Plavbu po Dunaji tento rok využilo takmer 120 tisíc ľudí

Takmer 120 tisíc ľudí sa v tejto plavebnej sezóne nechalo zlákať krásou plavby po Dunaji, čo je o 20 tisíc návštevníkov viac ako vlani. Najväčší záujem bol o plavbu na Devín a trasu z hlavného mesta k rakúskym susedom. Plavba rýchlo-loďou Bratislava – Viedeň navyše tento rok oslávila päťdesiatku.

14.11.2014 06:00
rýchloloď Foto:
O plavbu na Dunaji bol tento rok rekordný záujem. Vyskúšalo si ju takmer 120 tisíc ľudí. Na fotografii raketa v bratislavskom prístave.
debata

Leto je už nenávratne preč a plavba po Dunaji má za sebou ďalšiu sezónu. Počet cestujúcich vo flotilách šiestich lodí rozličných typov a kapacít, sa tento rok vyšplhal na 115 835. Na pravidelných linkách sa Dunajom plavilo takmer sto tisíc cestujúcich.

O linku Devín je veľký záujem

Skoro 40 tisíc ľudí si vyskúšalo rýchlo-lode medzi Bratislavou a Viedňou. O linku Devín bol dokonca ešte väčší záujem, preplavilo sa ňou 43 669 turistov. Najväčší záujem o plavby je v letných mesiacoch a najžiadanejším dňom je sobota. Dve tretiny z cestujúcich tvorili dospelí, štvrtinu deti a zvyšok tvorili seniori a študenti.

„Potešil nás zvýšený záujem verejnosti o plavby. Pomohlo nám aj počasie, ktoré prialo plavebným podmienkam. Plavby rýchlo-loďami boli pre nás tento rok výnimočné oslavami výročia 50. výročia.“ hodnotí uplynulú sezónu Marek Považan, riaditeľ Slovenské plavby a prístavy – lodná osobná doprava, a.s.

Plavby počas osláv boli vždy nejako tematicky zamerané. Zaujali najmä rakúskych cestujúcich, ktorí spomínali na časy, keď Bratislavu ako deti navštívili pred rokom 1989. Tomu bol prispôsobený aj program liniek Viedeň- Bratislava-Viedeň. Považan dodáva, že sa do budúcna uvažuje o linke do Melku a Budapešti.

Spoznajte Bratislavu či Viedeň z iného pohľadu.... Foto: Pravda.sk
rýchloloď Spoznajte Bratislavu či Viedeň z iného pohľadu. Vyberte sa na plavbu loďóu po Dunaji.

Ako sa zazimujú lode?

Najväčší plavebný ruch už síce opadol, ale prípravy na ďalšiu plavebnú sezónu sú v plnom prúde. Tá začína 18. apríla 2015. Ako sa lode zazimujú? Akú údržbu musia absolvovať? Rýchlo-lode sa žeriavom vytiahnu z vody a uložia na nosič (pontón). Vyhliadkové lode budú vyviazané v Zimnom prístave. Počas mimo-sezónneho obdobia sa kontroluje ich technický stav. Opravujú sa motory, vymieňajú vrtule, natiera sa ponorová časť lodí a nadstavby. Technici vykonávajú väčšie, ale aj menšie opravy interiérov.

Večierok na lodi

V lete sa organizujú rôzne výhliadkové plavby spojené s výletmi. Ľudia majú tak možnosť spoznať historickú časť Bratislavy, ako aj jej širšie okolie. Počas zimnej sezóny na vode zostáva reštauračná loď Žilina, kde sa zvyčajne konajú rôzne párty či večierky. A tak si stále môžete vychutnať špecifickú atmosféru nočnej Bratislavy.

Viac informácií nájdete na webe prevádzkovateľa osobnej lodnej dopravy na Dunaji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Dunaj #loď #turizmus #lodná doprava