Vo fínskom drevenom mestečku Rauma zastal čas

Prístavné mesto Rauma vo Fínsku, v regióne Satakunta vzniklo v roku 1442, čo ho robí tretí najstarším v krajine. Je známe špecifickým dialektom, dlhou tradíciou paličkovania čipky a zachovanými drevenými budovami v centre mesta. Pri prechádzke rozprávkovou Raumou môžete nadobudnúť pocit, že zastal čas.

14.01.2015 06:00
Rauma, drevo, domy, ulica, Foto:
Staré centrum mesta Rauma je zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO ako mesto s najväčším počtom drevených domov v severských krajinách. Je ich tam približne šesťsto.
debata

Staré centrum Raumy s približne šesťsto domčekmi je zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO ako najväčšie drevené mesto v Škandinávii. Žije tam približne 800 obyvateľov, ktorí po celý rok v oblasti aj pracujú. Rušný život v srdci mesta sa sústreďuje na námestí s vynovenou dlažbou a markízami.

Rauma vo Fínsku – drevo, stredovek a čipka

Jedno z najstarších fínskych prístavných miest je zapísané v zozname UNESCO.

Fotogaléria
Staré centrum mesta Rauma je zapísané v Zozname...
Rauma, jeden z najstarších prístavov vo Fínsku,...
+3Život v meste sa sústreďuje na námestí starého...

Kaviarne v stredovekých uličkách si vás podmania

Príjemná atmosféra malých kaviarní s letnými terasami a stovkami rôznych obchodíkov láka na námestie množstvo miestnych aj turistov. V obchodoch so starožitnosťami, interiérovými doplnkami a na blších trhoch môžete objaviť skutočné skvosty, aké inde nenájdete.

Stará štvrť Raumy so stredovekým charakterom sa rozprestiera na takmer tridsiatich hektároch. Z úzkych kľukatých uličiek a z nádvorí nepravidelných tvarov na vás dýcha stredovek. Vašu pozornosť iste upútajú aj impozantné brány a drevené ploty domov. Husto zastavaná plocha má takmer 600 budov, z ktorých väčšina je v súkromnom vlastníctve. Každý domček má svoj vlastný príbeh.

Rauma, jeden z najstarších prístavov vo Finsku,... Foto: SHUTTERSTOCK
Rauma, drevo, dom, Fínsko, Rauma, jeden z najstarších prístavov vo Finsku, sa môže pýšiť drevenými domčekmi. Staré centrum mesta pôsobí, akoby v ňom zastal čas.

Vôňa orgovánu a páleného dreva

Objavte históriu a súčasnosť drevených domčekov na prechádzke mestom. Na jar vás ovanie vôňa orgovánu a dym horiaceho dreva stúpajúci z komínov. Skúmajte fasády budov, na ktorých šikovní remeselní tesári zanechali svoj rukopis. Niektoré budovy nesú patinu 18. storočia alebo počiatku 19. storočia. Väčšina z nich sa však postavila koncom devätnásteho storočia, keď sa domy rekonštruovali vo veľkom. Majú modernejší vzhľad novo-renesančného slohu.

Kamenný kostol ukrýva krásne fresky

Okrem pôvabných drevených domov váš pohľad pritiahne rieka Raumanjoki. Stará štvrť Raumy sa môže pochváliť františkánskym Kostolom svätého Kríža, postaveného koncom 15. storočia. Výkladnou skriňou tohto šedého kamenného kostola sú nádherné stredoveké fresky na stenách a zaujímavá klenba.

Kostol sv. Kríža, ktorý stojí v centre mesta... Foto: SHUTTERSTOCK
Kostol sv. Kríža, Fínsko, Rauma, Kostol sv. Kríža, ktorý stojí v centre mesta Rauma, bol postavený v 15. storočí ako františkánsky kláštorný kostol.

Čipkárstvo – tradícia, ktorá žije

Stará tradícia Raumy je čipkárstvo. Um paličkovania čipky sa prenáša z generácie na generáciu už od polovice 18. storočia. Zlatý vek pre unikátnu tvorbu v Raume predstavovala doba, keď vydaté ženy nosili závoje s hodvábnou čipkou. Aj keď táto doba už zanikla, tradícia žije ďalej. Mnohé staré mamy zaúčajú vnúčatá do tajov paličkovania čipky, aby zachovali pôvodné zvyky mestečka. Dievčatá sa vraj učia remeslu od svojich siedmich rokov, aby zvládli zložité vzory. Od roku 1971 sa koná v oblasti Týždeň paličkovanej čipky, kedy sa nadšenci a návštevníci Fínska pochvália so svojimi výtvormi.

Paličkovanie čipky má vo fínskom meste Rauma... Foto: SHUTTERSTOCK
čipka, paličkovanie, Paličkovanie čipky má vo fínskom meste Rauma tradíciu od polovice 18. storočia.

Objavte Raumu

Rauma sa nachádza v juhozápadnej časti Fínska. V blízkosti sa nachádza letisko v mestách Pori alebo Turku. Do mesta je dobrý prístup z hlavného mesta Helsinki, z ktorého chodia diaľkové autobusy v intervaloch od jednej do troch hodín, cesta autobusom vám potrvá asi 3,5 hodiny.

Viac informácií o mestečku a jeho fotogalériu nájdete na webových stránkach, ktoré propagujú turizmus vo Fínsku a v regióne Rauma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Fínsko #architektúra #čipka #stredovek