Cyrilometodská cesta spojí Trnavský kraj s Moravou

Projekt Cyrilometodskej cesty pre rozvoj aktivít a kultúrneho turizmu pripravila Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave v spolupráci s Fakultou regionálneho rozvoja Mendelovej univerzity v Brne. Získali naň finančnú podporu približne 77-tisíc eur z operačného programu cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskou a Českou republikou.

21.12.2014 06:00
Trnava, katedrala sv. jana krstitela Foto: ,
Cyrilometodská cesta spojí Trnavský kraj s Moravou. Trnavu volajú slovenský Rím kvôli množstvu kostolov. K najznámejším patrí Katedrála sv. Jána Krstiteľa.
debata

"Naším cieľom je prostredníctvom kultúrnych a vzdelávacích aktivít podporiť a spropagovať nielen cyrilometodské kultúrne dedičstvo, ale tiež zdôrazniť možnosti rozvoja potenciálu kultúrneho turizmu, ktorého súčasťou je aj pútnický turizmus a spoznávanie pamiatok religiózneho charakteru,“ povedal koordinátor projektu Milan Rajčák z fakulty masmediálnej komunikácie.

Na Cyrilometodskej ceste môžu turisti navštíviť najmä mikroregióny Trnavského, Zlínskeho a Juhomoravského kraja, v ktorých sa nachádza najviac kultúrnych a sakrálnych pamiatok spojených s pozoruhodnými náboženskými a kultúrnymi pamätihodnosťami a tradíciami. "Chceme tiež zviditeľniť obce a lokality, ktoré je možné začleniť systémovo do širšej koncepcie pre rozvoj kultúrneho a religiózneho turizmu v cezhraničnom slovensko-českom regióne,“ dodal Rajčák.

Súčasťou spolupráce bude aj putovná výstava fotografií z miest cyrilometodskej cesty, na ich inštaláciu budú použité banery z ekologických materiálov bez obsahu chlóru. Na komunikáciu s verejnosťou obe partnerské univerzity využijú aj špeciálne vytvorené mobilné aplikácie. Jedným z výstupov spoločného projektu bude zorganizovanie medzinárodnej vedeckej konferencie na tému socio-kultúrneho rozvoja regiónov.

Agentúru SITA o projekte informovala Zuzana Fellnerová z Fakulty masmediálnej komunikácie UCM v Trnave.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #pamiatky #turizmus #Trnavský kraj #Morava #kostoly