Zahrajte sa s bábkami v myjavskom múzeu

Ak máte cestu na Myjavu, určite neobíďte Múzeum slovenských národných rád. Nájdete v ňom výstavu, akú by ste na tomto mieste asi nečakali a kde sa môžete s exponátmi aj zahrať.

06.01.2015 06:00
bábka, myjava, múzeum, Foto:
V myjavskom múzeu národných rád uvidíte krásne historické bábky, ale môžete si bábkové divadlo zahrať alebo si priamo v múzeu vyrobiť vlastné. Výstava potrvá do 25. februára.
debata

Ľudoví bábkari boli kedysi ako kočovní herci, putovali z miesta na miesto a o tom, kde si mohli rozložiť svoju maringotku, rozhodoval richtár. Prinášali ľuďom radosť, zábavu, ale aj nové správy z celého sveta. V lete hrávali pod holým nebom, v zime sa väčšinou uchýlili do väčších miest a hrávali svoje príbehy po krčmách aj v školách. A keď kočovný život v 50. rokoch na Slovensku zakázali, začali vznikať profesionálne kamenné bábkové divadlá.

V myjavskom múzeu národných rád v komornej atmosfére uvidíte krásne historické bábky, ale môžete si bábkové divadlo spolu so svojou rodinou zahrať alebo si priamo v múzeu vyrobiť vlastné. Na výstave Bábkové divadlo v múzeu s podtitulom Napíš príbeh, vyrob si bábku, zahraj si divadlo stretnete postavičky z rôznych rozprávok. Mauglího a jeho zvieratká, Princeznú Kukulienku, Kuchtíka Miška Piškótu, ale aj Ježibabu Gabu s metlou, z rozprávky Princezná Kukulienka, postavičky z rozprávky Popolvár a ďalšie.

„Výstavu sme pripravili v spolupráci s Múzeom bábkarských kultúr a hračiek, ktoré sídli v Modrom Kameni. Je rozdelená na dve časti – historickú a interaktívnu, kde si návštevníci môžu vyskúšať výrobu bábok, naučiť sa základné vodenie bábky a zahrať si divadlo na rôznych typoch bábkarských scén,“ hovorí riaditeľka Múzea slovenských národných rád Alena Petráková. S viacerými exponátmi sa dá voľne manipulovať.

Na Slovensku má bábkarstvo bohatú tradíciu siahajúcu do 19. storočia. Prvé správy zo Slovenska hovoria o nemeckých a talianskych bábkaroch z prvej polovice 18. storočia, v 19. storočí k nám prichádzali moravskí a českí bábkari: a prvý slovenský bábkar Ján Stražan (1856 – 1939) prvý raz vystúpil v roku 1878 vo Vysokej nad Kysucou. Jeho Veľké Gašparkovo divadlo si obľúbili diváci na celom Slovensku aj na Morave. Ďalší Stražanovci po niekoľko generácií potom v rodinnej tradícii pokračovali. U Jána Stražana sa zaúčala aj Eva Anderlová, vtedy ešte Kouřilová, ktorá s manželom Michalom Václavom Anderlem (1878 – 1935) založila medzivojnovú generáciu bábkarov z Radvane. Ich pokračovateľmi boli synovia Bohuslav a Jaroslav. Profesionálne bábkové divadlá vznikli v rokoch 1950 – 1960 v Žiline, Nitre, Bratislave, Košiciach a v Banskej Bystrici.

V tomto roku sa pripravuje návrh na zápis tradičného bábkarstva na Slovensku do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO, spoločne s českým. Výstava Bábkové divadlo v múzeu v Myjave bude prístupná do 25. februára 2015.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #deti #myjava #bábky #výstava #múzeum