo v časoch, keď sa v antickom amfiteátri konali gladiátorské hry, zápasy s divokými zvieratami či popravy.

06.11.2014 15:00
koloseum, Rím Foto:
Taliansko chce Koloseu v Ríme vrátiť podobu z čias gladiátorských hier.
debata (1)

Taliansky minister kultúry Dario Franceschini podporil plán, aby v Koloseu opäť vznikla kruhová aréna, ktorá zakryje obnažené zvyšky suterénnych priestorov. Podľa archeológov by potom bolo možné, aby sa v Koloseu konali najrôznejšie kultúrne akcie.

Amfiteáter, do ktorého sa vošlo vyše 35-tisíc divákov, bol dokončený za vlády cisára Tita v roku 80 nášho letopočtu. Pol druha tisícročia sa potom využíval ako miesto organizovania dobových zábav – od antických gladiátorských zápasov až po divadelné predstavenie. V stredoveku budova prestala slúžiť svojmu pôvodnému účelu a bola prebudovaná na byty a obchody.

Koncom 19. storočia boli počas archeologického prieskumu obnažené zvyšky chodieb a ďalších priestorov, ktoré kedysi ležali pod samotnou arénou: takto Koloseum poznajú ľudia dnes. Archeológovia však privolili, aby bol suterén tak ako kedysi zakrytý doskami a zasypaný pieskom, takže by opäť vznikla kruhová aréna.

„Ten nápad sa mi veľmi páči. Teraz už je potrebné len trochu odvahy,“ pochválil projekt na Twitteri minister kultúry.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím #Koloseum