V Holandsku majú repliku Noemovej archy v životnej veľkosti

Príbeh muža z malej holandskej dedinky je dôkazom, že si môžeme plniť sny, nech sú akékoľvek. Johan Huibers sa rozhodol postaviť repliku Noemovej archy v životnej veľkosti. Nie preto, aby zachránil ľudí pred veľkou potopou, ale ako symbol viery.

10.12.2014 06:00
noemova archa, replika, Holandsko, Dordrecht, lod, Foto:
Obrovská loď, inšpirovaná biblickým príbehom, je 30 metrov široká, 23 metrov vysoká a 135 metrov dlhá. Nájdete ju v holandskom prístave Dordrecht.
debata (3)

Obrovská loď je je 30 metrov široká, 23 metrov vysoká a 135 metrov dlhá. Oproti biblickej predlohe je dokonca o približne 10 metrov vyššia. Od júla 2012 ju v prístave Dordrecht za rok videlo 100-tisíc ľudí, a stále je lákadlom pre tisícky turistov z celého sveta.

Atrakcia poučí aj zabaví

V tejto bizarnej turistickej atrakcii sa dozviete všetko, čo vás zaujíma o Noemovej arche. Uvidíte tematické prezentácie s pohľadmi historikov a vedcov. Môžete sa kochať maľbami a filmami, ktoré stvárňujú tento štyritisíc rokov starý biblický príbeh, alebo si vychutnať výhľad na rieku Merwede a mesto Dordrecht z reštaurácie.

Na návštevníkov čakajú aj dva veľké amfiteátre, v ktorých sa konajú koncerty, muzikály a mnoho iných podujatí. Na palube nechýbajú ani zvieratá, nie však skutočné, ale iba ich malé napodobeniny. Priestor budete tak zdieľať s malými napodobeninami králikov, veveričiek, koní, kengúr, ako aj väčšími replikami exotických zvierat.

Na palube nechýbajú repliky zvierat - králiky,... Foto: SHUTTERSTOCK
holandsko, noemova archa, replika, zviera, Na palube nechýbajú repliky zvierat - králiky, veveričky, kone, kengury, ale aj exotické zvieratá ako sú slon či žirafa.

Všetko sa začalo zlým snom

Huibersa odvážna myšlienka postaviť repliku archy nadchla pred viac ako dvadsiatimi rokmi. Všetko sa začalo jednej noci roku 1992, keď sa mu prisnilo, že počas búrky Holandsko zaplavia oceánske vlny. Postupne sa mu zjavovali ďalšie znamenia, ktoré mu napovedali, že má archu naozaj postaviť. Pozorne študoval Bibliu, množstvo kníh a DVD-čiek, a odkladal si peniaze. Stavať začal o sedem rokov neskôr.

Pôvodne plánoval urobiť malú repliku Noemovej archy, ktorá by sa dokázala plaviť po holandských vodách. Po roku jeho samostatného úsilia sa mu podarilo urobiť loď 9 metrov širokú, 13 metrov vysokú a 70 metrov dlhú. Napokon si prizval aj niekoľko dobrovoľníkov a svojho syna, ktorí mu vždy v sobotu chodievali pomáhať. Túto archu verejnosti predstavil roku 2007. Za 3,5 roka sa dostala do 21 holandských prístavov a na palube privítala 600-tisíc návštevníkov.

Keď sa odvážny plán stane skutočnosťou

S malou archou sa však neuspokojil, a o dva roky začal spolupracovať s organizáciou, ktorá by zdieľala jeho nadšenie pre archu v životnej veľkosti. Sen sa stal skutočnosťou, a vznikla obrovská loď približne 30 metrov široká, 23 metrov vysoká a 135 metrov dlhá, čím dosiahla desaťkrát väčšie rozmery ako v prípade jeho prvého modelu archy. V porovnaní s Noem, ktorý v biblickom príbehu na stavbu archy použil cyprusové drevo „zo stromu gofer“, John trup zhotovil z pozváraných kovových starých člnov a na povrch lode použil drevo zo škandinávskych borovíc.

Pozrite si promo video k otvoreniu archy v júli 2012

Loď môže preplaviť asi tritisíc ľudí

Vzhľadom na jej veľkosť sa oficiálne neklasifikuje ako loď, ale ako budova. Projekt stál 1,6 milióna dolárov (približne 1,3 milióna eur). Ani umelé zvieratá neboli lacný špás. Ako uviedla Johnova manželka, za jeden model slona zaplatili takmer 9 tisíc eur.

Manželia dostali ponuku, že by mohli na lodi prevážať turistov na olympijské hry, ktoré sa v tom čase konali v Londýne. Organizátori ich však vyzvali, aby sa postarali o väčšiu bezpečnosť cestujúcich, keďže loď je skonštruovaná najmä z dreva. „Mohli by prepraviť asi tritisíc ľudí. Keďže je všetko z dreva, muselo by všetko prejsť prísnymi požiarnymi opatreniami. Trvalo by to tak dlho, že sme nakoniec od nápadu viesť ľudí na Olympiádu, museli upustiť,“ povedala manažérka projektu.

Vstúpte do repliky Noemovej archy

Replika sa nachádza v prístavnom meste Dordrecht v Holandsku. Ideálny spôsob je zvoliť kombináciu leteckej a autobusovej dopravy. Z Bratislavy idú priame letecké spoje do Amsterdamu aj Rotterdamu, z ktorých sa dostanete autobusom do Dordrechtu za 30 – 60 minút. Celá cesta vám potrvá približne 6 hodín.

Atrakcia je otvorená cez týždeň do 17.30 hod., a v sobotu do 18. hodiny. Deti do dvoch rokov majú vstup zdarma, za dieťa od 3 – 12 rokov zaplatíte 7,50 eur. Vstup pre dospelú osobu stojí 12,50 eur. Archu zvyknú navštevovať nielen jednotlivci a rodiny s deťmi, ale v jej priestoroch sa konajú aj firemné akcie, svadby či rôzne večierky.

Zdroje: Inhabitat.com, Arcofnoah.org,

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #loď #turizmus #Biblia #Noe #atrakcia