Barborská cesta vás na jar prevedie klenotmi banských miest

Barborská cesta, ktorú ako nový produkt cestovného ruchu na severozápade banskobystrického kraja pripravuje od minulého roka občianskej združenie Terra Montanae, by mala na jar privítať prvých turistov. Ako pre agentúru SITA uviedla projektová manažérka združenia Zuzana Nagyová, prvú turistickú sezónu by chceli oficiálne otvoriť prvého mája.

19.01.2015 15:00
Banská Bystrica Foto:
Barborská cesta je 188-kilometrový okruh od Banskej Bystrice (na fotografii) cez Španiu Dolinu, Staré Hory, Krahule, Kremnicu, Sklené Teplice, Banskú Štiavnicu, Zvolen po Banskú Bystricu. Je určená na pešiu turistiku a cykloturistiku.
debata

Dovtedy bude treba dokončiť značenie, vydať prezentačné a informačné materiály či dokončiť webovú stránku barborskacesta­.com.

Pútnická, respektíve poznávacia Barborská cesta, pomenovaná podľa svätej Barbory ako patrónky baníkov, spája najvýznamnejšie lokality s banskými pamiatkami bývalých hornouhorských banských miest. Má byť na nej 29 zastavení a návštevníkom ponúkne možnosť spoznať nielen unikátne pamiatky, ktoré sa spájajú s históriou baníctva, ale aj ďalšie kultúrne, religiózne, technické a prírodné pozoruhodnosti.

Jej trasu tvorí zhruba 188-kilometrový okruh od Banskej Bystrice cez Španiu Dolinu, Staré Hory, Krahule, Kremnicu, Sklené Teplice, Banskú Štiavnicu, Zvolen po Banskú Bystricu, určený na pešiu turistiku a cykloturistiku, pričom pešo by sa mal dať prejsť za deväť dní. Pri tvorbe Barborskej cesty sa členovia združenia Terra Montanae inšpirovali cestou Johannesweg v Rakúsku.

Kompletná realizácia projektu Barborská cesta je podľa Nagyovej rozvrhnutá do viacerých fáz a bude prebiehať niekoľko rokov. „V priebehu dvoch-troch rokov je naplánované budovanie značky a propagácia Barborskej cesty doma a v zahraničí, označenie a sprístupnenie náučných chodníkov a dobudovanie potrebnej infraštruktúry,“ uviedla Nagyová s tým, že vlani už vyznačili zhruba 85 percent trasy. Značenie tvoria drevené tabuľky so zobrazenou čiernou vežou na žltom podklade, ako smerovníky majú slúžiť drevené veže.

debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #cykloturistika #Banskobystrický kraj