Spomienky Slovákov na Everest ožijú v Podtatranskom múzeu

Podtatranské múzeum v Poprade ponúka návštevníkom do 15. marca možnosť pozrieť si predmety z prvého výstupu Slovákov na Mount Everest spred tridsiatich rokov. Súčasťou výstavy sú viaceré sprievodné podujatia. Ako agentúru SITA informovala riaditeľka múzea Magdaléna Bekessová, v utorok 13. januára bude o svojich zážitkoch z ciest po Nepále a o pochodoch päťtisícovými výškami Himalájí hovoriť Miloslav „Whisky“ Láber, spevák skupiny Slobodná Európa.

13.01.2015 06:00
Himaláje, Mount Everest, Nepál Foto: ,
Podtatranské múzeum v Poprade ponúka návštevníkom do 15. marca možnosť pozrieť si predmety z prvého výstupu Slovákov na Mount Everest spred tridsiatich rokov. /ilustračné foto/
debata

Slovenský hudobník precestoval mnoho krajín. „Jeho rozprávanie bude dopĺňať fotografická prezentácia záberov, ktoré urobil priamo v Nepále, v Himalájach. Bude to o prostredí, ľuďoch, miestnych tradíciách a o jeho skúsenostiach s týmto vysokohorským prostredím,“ uviedla Bekessová.

Expozícia k 30. výročiu prvého výstupu Slovákov Zoltána Demjána a Jozefa Psotku na Everest je podľa riaditeľky múzea venovaná aj nedožitým osemdesiatinám druhého z dvojice. Jozef Psotka totiž pri zostupe zahynul. „Výstava je zaujímavá aj tým, že osobné veci týchto horolezcov poskytli rodinní príslušníci,“ pripomenula Bekessová. Predmety z ďalšej výpravy podľa jej slov Podtatranskému múzeu poskytol aj ďalší popradský horolezec Peter Hámor. Na Mount Everest vystúpil v roku 1998.

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #Poprad #horolezci #múzeum #Himaláje #Everest