Tip na víkend: Čo napáchal Napoleon a kam to Štúr utekal

V bratislavskom mestskom múzeu sa deti nenudia. Ak si môžu vypočuť napínavé príbehy, neprekáža im, že sú staré aj pár storočí. A keď ich potom môžu aj nakresliť, pridajú k nim kúsok vlastnej tvorivosti. Detský ateliér Múzeum má budúcnosť 10. januára pokračuje.

10.01.2015 06:00
Bratislava, hrad, centrum, mesto, Foto:
Spoznajte dejiny Bratislavy cez napínavé príbehy o Napoleonovi a Štúrovi, ktoré 10. januára rozpovie historik Pavel Dvořák v Starej radnici. /ilustračné foto/
debata

V minulom roku v Múzeu mesta Bratislavy odznelo už 27 rôznych príbehov z cyklu Maľované dejiny Bratislavy, cez ktoré deti spoznávajú históriu hlavného mesta. V sobotu 10. januára o 14.30 v Starej radnici spisovateľ a historik Pavel Dvořák deťom rozpovie ďalšie tri príbehy: ako napoleonské vojny zničili Bratislavu, ako štúrovci nemali peniaze na zaplatenie a ako sám Štúr unikal šibenici. V programe vystúpi ako hosť Beáta Mihalkovičová z Múzea Ľudovíta Štúra v Modre, ktorá prinesie na ukážku zbierkové predmety.

Mnohí rodičia aj starí rodičia s deťmi si už vlani obľúbili pravidelné stretnutia v Starej radnici, na ktorých spisovateľ a historik Pavel Dvořák pútavo rozpráva o dejinách Bratislavy. V jeho podaní a za pomoci viacerých hostí veci dávno minulé ožívajú tak, že ich deti dokážu nakresliť, videné svojimi očami. Ako by boli pritom, keď cez Moravskú bránu prechádzali mamuty alebo keď si Rimania v neďalekej Gerulate stavali svoj vojenský tábor. A keď deti vyjdú z múzea a prejdú sa mestom, na dlažbe budú sledovať korunovačnú cestu, po ktorej kráčala cisárovná celého Uhorska Mária Terézia na svoju korunováciu do Dómu svätého Martina.

Mnohí rodičia aj starí rodičia s deťmi si už... Foto: Ľudmila Mišurová, Múzeum mesta Bratislava
muzeum, bratislava, radnica, Mnohí rodičia aj starí rodičia s deťmi si už vlani obľúbili pravidelné stretnutia v Starej radnici, na ktorých spisovateľ a historik Pavel Dvořák pútavo rozpráva o dejinách Bratislavy.

Deti už v múzeu objavili stratený hrob kniežaťa Biateca, odrazili útok Tatárov aj Turkov, skrotili rieku Dunaj a spoznali aj nakreslili mnoho iných vecí. Obrázky, ktoré vznikajú v detskom ateliéri, vyjdú potom v naozajstnej knihe pod názvom Maľované dejiny Bratislavy – deti ilustrujú príbehy Pavla Dvořáka. „Je to ojedinelá kniha, ktorú pripravia deti deťom na základe príbehov renomovaného historika,“ hovorí Beáta Husová z Múzea mesta Bratislavy. Ako spoluautorka tohto projektu predpokladá, že prístupná forma a detské ilustrácie vyvolajú záujem detí o dejiny Bratislavy, o históriu ako takú a podporia v deťoch kritické vnímanie dejín. Podľa Husovej sa kniha stane užitočnou pomôckou pre pedagógov aj reprezentačnou publikáciou.

V tomto roku Múzeum mesta Bratislavy pripravilo ešte štyri tematické popoludnia v rámci Detského ateliéru Múzeum má budúcnosť. Od januára do marca pri nich odhalia tajomstvo osamelých hrobov na Kamzíku aj senzačný objav pod tapetami Primaciálneho paláca, dozvedia sa, aký dramatický bol osud slávneho generála Štefánika aj jeho pomníka a kde sa bratislavské deti skrývali cez druhú svetovú vojnu pred bombardovaním. Tento víkend sa v Starej radnici zároveň končí výstava detských ilustrácií, ktoré vznikli ako Maľované dejiny Bratislavy.

Kam za zábavou

10. januára, sobota

  • Bratislava: výstava Sto rokov slovinského bábkového umenia, Bibiana, do konca januára
  • Čadca: Novoročný Trojkráľový koncert, Dom kultúry, 19. h
  • Dolný Kubín: Vianočná pohľadnica – výstava detských prác z medzinárodnej súťaže, Oravské kultúrne stredisko, do 15. 1.
  • Košice: Vianoce dvoch svetov: výstava predstaví Vianoce z konca 19. storočia vo vidieckom a v meštianskom prostredí, rôznorodé betlehemy, dobové darčeky, dobové prestieranie, do 8. 2.
  • Prešov: astronomická rozprávka pre najmenších školákov Slnko a hodinár, Hvezdáreň a planetárium, 11. h
  • Sereď: Maľovaný svet Ľubomíra Kolára – výstava na skle maľovaných obrázkov zimy, Vianoc a ľudových zvykov, mestské múzeum, do 17. 1.
  • Zlaté Moravce: Požitavské kroje na bábikách, výstava v mestskom múzeu, do konca januára

11. januára, nedeľa

  • Banská Bystrica: tvorivé dielne pre deti v Thurzovom dome – vyrob si vyznamenanie, 13. h – 17. h

15. januára, štvrtok

  • Banská Bystrica: múzeum pre najmenších – hravé poznávanie v Tihányiovskom kaštieli v Radvani, každý štvrtok od decembra do marca od 9.30 do 10.30

16. januára, piatok

  • Bratislava: Bookobrazy – stretnutie detí s knižkou, Slovenská národná galéria, Café Berlinka, 16.30
SNG pozýva na Bookobrazy - stretnutie detí s... Foto: Slovenská národná galéria
galeria, vikend, SNG pozýva na Bookobrazy - stretnutie detí s knižkou, ktoré sa uskutoční v Café Berlinka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Slovensko #múzeum #tipy na víkend