Rímske Koloseum vlani navštívilo rekordný počet turistov

Rímske Koloseum minulý rok prilákalo rekordný počet turistov, a to aj napriek tomu, že v objekte prebiehajú reštaurátorské práce. Podľa informácií agentúry APA, dominantu talianskeho hlavného mesta vlani navštívilo 6,262 miliónov turistov, čo je o 12,2 percenta viac ako v roku 2013.

09.01.2015 15:00
Koloseum, Rím Foto:
Kolosem v nočnom Ríme.
debata

Koloseum sa začalo stavať v rokoch 70 a 72 za cisára Vespasiána a dokončili ho v roku 80 za cisára Tita. Je to najväčší amfiteáter postavený počas Rímskej ríše. Jeho rozmery sú 188 krát 156 metrov a vysoké je 48,5 metra.

Pol druha tisícročia sa potom využíval ako miesto organizovania dobových zábav – od antických gladiátorských zápasov až po divadelné predstavenie. V stredoveku budova prestala slúžiť svojmu pôvodnému účelu a bola prebudovaná na byty a obchody. Koncom 19. storočia boli počas archeologického prieskumu obnažené zvyšky chodieb a ďalších priestorov, ktoré kedysi ležali pod samotnou arénou: takto Koloseum poznajú ľudia dnes.

V súčasnosti sa celý objekt reštauruje, jeho oprava má stáť 25 miliónov eur. Podľa plánov by mali byť práce dokončené v roku 2016.

Koloseum si získalo srdcia turistov aj na Nový rok

Tradičné oslavy Nového roka sa v Ríme konajú v Piazza del Popolo. Davy turistov a miestnych si užívajú spoločne rockovú a klasickú hudbu, tancujú a pozorujú dych berúce ohňostroje.

Posledný deň v roku 2014 hrala v pozadí Kolosea hrala vo Via dei Fori Imperiali od neskorých večerných hodín živá hudba, ktorá o polnoci splynula s ohňostrojom. Ľudia sa bavili aj v blízkych reštauráciách.

Viac ako 20 tisíc návštevníkov cestovateľského portálu Trip Advisor označilo oslavy Nového roka v Koloseu za výbornú voľbu. Rímska pamiatka získala zároveň ocenenie Výber cestovateľa za rok 2014. V ankete Najobľúbenejšia pamiatka Ríma sa umiestnila na štvrtom mieste.

Ohňostroj nad rímskym Koloseom býva sprevádzaný... Foto: SHUTTERSTOCK
rím, koloseum, ohňostroj, Ohňostroj nad rímskym Koloseom býva sprevádzaný hudbou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rím #turizmus #Koloseum