Múzeum Spiša pozýva: Spoznajte život vo výškach Lomničáku

Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi bude aj tento rok pokračovať v programe Dvorných dialógov. Ide o diskusie spojené s aktuálnymi výstavami a s reakciami na súčasné dianie. Najbližšie v stredu 28. januára o 15:30 bude o práci na Lomnickom štíte hovoriť Rastislav Mačura z Astronomického ústavu SAV. Štýl diskusie podľa historika múzea Miroslava Števíka návštevníkom vyhovuje, formát sa osvedčil. Avizované dialógy sú už devätnáste v poradí.

26.01.2015 15:00
Lomnický štít Foto: ,
V Múzeu Spiša sa 28. januára dozviete, aké je to žiť vo výškach Lomnického štítu (2 634 m n.m.)
debata

Rastislav Mačura z Astronomického ústavu SAV a Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu na Lomnickom štíte bude počas Dvorných dialógov hovoriť nielen o výskumnej práci, ale aj každodennom živote v špecifických podmienkach na Lomnickom štíte.

Aké sú noci na Lomníckom štíte?

„Dlhý čas trávil, aj trávi, na Lomnickom štíte. Pracovníci tam často nocujú aj týždeň, dva, takže ide o zaujímavý život vo výške,“ povedal historik Števík. Súčasťou programu je aj prezentácia s fotografiami.

„Pohľad na krajinu je odtiaľ úžasný, bol som tam, takže viem, o čom hovorím,“ dodal Števík. Historik si prednášky v múzeu formou diskusie pochvaľuje. „Je to taká zaujímavá forma. Ak ide o rozhovor a nie o klasické prednášanie, počúva sa to dobre. Ľudia sú pri tom pozornejší. Je tam otázka, na ktorú príde hneď odpoveď, má to dynamiku. Tento formát sa nám osvedčil, preto v tom pokračujeme,“ vysvetlil.

Spiš chystá zborník aj dokument

Témy Dvorných dialógov sa viažu často na aktuálne výstavy. „Mali sme tu výstavu o stredovekých kláštoroch a štyri témy súviseli s ňou,“ povedal Števík. Keďže budovu, v ktorej sídli Múzeum Spiša, čaká v najbližšom období rekonštrukcia, témy nebudú súvisieť s výstavami.

„V marci vyjde zborník Spiš 7, uskutoční sa slávnostná prezentácia. Kolegyňa tiež natočila zaujímavý dokumentárny film, pripravuje sa jeho premiéra,“ priblížil možné námety na Dvorné dialógy Števík. „Ide o témy týkajúce sa toho, čo sa deje aktuálne v kultúre a umení, vo vede, v meste či na Spiši. Snažíme sa to prezentovať, pozývať si zaujímavých ľudí a potom s nimi o tom hovoriť,“ dodal historik Múzea Spiš.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #múzeum #spiš #diskusie #Lomnický štít