Konský vozový sprievod môže Terchovú zviditeľniť vo svete

Terchovčania by popri muzike radi videli na zozname UNESCO aj konský vozový sprievod, ktorý je erbovým podujatím Jánošíkových dní. Divácky atraktívny sprievod hrdých krojovaných furmanov a hrajúcich muzikantov vo vozoch je neodmysliteľnou súčasťou záverečného dňa terchovského folklórneho festivalu už od roku 1968.

02.01.2015 06:00
kone, jánošíkovske dni, terchova, hudobník Foto:
Divácky atraktívny je konský vozový sprievod z Terchovej do Vrátnej doliny. Vyparádené koníky a krojovaní muzikanti na vozoch sú neodmysliteľnou súčasťou Jánošíkových dní už od roku 1968.
debata

„Je unikátny, živý, nadčasový a multigeneračný. Má preto veľkú šancu stať sa prvkom chráneným UNESCO. Ale ešte nejaký čas to potrvá, kým celý projekt pripravíme a budeme sa môcť uchádzať o zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru,“ uviedol pre agentúru SITA šéfdramaturg festivalu Jánošíkove dni a spoluiniciátor zápisu Terchovskej muziky do zoznamu UNESCO Peter Cabadaj, ktorý verí v úspech aj preto, že Čechom sa podarilo do zoznamu UNESCO zapísať Fašiangové sprievody s maskami na Hlinecku či ľudovú slávnosť zo Slovácka a Hanej Jazda kráľov.

Okrem prestíže zápis do zoznamu UNESCO zvyšuje podľa Cabadaja aj záujem divákov a prináša bonus v podobe nových sponzorov. Terchovčania začiatkom decembra oslávili len rok od zápisu Terchovskej muziky do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO a podľa Cabadaja je už teraz o Terchovskú muziku väčší záujem ako vlani.

UNESCO otvára podujatiam brány do sveta

„Otvorilo jej to dvere do sveta. Už v prvý rok od zápisu dostala o polovicu viac pozvánok na festivaly do zahraničia. A väčší záujem je aj zo strany účinkujúcich, ktorí majú svoje prvky tiež v UNESCO. Chcú prísť vystupovať do Terchovej,“ povedal Cabadaj a pokračoval, že do budúcna očakávajú aj viac finančných partnerov.

„Je to taký nepísaný bonus pre prvok zapísaný v UNESCO. Oveľa jednoduchšie sa zháňajú sponzori, ale je to beh na dlhé trate.“ Cabadaj sa nebojí ani o budúcnosť Terchovskej muziky. „Medzi mladými je o Terchovskú muziku obrovský záujem. Až 70 percent školopovinných detí v Terchovej chodí do folklórnych súborov, to je obrovský potenciál do budúcna.“

Slovensko reprezentuje fujara

Prestížny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva aktuálne obsahuje 364 prvkov. Je medzi nimi napríklad Španielska jazdecká škola vo Viedni či Tradičná iránska medicína. Zapísanie do zoznamu znamená medzinárodné uznanie, ktoré UNESCO priznáva výnimočným ľudovým a tradičným prejavom, akými sú hudba, tanec, národné rituály a mytológia, poznatky a praktiky týkajúce sa prírody a sveta, skúsenosti spojené s tradičnou výrobou, ako i osobitné kultúrne prostredia.

Súčasne sa týmto formám národnej kultúrnej identity poskytuje medzinárodná podpora a ochrana. Slovensko má od roku 2005 v Reprezen­tatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO zapísaný prvok Fujara a jej hudba.

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #turizmus #Terchová