Ruských dovolenkárov na Liptove ubudlo, nahradili ich Slováci

Liptov hlási výrazný úbytok ruských dovolenkárov. Hotely, lyžiarske strediská a akvaparky počas vrcholu zimnej sezóny zaplnili najmä Slováci, ale aj tradiční Česi či Poliaci. Takzvaný Zlatý týždeň od 24. decembra do 8. januára Liptáci nazývali po minulé roky ruským.

15.01.2015 15:00
Tatry, hory, zima, lyzovanie, snowboard, Foto:
Ruských dovolenkárov na Liptove túto sezónu výrazne ubudlo. (ilustračné foto)
debata

„Počet týchto hostí v súvislosti s politicko-finančnými problémami na Ukrajine a v Rusku podľa očakávania klesol o 42 percent. Ubytovacie zariadenia sa však dokázali dobre pripraviť a predpokladaný výpadok nahradili predovšetkým domácimi turistami,“ uviedla riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov Darina Bartková. Výnimkou boli Kúpele Lúčky, ktoré práve naopak medziročne zaznamenali nárast turistov z rusky hovoriacich krajín. Najviac dovolenkárov tam pribudlo z Bieloruska (až o 278 percent) a z Ruska (o 51 percent viac ako vlani).

Kapacity po hosťoch z Ruska a Ukrajiny, ktorí boli v minulých rokoch zvyknutí míňať na služby aj niekoľkonásobne viac ako je priemer, zaplnili najmä Slováci, ktorí vo viacerých zariadeniach obsadili ubytovacie zariadenia z viac ako polovice. „Asi najväčšou odlišnosťou oproti minulým rokom je, že silvestrovské pobyty sa vzhľadom na nestabilné počasie rezervovali na poslednú chvíľu a prevládali kratšie pobyty na tri až štyri noci. Napriek tomu do 6. januára sa nám podarilo dosiahnuť 95-percentnú obsadenosť hotela,“ povedala riaditeľka Hotela Sorea SNP v Demänovskej doline Eva Zahoranská. Na nezvyčajne opatrný predaj ubytovacích kapacít v decembri upozorňuje aj Bohuš Palovič z CK Liptour.

Z tejto situácie vyšli podľa neho najlepšie tí hotelieri, ktorí nemali pred sezónou veľké oči. „Ak upravili ceny a nastavili ich na nie rusky hovoriacu klientelu, nemali s obsadením kapacít problém. Samozrejme, veľa závisí aj od bonity miesta, v čom dominuje najmä Demänovská dolina a oblasti, kde majú dobré snehové podmienky,“ povedal Palovič.

debata chyba
Viac na túto tému: #turizmus #Liptov #hotelierstvo