Čo si nezabudnúť v batožine na zimnú dovolenku

Niekto má umenie balenia v malíčku, iný sa pri tom aj trochu zapotí. Ako dobrá pomôcka poslúži náš zoznam, ktorý neobsahuje len položky, ktoré nesmú chýbať v taške, ale aj body, na ktoré treba myslieť pred odchodom.

27.11.2014 06:00
batožina, zima, Foto: ,
Oblečenie, ktoré si zbalíte na zimnú dovolenku, by malo byť v prvom rade praktické - chrániť pred nepriazňou počasia a udržať telo v teple a v suchu.
debata

Dovolenková batožina je zvyčajne plná oblečenia. Samozrejme, bez neho to nejde. Ale v batožine, ktorú si berieme na zimnú dovolenku, by nemali chýbať ani ďalšie veci. Napríklad dostatočná zásoba vreckoviek, pretože pri pobyte vonku zvyčajne trochu tečie z nosa, a keď sa to nechá len tak, na slizniciach vzniknú boľavé ranky, ktoré zbytočne pokazia dojem z pekných dní.

Malá príručná lekárnička by mala obsahovať aj sprej do nosa, tabletky proti bolesti, hnačke a pre istotu pár vodeodolných náplastí. Veľa miesta nezaberú, ale keď na to príde, urobia veľkú službu rovnako ako jedna ihla s niťou.

Praktickou pomôckou je deka, ktorú možno použiť v aute počas cesty a aj na mieste, kde sme ubytovaní. Mimochodom, pokiaľ nebývate v hoteli, je šikovné vopred si zistiť, ako sa v danom ubytovacom zariadení kúri a či netreba napríklad chystať aj drevo. Ak áno, dá sa predpokladať, že sekera tam bude. Čo sa však určite hodí za každých okolností, je multifunkčný skladací nožík, ktorým sa dá nielen niečo odrezať, ale podľa potreby aj otvoriť alebo opraviť.

Do kategórie praktické vybavenie na zimnú dovolenku patrí aj malá, ale výkonná baterka, pretože v zime sa stmieva skoro a niekedy si treba posvietiť na cestu. Ani škatuľka zápaliek nie je na zahodenie, a pritom v batožine nezaberie žiadne miesto rovnako ako balzam na pery, ktorý je dobre mať poruke. Posledné dve dôležité položky na zozname sú vlastná termoska na čaj, ktorý vonku dobre padne, a aspoň jedna spoločenská hra na spríjemnenie zimného večera či dňa, keď sa pre počasie nedá von vystrčiť ani nos.

Zimné prikázania

Oblečenie by malo byť v prvom rade praktické, čo na zimnej dovolenke znamená, že má chrániť pred nepriazňou počasia a udržať telo v teple a v suchu. „Najviac tepla človek stráca cez hlavu, preto je okrem čiapky rozumné zobrať si bundu s nastaviteľnou kapucňou. Vďaka vertikálnemu stiahnutiu obvodu do nej nenafúka a vďaka horizontálnemu lepšie priľahne k hlave a udrží teplo,“ hovorí módna dizajnérka Janka Bačinská, ktorá pracuje pre slovenskú módnu značku Just Play.

„Golier na bunde by mal byť vyšší a zips prekrytý légou, aby chlad neprenikal k telu, v hornej časti zakončený ochranou brady proti oderu. Aby teplo zbytočne neunikalo, je dobré mať aj nastaviteľný spodný okraj bundy a manžiet na rukávoch. Predĺžený spodný diel udrží v teple kríže. Na rukávoch sú navyše vhodné elastické úpletové manžety s otvorom na palec, ktoré ochránia ruky pred nepríjemným chladom.“

Keďže sa v zime skoro stmieva, podľa módnej dizajnérky je nielen pre deti vhodné mať na vrchnom odeve reflexné prvky alebo printy, ktoré odrážajú svetlo. „Pri akčnejších outdoorových aktivitách potešia zipsy s vetraním pod pazuchami či snehový pás. Pre deti sú neodmysliteľnou zimnou výbavou vyteplené nohavice so zvýšeným zadným sedom s nastaviteľnými trakmi a protisnehovou manžetou. Nohavice by mali byť rozopínacie kvôli ľahšiemu navliekaniu, spevnené v spodnej časti špeciálnym materiálom proti oderu,“ dopĺňa dizajnérka z Just Play.

Veľmi komfortné na indoorové či outdoorové nosenie sú počas zimného obdobia flísové materiály. Od tenkého mikroflísu, ktorý sa hodí ako hrejivá vrstva pod zimnú bundu, až po mäkučký fluffy flís s vysokým vlasom, ktorý nahradí aj super teplý pulóver.

A čo zimná dovolenka v zahraničí?

Jeden z Murphyho zákonov síce hovorí, že keď sa môže niečo pokaziť, tak sa to pokazí, no na zimnej dovolenke si to nikto neželá, tobôž nie v zahraničí. Neznáme prostredie, pomery, zákony či neznalosť jazyka sú nepríjemnou kombináciou pri riešení kritickej zdravotnej situácie.

Aj najmenší náznak prípadnej choroby preto treba včas podchytiť. Dobrými pomocníkmi sú výživové doplnky na podporu imunity. Úplne pokaziť voľné dni dokážu problémy so zubami, ktoré neraz ako naschvál rozbolia práve na dovolenke. Akýkoľvek náznak omínania zubov by sme nemali brať na ľahkú váhu. Pobyt vonku môže priebeh zápalu, ktorý sme si v ústach priniesli už z domu, len sme o ňom nevedeli, zhoršiť či urýchliť. V prípade pobytu na horách robí svoje aj nadmorská výška.

„Dať si pred odchodom na dovolenku skontrolovať chrup a opraviť kazy, prípadne podchytiť zápal ďasien, je jedna z najlepších rád, akú môžete dostať,“ hovorí primár doc. MUDr. Martin Tvrdoň, CSc., z dentálnej kliniky Dr. Martin. „Minimalizujete tak riziko pokazenej rekreácie a tiež nemalej finančnej útraty, ktorú by si ošetrenie v zahraničí určite vyžiadalo.“

Posledná vec, ktorú treba mať na zimnú dovolenku „zbalenú“, je úrazové pripoistenie. A to aj vtedy, keď necestujete hneď do zahraničia. Stojí iba pár eur, ktoré pobyt určite nepredražia, ale v prípade, že sa stane niečo nepredvídané, to bude na nezaplatenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #lyžovačka #zimná dovolenka #batožina #zima 2014