Bežkárske trate v Žilinskom kraji spoja Slovensko s Českom

Žilinskí krajskí cestári začali 8. januára upravovať bežkárske trate na Beskydsko-javorníckej magistrále. Vyše 54 kilometrov dlhú obojsmernú bežkársku stopu od chaty Bumbálka na Makove až po horský hotel Husárik v Čadci budú ratrakom udržiavať celú zimu v závislosti od snehových podmienok.

08.01.2015 16:10
bežkár, bežky, bežkovanie, sneh, zima, Foto:
Žilinský kraj chce túto sezónu dokončiť Beskydsko-javornícku magistrálu, 54 km dlhú bežkársku trať na slovensko-českom pohraničí. /ilustračná foto/
debata

Žilinský samosprávny kraj pripravil pre bežkárov aj niekoľko noviniek. Na ratrak, ktorý upravuje trasu, nainštalovali zariadenie GPS, ktoré bežkárom umožní cez internet sledovať, ktorá časť magistrály je upravená. „Vďaka tejto novinke sa tiež dozvedia informácie o hĺbke snehu, teplote či prípadných prekážkach na trati. Ďalšou tohtoročnou novinkou je webkamera umiestnená na trase magistrály v osade Bielovci na Semeteši. Každú hodinu zaznamená zábery z trasy a prenáša ich na stránku www.zilinskazupa.sk,“ uviedla Barbora Zúbeková z odboru informácií Žilinského samosprávneho kra­ja.

ŽSK plánuje v tejto sezóne upravovať bežkársku trasu tak, aby sa česká a slovenská stopa vždy stretli na Kasárňach a úsek Melocík – Stratenec sa tak predĺži až na Kohútku. „Bežkári to budú mať vďaka tejto novinke naozaj len na skok k našim českým susedom. Novinkou je aj zmena trasovania v úseku Kaplnka na Záblatí – Vrchrieka, ktorá bude po novom vedená po pôvodnej červenej turistickej značke,“ dodala Zúbeková.

Bežkárske trate na magistrále v slovensko-českom pohraničí upravuje ŽSK od januára 2012. Orientáciu na magistrále zabezpečujú desiatky informačných tabúľ aj s kilometrovníkmi, bežkárom sú na trase k dispozícii aj odpočívadlá a vyhliadky. Na šiestich miestach Beskydsko-javorníckej magistrály vytvorili aj infobody. V reštauračných a ubytovacích zariadeniach po trase nájdu bežkári informácie o aktuálnych podmienkach na tratiach, mapy a zaujímavosti o magistrále a kontakt na bežkoservis, kam môžu posielať otázky, postrehy a fotografie zo všetkých lyžiarskych trás v Žilinskom kraji.

Šesť infobodov čaká na turistov v reštaurácii U Melocíka, v zariadení Ski Apartmány Makov, v penzióne Javorník, v horskom hoteli Fran v časti Kasárne, v pohostinstve U Cipára na Semeteši a v Moteli Smažák v Turzovke. Aktuálny stav upravenosti magistrály si bežkári môžu kedykoľvek overiť aj cez bežkoservis alebo geografický informačný systém, ktorý je dostupný na internetovej stránke kraja. Infoportál obsahuje všetky trasy magistrály a miesta, na ktorých možno nastúpiť či vystúpiť z upravenej stopy a tiež umožňuje bezplatne si stiahnuť čiernobielu mapu magistrály.

Beskydsko-javornícku magistrálu tvorí 14 samostatných vzájomne prepojených úsekov v nadmorskej výške od 480 do 1 050 metrov. Trasy sú vedené prevažne po turistických chodníkoch, lesných a poľných cestách. Hlavná trasa sa začína na Makove-Bumbálke, pokračuje cez Sedlo pod Hričovcom, Melocík, Semeteš, Kamenité, prechádza poza Jakubovský vrch, cez Osadu Petranky a končí sa pri horskom hoteli Husárik v Čadci. Hlavná trasa lyžiarsko-bežeckej magistrály je dlhá 54 kilometrov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #lyžovanie #Žilinský samosprávny kraj #bežkovanie