V Slovenskom raji sa otvárajú nové zjazdovky a snow park

Slovenský raj je v zimnom období rajom zjazdového i bežeckého lyžovania. Lyžiarske svahy s technickým zasnežovaním potešia viac i menej náročných lyžiarov. Vyskúšajte nový snow park alebo si zasúťažte na pretekárskych tratiach v novo otvorenom lyžiarskom stredisku Ski Gugel Mlynky.

08.01.2015 06:00
freeride, snowboard, hory, Foto:
Free ride zónu si stredisko Ski Gugel Mlynky vyhradilo pre nadšencov jazdy v neupravenom teréne. (ilustračné foto)
debata

Obec Mlynky, ktorá leží v nadmorskej výške 795 metrov, je významné stredisko cestovného ruchu v južnej časti Národného Parku Slovenský raj. Do Mlyniek chodilo množstvo turistov za zimnými aktivitami v oblastiach Gugeľ, Biele vody a Dedinky.

Lyžiari si tiež v Slovenskom raji obľúbili 2 km dlhé zjazdovky v sredisku Vernár – Studničky (800 – 960 m n.m.), v ktorom sú podľa SHMÚ aktuálne veľmi dobré lyžiarske podmienky.

Základná stanica Gugeľ sa nachádza v nadmorskej výške 765 m n.m. a najvyššie položený bod strediska je vo výške 966 m n.m., celkové prevýšenie teda predstavuje 201 metrov. Podľa Slovenskej agentúry pre cestovný ruch je celková dĺžka zjazdoviek v Ski Gugli 5,53 km a z nich je 2,46 km umelo zasnežovaných. Na svoje si prídu aj priaznivci bežkovania na 11 km dlhých tratiach.

Mlynky majú jednu z najstrmších zjazdoviek

Stredisko sa tento rok otvorilo 3. januára spustením detského vleku. V piatok 9. januára plánuje spustiť zjazdovku Komín, a v priebehu víkendu tiež ďalšie náročnejšie zjazdovky. Portál On the snow zaradil zjazdovku Zimná studňa v Mlynkoch medzi desať najstrmších zjazdoviek na Slovensku. S priemerným sklonom svahu 33 % patrí medzi najnáročnejšie na Spiši.

Nový snow park pre deti a začiatočníkov

Lyžiarske stredisko ponúka zjazdovky v dĺžke takmer 5 km, s maximálnym prevýšením 266 metrov. Pre návštevníkov pripravilo nový snow park, ktorý bude svojou náročnosťou vhodný pre deti a začiatočníkov.

Overte si vaše lyžiarske schopnosti

Milovníci adrenalínu ocenia Race park, v ktorom si budú môcť otestovať svoje lyžiarske schopnosti na reálnych pretekárskych tratiach s časomierou. Vyblázniť sa tiež môžu na najnáročnejšej zjazdovke Koleso vo Free ride zóne, ktorú stredisko vyhradilo pre nadšencov jazdy v neupravenom teréne.

Lyžiarske stredisko tento rok predĺžilo otváracie hodiny, a tak si dobrú lyžovačku na svahu vychutnáte každý deň už od 8:30 do 16:00.

Aktuálne zimné podmienky v stredisku

Momentálne je v stredisku 45 cm snehu (aktualizované 7.1.2015). Aktuálne snehové a zimné podmienky sledujte na webe Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v sekcií Snehové správy a na webovej stránke Horskej záchrannej služby.

Ako sa do strediska dostať?

Cesta z Košíc autom vám potrvá do dvoch hodín, a z Prešova sa na miesto dostanete približne za 1,5 hodiny. Využiť môžete vlakovú dopravu z Banskej Bystrice a Margecian. Autobusom sa do strediska dostanete z Popradu cez Vernár. Dobré autobusové spojenie je z Dobšinej (vzdialenej 14 km od strediska), či zo Spišskej Novej Vsi, ktoré sa nachádza približne 26 km od Mlyniek.

Zo Spišskej Novej Vsi bude od 10.1.2015 premávať do lyžiarskeho strediska SKI GUGEL Mlynky skibus. Odchod skibusu a viac informácií nájdete na webovej stránke Skigugel.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský raj #zjazdovky #zimná lyžovačka