Tatry majú Satana. Výhľad z neho je nebesky krásny

Mlynickú a Mengusovskú dolinu oddeľuje vrch Satan (2421,5 m n.m.), najvyšší vrchol na hrebeni Bášt. Pod vrchom ležia Satanove plieska, ale aj plesá, ktoré nesú zvieracie názvy - Kozie a Capie plesá. Z vrchola štítu je výhľad do dolín aj na okolité štíty: Štrbský štít, Kôprovský štít, Štrbské Solisko ale i na vzdialenejšie dominantné štíty Tatier. Nie každý satan je stelesnenie zla. Ten tatranský vás totiž odmení výľadom do dolín a na okolité štítov. Pohľad pre bohov.

23.01.2015 06:00
vysoke tatry, turistika, cestovny ruch,... Foto: ,
Pri ceste na vrch Satan zo Štrbského plesa (na fotografii) musíte prekonať prevýšenie 830 metrov.
debata

V masíve Diabloviny (2 380 m)ho od Čertovho hrbu delí Satanovo sedlo (2 300m) a od Prednej bašty Sedlo nad Červeným žľabom. Pod Satanom ležia Satanove plieska, nad nimi sú Malé a Veľké Hincovo pleso. V Mlynickej doline pod Satanom nájdete plesá, ktoré nesú názvy zvierat: Kozie plesá, Capie pleso, ale aj Okrúhle pleso, Pleso nad Skokom a iné.

Najstaršia zmienka hovorí, že prvý výstup na vrchol Satana uskutočnili Jan Gwalbert Pawlikowski s goralským vodcom Maciejom Sieczkom okolo roku 1880. Nie je však vylúčené, že pred nimi už vrchol dosiahli iní. V zime na špicu 12. februára 1906 prvýkrát vystúpili Ernest Dubke s vodcami Johannom Breuerom mladším a Johann Franzom starším.

Na prelome 19. a 20. storočia sa na svahoch Satana z Mengusovskej doliny kľukatil jednoduchý chodník, ktorý však postupne zasypalo pohyblivé suťovisko.

Diabolská legenda

Názov štítu Satan ako aj susednej Diabloviny, Diablovho sedla, Pekelníkovej štrbiny, Satanovho sedla, Pekelníka má vraj korene v ľudových legendách o tunajších vrchoch. Legendy vravia, že Satan stráži ukryté poklady a vzácne kovy. Tí, ktorí sa ich budú snažiť vykopať, zhodí kamene. Iná legenda spomína čertov, ktorí sa na vrchole Satana schádzajú počas svätojánskej noci.

Výstup popri mohutnom vodopáde

Výstup na Satan začína žlto značenou cestou v Mlynickej doline popri vodopáde Skok a Plese nad Skokom až na terasu Kozích plies, resp. cez Zadnú Poľanu až ku Volím plieskam. Skok je obrovský vodopád v strede Mlynickej doliny, ktorý môžete obdivovať už od Štrbského plesa. Nad vodopádom je pleso s príznačným názvom Pleso nad Skokom. Krásy Skoka sa vám zjavia aj z turistického chodníka, ktorý vedie pozdĺž vodopádu.

Prevýšenie zo Štrbského plesa dosahuje 830 metrov. Napriek tomu, že terén sa považuje za technicky nenáročný, v určitých miestach sa klasifikuje obtiažnosť stupňom I. Výstup na Satan je preto povolený len v sprievode horského vodcu! Cena za sprevádzanie sa pohybuje od 150 do 230 eur na osobu. Pred tým, ako vyrazíte na túru, si vždy overte aktuálne zimné podmienky na webe Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu a na stránke Horskej záchrannej služby.

Na Štrbskom plese sa 24. januára začína Svetová zimná univerziáda

V blízkosti Mengusovskej doliny sa nachádza Štrbské pleso. V lyžiarskom stredisku Štrbské pleso a v Osbrlí od soboty 24. januára do 1. februára prebieha Svetová zimná univerziáda. Od 4. do 14. februára „preberá žezlo“ španielska Granada.

Univerziádu, druhé najväčšie športové podujatie po zimných olympijských hrách, organizuje Medzinárodná federácia univerzitného športu (FISU) každé dva roky v rôznych kútoch sveta. Dvadsiaty siedmy ročník sú hostiteľskými krajinami Španielsko a Slovensko.

Diváci budú môcť sledovať výkony športovcov v v bežeckom lyžovaní, severskej kombinácii a v skokoch na lyžiach na Štrbskom Plese a v biatlone v Osrblí. Svetová zimná univerziáda sa na Slovensku bude konať od 24. januára do 1. februára 2015. Predpokladá sa, že sa na nej zúčastní takmer 800 športovcov s trénermi, servisnými pracovníkmi a ďalšími členmi výpravy

Zdroje: Kamnahory.sk, Spolok horských vodcov Vysoké Tatry, Slovenská asociácia športových univerzitného špor­tu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hory #Turistika #Vysoké Tatry #Svetová zimná univerziáda