Najväčší ľadový festival v Číne očakáva státisíce turistov

V čínskom meste Harbin, hlavnom a najväčšom meste severovýchodnej provincie Heilongjiang, sa 5. januára začína jeden z najväčších ľadových festivalov na svete. V zábavných parkoch môžete obdivovať monumentálne sochy z ľadu a snehu, užiť si kultúrne predstavenia, navštíviť veľtrh s ľadovými lampášmi či si zašportovať. Tridsiaty prvý ročník medzinárodného festivalu, ktorý každoročne navštívia státisíce turistov, potrvá do 28. februára.

05.01.2015 06:00
ľad, festival, čína, Foto:
Vysvietené ľadové budovy festivalu chodia obdivovať státisíce turistov kazdý rok. 31. ročník ľadového festivalu v čínskom meste Harbin potrvá do 28. februára.
debata

V počiatkoch festivalu vytvárali ľadové diela iba čínski umelci. Avšak postupom času získala akcia medzinárodný punc a návštevníci môžu každý rok obdivovať najväčšie ľadové sochy na svete vytvorené umelcami z viacerých krajín, napr. z Ruska, Kanady, Talianska, Francúzska, Japonska či Severnej Kórei.

Monumentálne osvetlené budovy z ľadu berú dych

Zábavný park Svet ľadu a snehu (Harbin Ice and Snow world) sa rozprestiera na viac ako 750 tisíc metroch štvorcových a skladá sa z viac ako 300 tisíc metrov kubických snehu a ľadu. V noci sa ľadové budovy rozsvietia a ponúkajú nádhernú svetelnú show. Toto ľadové kráľovstvo sa nachádza v západnej časti Slnečného ostrova v disktrikte Songbei a je otvorené denne od 9:30 do 21:00.

Motokáry na ľade aj psie záprahy

Umelecké sochárske veľdiela zo snehu sú v reakreačnej oblasti Slnečného ostrova (Harbin Sun Island International Snow Sculpture Art Expo) na opačnej strane rieky. Zábavný park Šťastné údolie, ktoré je najmladšou súčasťou festivalu (od roku 2011), poteší milovníkov zimných športov a adrenalínu.

Socha zo snehu v zábavnom parku Slnečný ostrov... Foto: SHUTTERSTOCK
čína, ľad, festival, sneh, snow island, Socha zo snehu v zábavnom parku Slnečný ostrov (Harbin Sun Island International Snow Sculpture Art Expo).

Popri pozorovaní ľadových a snehových sôch či kultúrnych predstavení, si môžu festival spestriť bicyklovaním na ľade, horolezectvom, jazdou na motokárach alebo autíčkach po ľade. Zahrať si môžu curling či futbal na snehu. Za zmienku stoja aj psie záprahy. O zábavu tak majú rozhodne postarané dospelí aj tí najmenší.

Najväčšie lyžiarske stredisko poteší lyžiarov

Na svoje si prídu tiež lyžiari, ktorí si môžu vychutnať zjazdovky v najväčšom čínskom lyžiarskom stredisku Yabuli. Účastníci festivalu by nemali vynechať návštevu Veľtrhu ľadových lampášov v záhrade Zhaolin. Odvážlivci si môžu zaplávať v rieke Songhua, alebo sa aspoň inšpirovať k otužovaniu.

Svetelná show ľadových palácov a lampášov na... Foto: SHUTTERSTOCK
lampáš, čína, ľad, Svetelná show ľadových palácov a lampášov na festivale v Harbine.

Ľadové mesto, ktoré je ťažké definovať

Ak sa vyberiete do mesta Harbin, ktoré sa nachádza v severovýchodnej časti Číny, dobre sa oblečte. Zima tam totiž ovplyvňuje studený front zo Sibíru a priemerná teplota v zimnom období dosahuje –16.8 °C. Mínusové teploty môžu klesnúť až do –35 °C. Niet divu, že si mesto vyslúžilo prezývku Ľadové mesto Číny.

Harbin sa nachádza blízko sibírskych ruských hraníc, čo ovplyvňuje tvár mesta. Na jednej strane sa vraví, že jeho názov znamená „miesto na sušenie rybárskych sietí“, a na druhej strane vás pri vstupe do mesta privítajú stovky 50 poschodových budov. V Harbine vás ohúria monumentálne bulváre a architektúra, ktorú označujú ako Orientálny Paríž.

Viac informácií nájdete na webovej stránke festivalu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zimné športy #Čína #festival #ľad #sochy #zábava