Video amerického fotografa vás ohúri: 15 krajín v 4 minútach

Kien Lam, fotograf zo San Francisca sa v roku 2010 rozhodol, že dá výpoveď v práci. Rozhodol sa cestovať, a za 343 dní prešiel 17 krajín. Zo svojich ciest vytvoril video „Čas nič nie je“ (Time si nothing), ktoré si obľúbilo množstvo fanúšikov. Tí, sa ho však pýtali, prečo tam chýba ich rodná krajina – Kanada, Austrália či India. Ľudia udreli na správnu strunu, pretože aj on sa sám seba pýtal tie isté otázky. Nechcel sa stať súčasťou korporátneho sveta, a iba spomínať na to, čo zažil. Namiesto toho začal pracovať ako fotograf na plný úväzok.

09.01.2015 06:00
Nepal, Foto:
Počas trojročnej cesty navštívil americký fotograf Kien Lam 15 krajín, medzi nimi aj Nepál. /ilustračné foto/
debata

Snažil sa rozvrhnúť si čas, aby sa mohol vždy posúvať od jedného štátu k druhému. Za tri roky navštívil ďalších 15 krajín: Spojené štáty americké, Kanadu, Mexiko, Veľkú Britániu, Škótsko, Nemecko, Dánsko, Spojené arabské emiráty, Katar, Austráliu, Nový Zéland, Indiu, Nepál, Nikaraguu a Honduras.

Trojročná cesta fotografa Kiena Lama: 15 krajín v 4 minútach

Na ceste z Austrálie do Inie, z Nepálu do Nikaragui, urobil americký dobrodruh viac ako 10 000 fotografií. Z nich vybral výsledných 6 286, ktoré zhrnul do štvorminútového časozberného videa pod názvom „Znovu a znovu“ (Time and again). Každá krajina je reprezentovaná v dvoch alebo troch sekundách. Reálne však strávil fotografovaním jedného miesta približne hodinu času. Hudbu k videu skomponoval jeho brat Wiliam.

Časozberné videá sú trendom po celom svete. Ako také video vzniká, vysvetľuje slovenský študent medicíny Matúš Lašan na Pravda.sk v článku Matúš Lašan vo videách odkrýva krásy hôr.

„Video ukazuje krásy sveta. Každé miesto má svoj príbeh, ktorý vytvára akýsi pohľad na to, čo všetko som na tejto planéte precestoval. Iste ste si všimli, že vo videách chýba ešte veľa krajín. Kým budem môcť, budem pokračovať na cestách, aby ste v určitej sekvencií uvideli aj tú vašu krajinu.“ odkázal fanúšikom Kien Lam na svojom blogu.

Príbeh fotografa Kiena Lama aj jeho s fotografiami a videami nájdete na jeho webovej stránke Whereandwander­.com.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #svet #fotograf #video #cestovateľ