Akčná zima vo Švajčiarsku: Leťte padákom a pristaňte na lyžiach

Región Jungfrau je spoločne so susedným údolím Haslital už zhruba 100 rokov preslávený ako skutočný raj pre lyžiarov. No oblasť Berner Oberland ponúka dovolenkárom okrem dokonalých lyžiarskych podmienok najmä dobrodružné programy špičkovej triedy.

12.11.2014 06:00
Jungfrau, Svajčiarsko, lyze, zima, Foto:
Zažite adrenalín na lyžiach vo švajčiarskom regióne Jungfrau v obci Grindelwald.
debata

Švajčiarsky región Jungfrau, ktorý je súčasťou svetového dedičstva UNESCO, ponúka jednu z najkrajších vysokohorských scenérií sveta. Zimnú sezónu 2014/2015 otvára už v novembri. Pripnite si lyže a vyrazte na svahy lyžiarskych oblastí Gindelwald-First, Kleine Scheidegg-Männlichen a Mürren-Schilthorn. Čaká na Vás čaká 213 kilometrov zjazdoviek.

Pre milovníkov pokoja aj dobrodružstva

K najznámejším obciam regiónu Jungfrau patria Grindelwald, Wengen, Mürren a Lauterbrunnen. Obce Isenfluh, Stechelberg a Gimmelwald obľubujú najmä tí, čo hľadajú pokoj, spolu s milovníkmi idylických gazdovstiev vysoko v horách. Hlavné atrakcie regiónu, končiare Eiger (3970 m), Mönch (4099 m) a Jungfrau (4158 m), majestátne vystupujúce z krajiny, pozná celý svet.

Dobrý prístup k strediskám zabezpečujú novovybudované vleky Gimmeln a Allmendhubel. Dňa 13. decembra sa tiež spustí premávka horskej dráhy Bergbahnen Haslital-Meiringen, ktorá prepravuje hostí ku zjazdovkám s dĺžkou približne 60 kilometrov. Novinkou je aj pretekárske lyžiarske stredisko Hasliberg s trvalými pretekárskymi a tréningovými svahmi v súlade s medzinárodnými štandardmi.

Údolie Haslital v zime je očarujúce. Foto: David Birri, zdroj: Haslital
Haslital, Svajciarsko Údolie Haslital v zime je očarujúce.

Pre tých, čo hľadajú adrenalín

Ak hľadáte adrenalín, potom ste v regióne Jungfrau na správnej adrese. Celosvetovo jedinečnou ponukou je tzv. tandem speedflying, teda akási zmes lyžovania a paraglidingu. Milovníci akcie vyrazia na lyžiach k útesom, z ktorých potom vysokou rýchlosťou vzlietnu za pomoci padáku smerom k obci Wengen. Razantný zážitok sa končí hladkým pristátím na lyžiach.

Alternatívne môžete počas akčného dňa prežiť povedzme sen o priechode cez celý ľadopád. Sprevádzaná lezecká túra po ľadopáde „Sny o ľadopáde“ („Eisfallträume“) prebieha za využitia techniky lán viacerých dĺžok.

Švajčiarsky unikát – snežný bicykel

Jazda na švajčiarskom unikáte - snežnom bicykli... Foto: Mattias Nutt, zdroj: Jungfrau Region
snezny bicykel, svajciarsko, Velogemel, Jungfrau Region Jazda na švajčiarskom unikáte - snežnom bicykli (nazývaný velogemel) sľubuje zábavu, akú ste dovtedy nepoznali. Na fotografrafii oblasť Grindelwald.

Kabínková lanovka sánkarov vyvezie zo stanice Grindelwald do stanice First, odkiaľ sa po zimnej prechádzke dostanú na štartovací bod Faulhorn, kde sa začína táto 15 km dlhá trať. Po výdatnej sánkovačke môžete sánky vymeniť za tzv. snežný bicykel, ktorý v regióne nazývajú „velogemel“.

Tento ručne vyrábaný drevený pojazd podobný bicyklu je známy už vyše 100 rokov, vtedy predstavoval nevyhnutnú pomôcku pre každodenný život domáceho obyvateľstva. Najmä deti nadchne toto tradičné vozidlo, aké sa nepoužíva nikde inde vo Švajčiarsku a ako unikát sa vyváža do celého sveta. Jazda na snežnom bicykli po zasnežených dráhach s nádhernou kulisou hôr býva nezabudnuteľná.

Zdroje: Jungfrau region, Haslital

Údolie Haslital v zime je očarujúce.
Zažite adrenalín na lyžiach vo švajčiarskom...
+5Jazda na švajčiarskom unikáte - snežnom bicykli...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodiny #Švajčiarsko #zábava #romantika #lyžovačka #zjazdovky #adrenalín #zima 2014