Broadway je veľké divadlo

Jedným z nespočetných lákadiel New Yorku je Broadway - svet, ktorý sľubuje žiarivé zážitky aj pod fasádou lákavo vysvietených budov a nápisov. Broadway, to je štyridsať divadelných scén, ktoré tvoria Theater District - Divadelný obvod na Manhattane. Práve tu možno vidieť jedinečné herecké, spevácke či tanečné výkony.

08.12.2014 06:00
Broadway, reklamy, New York Foto:
Broadway - to sú rozsvietené reklamy, svetlá veľkomesta v plnej kráse.
debata

Každý si tu môže vybrať podľa vlastného gusta aj podľa toho, či sa lepšie cíti vo veľkom alebo v malom divadle. Na Broadwayi sú divadelné sály pre 600 až 800 divákov, ale aj divadlá, kam sa zmestia bezmála dve tisícky umeniachtivých nadšencov.

Každé z divadiel pritom dýcha špecifickou atmosférou. V niektorých sa návštevník vďaka historickým sedadlám či kazetovým stropom priam vracia do minulosti, ďalšie sú zmodernizované a prispôsobené náročným produkciám, na ktorých každý večer pracujú desiatky až stovky ľudí.

Ako sú pestré jednotlivé divadelné scény, rôznorodá je aj ich ponuka – siaha od klasickej činohry cez jednoaktovky a veľké dramatické predstavenia až po veľkolepé hudobné a muzikálové šou s výpravou, ktorá berie dych.

Dexter na podpätkoch

Práve Broadway ponúka možnosť vidieť tváre z filmového plátna aj trochu inak – pri samej podstate hereckého povolania, v kontakte s divadelnými doskami a divákmi v uzavretej sále. Stačí spomenúť držiteľku Oscara Helen Mirrenovú, jej kolegyňu Glenn Closeovú a najnovšie napríklad Bradleyho Coopera – miláčika a idola žien, ktorý sa podujal stvárniť komplikovaný charakter v hre Sloní muž. Všetci traja si vyskúšali dosky newyorskej scény.

Herec Michael C.Hall v muzikáli Hedwyg and... Foto: SITA/AP
michael hall, muzikal, broadway, Herec Michael C.Hall v muzikáli Hedwyg and Angry Inch.

Ešte zaujímavejšie sú muzikálové predstavenia s hosťujúcimi hollywoodskymi hviezdami. Počuť spievať Emmu Stoneovú, hrdinku Úžasného Spidermana, v Kabarete, alebo vidieť obľúbeného seriálového vraždiaceho detektíva Dextera alias Michaela C. Halla balansovať na podpätkoch počas herecko-speváckeho „koncertu“ v oceňovanom predstavení Hedwyg and Angry Inch – to sú ojedinelé zážitky, ktorých sa v televízii nedočkáte. Tu sa herecké povolanie ukazuje v celej šírke, na akú ani veľké plátno kín nestačí.

Predali lístky za miliardu dolárov

Podľa prieskumu Americkej organizácie pre turizmus je návšteva predstavenia na Broadwayi jednou z najčastejších turistických aktivít počas návštevy Veľkého jablka. Samozrejme, že k návšteve Divadelného obvodu v centre Manhattanu lákajú aj spomenuté hviezdy.

Navštíviť divadlo na Broadwayi však vždy stojí zato. Aj menej oceňované predstavenia dokážu ponúknuť vďaka veľkolepo realizovaným produkciám a originálnym riešeniam scén a výpravy výnimočný vizuálny zážitok. Prekážkou nemusí byť ani anglický jazyk. Aj tí menej zdatní si dokážu muzikálové šou užiť ako opulentný vizuálny príbeh.

A návštevníci z celej planéty si to očividne užívajú, o čom svedčia tržby divadiel. Ako uvádza oficiálna organizácia Broadway League, v sezóne 2013–2014 sa na Broadway predali lístky za neuveriteľných 1,27 miliardy dolárov, čím došlo dokonca k nárastu o 11 percent v porovnaní s predchádzajúcou sezónou.

Ak sa chystáte do New Yorku, nebojte sa minúť pár desiatok dolárov v niektorom z broadwayských divadiel aj vy. Určite to bude stáť za to.

Ako si zaobstarať lístky

Stačí navštíviť niektorú z internetových stránok, ktoré zastrešujú produkciu broadwayských divadiel a poskytujú možnosť objednávky lístkov cez internet. Ideálne sú Broadway.com, alebo Broadway.org. Lístok zaplatíte platobnou kartou, e-mailom dostanete potvrdenie, ktoré si stačí odfotiť do mobilného telefónu. Lístky si vyzdvihnete v deň predstavenia na vaše meno priamo v konkrétnom divadle.

V prehľadnom kalendári si vyberáte lístky na dané predstavenie a čas, niektoré sa okrem večerných predstavení hrajú aj o 14. h alebo 15. h – lístky na ne sú zväčša o niečo lacnejšie.

Vstupenky sú cenovo rozdelené do troch až piatich kategórií. Najdrahšie sú VIP lístky, často ponúkané aj s rozličnými exkluzívnymi balíčkami, občerstvením, prípadne darčekovým balíčkom. Čím sa miesto od javiska vzďaľuje, tým je jeho cena nižšia. Pri divadlách s väčšou kapacitou miest je však dobré myslieť na to, že balkónové (najlacnejšie) miesta môžu byť tak vysoko, že si divadelný zážitok neužijete naplno. Radšej zainvestujte do miest v mezaníne.

Cena lístkov je skutočne veľmi rozdielna, pripravte sa na minimálnu investíciu vo výške 150 dolárov, ak budete kupovať lístky pre dvoch. Na niektoré predstavenia získate lístok aj za 60 až 80 dolárov, no napríklad hity ako The Book of Mormon či Leví kráľ vás môžu vyjsť aj 240 dolárov na hlavu. Cenu predstavení určuje ich popularita, dobré recenzie, ale aj množstvo ocenení, ktoré šou získala – ide o prestížne ceny Tony – označované aj ako divadelné Oscary.

Tip na lacné vstupenky: Nákup v pobočkách TKTS, ktoré zastrešuje Fond divadelného rozvoja. Cena vstupeniek môže vyjsť lacnejšie až o polovicu, ale väčšinou ide len o vstupenky na predstavenie v daný deň a musíte si kvôli nim vystáť rad. Najznámejšia pobočka TKTS je na Times Square pod červenými schodmi, kde turisti posedávajú a oddychujú.

Lacnejšie lístky sa predávajú v TKTS. Foto: SHUTTERSTOCK
listky, Broadway, Lacnejšie lístky sa predávajú v TKTS.

Najpopulárnejšie predstavenia na Broadwayi:

  • The Book of Mormon
  • Bedári
  • Leví kráľ
  • Matilda
  • Fantóm opery
Predstavenie Leví kráľ je najziskovejším... Foto: SITA/AP, Joan Marcus
Broadway, levi kral, muzikal Predstavenie Leví kráľ je najziskovejším muzikálom v histórii Broadway.
Broadway je veľké divadlo

Broadway v New Yorku, to je štyridsať divadelných scén v žiare veľkomesta.

Fotogaléria
Broadway - to sú rozsvietené reklamy, svetlá...
Predstavenie Leví kráľ je najziskovejším...
+3Predstavenie Leví kráľ je najziskovejším...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Broadway #USA #New York #divadelné ceny