V Novej Bani prejdete bicyklom ponad päťmetrový vodopád

Milovníkom horskej cykloturistiky sa rozšírili možnosti venovať sa tejto záľube na východných svahoch pohoria Vtáčnik. Občianske združenie Bike Team NB pre nich vyznačilo a aktuálne otvorilo takmer 90 kilometrov nových cyklotrás medzi mestom Nová Baňa a obcami Malá a Veľká Lehota.

12.11.2014 15:00
starohutsky vodopad, zarnovica, Foto:
Takmer 19-kilometrový okruh v Novej Bani sľubuje výhľad na päť metrov vysoký Starohutský vodopád.
debata (1)

Vedú po miestnych cestách a lesníckych zvážniciach a vytvárajú tri okruhy – takmer 40-kilometrový „červený“ s názvom Bajkom okolo Novej Bane, vyše 27-kilometrový „modrý“ s názvom Bajkom okolo Hrošovho vrchu a takmer 19-kilometrový „zelený“ nazvaný Bajkom ponad vodopád.

Ako pre agentúru SITA uviedol predseda OZ Bike Team NB Ľuboš Brieška, príprava a vyznačenie nových cyklotrás trvalo aktivistom zo združenia zhruba dva roky. Na trasách je 12 základných orientačných bodov, na ktorých osadili stĺpiky so smerovníkmi, pričom pri niektorých z nich sa trasy križujú.

„Všetko sme to robili dobrovoľnícky a platili sme to zo svojho a z príspevku od mesta Nová Baňa,“ povedal Brieška. Na nových cyklotrasách podľa neho turisti nájdu najmä krásne výhľady, prírodné krásy, ale aj historické pamiatky.

Čarovný je výhľad z Vojšína pri Malej Lehote,... Foto: flog.pravda.sk/michalsimonek
Sitno Čarovný je výhľad z Vojšína pri Malej Lehote, odkiaľ vidno Sitno (1 009 m n. m.), najvyšší vrch Štiavnických vrchov.

„Veľmi zaujímavý je Starohutský vodopád, čo je, myslím, štvrtý najvyšší vodopád na Slovensku, ďalej pútnické miesto Kohútovo či rekreačný areál okolo nádrže Tajch. Čarovný je výhľad z Vojšína pri Malej Lehote, odkiaľ vidno napríklad Sitno, Vtáčnik, Tríbeč i Zobor,“ dodal Brieška.

Na niektorých miestach s peknými výhľadmi, ako na Vojšíne či na vyhliadke Sedlová skala, plánuje združenie vybudovať pre cykloturistov aj odpočívadlá s prístreškami. Nové cyklotrasy bude OZ Bike Team NB pravidelne udržiavať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasy #cykloturistika #Banskobystrický kraj #Žarnovica