Kaštieľ v Banskej Bystrici vás prevedie Blízkym východom

Banskobystrický samosprávny kraj v spolupráci so Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici verejnosť pozývajú na stretnutia s cestovateľmi, na ktoré sa môžu návštevníci tešiť každý prvý utorok v mesiaci. Štvrtky a nedele potešia deti tvorivými dielňami a hravými prednáškami.

02.02.2015 15:00
Turzov dom, Banská Bystrica Foto:
Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici (na fotografii) pozýva na cestovateľské utorky, ktoré sa konajú vždy prvý utorok v mesiaci v Tihányiovskom kaštieli v Radvani.
debata

Vždy prvý utorok v mesiaci sa v Tihániyovskom kaštieli v Radvani koná podujatie Cestovateľské utorky. Po tom, čo sa január niesol v znamení Afriky, bude mať druhé podujatie tohto druhu orientálny nádych.

Cestovateľ Ľudevít Košťov 3. februára o 16:30 predostrie na fotografiách návštevníkom kaštieľa svoje skúsenosti z krajín Blízkeho východu, medzi ktoré patria Bahrajn, Irák, Írán, Izrael, Jemen, Jordánsko, Katar, Kuvajt, Libanon, Omán, Palestina, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a Sýria. Košťov uvedie prednášku pod titulom „Potulky po Blízkom východe – cudzincov berú ako tučnú chodiacu peňaženku“.

Ďalší cestovateľský utorok sa bude konať 3. marca o 17. hodine, keď do kaštieľa dobrodruh Eduard Genserek prinesie kúsok Afriky. S poslucháčmi sa podelí o svoje zážitky z Etiópie.

Týždeň v Tihániyovskom kaštieli bude pokračovať otvorením výstavy Krásy krasu, ktorá pripomenie nenahraditeľnosť a jedinečnosť prírodných, kultúrnych architektonických prvkov krasových území, ktoré rozdeľuje štátna hranica na dva samostatné národné parky – Slovenský kras a Aggtelek v Maďarsku. Výstava potrvá do 12. apríla.

Ázijské krajiny sú tiež objektom Aleny Hroncovej na fotografickej výstave Tváre Ázie v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. Výstava bude prístupná od 5. do 27. februára.

Príroda stredného Slovenska v kaštieli

Radvaň, ktorá bola do roku 1964 samostatná obec, je v súčasnosti mestská časť Banskej Bystrice. V Radvani môžete nájsť tri zachovalé kaštiele – Radvanský kaštieľ zo 16. storočia a Bárczyovský kaštieľ z roku 1651 s gotickými prvkami, a spomínaný Tihányovský kaštieľ.

Pôvodne renesančná budova Tihániyovského kaštieľa z prvej polovice 17. storočia prešla viacerými podobami – z klasicistickej do neorenesančnej. Dnes je kaštiel sídlom prírodovednej expozície Stredoslovenské­ho múzea.

Na 2 400 exponátoch rastlín, živočíchov či hornín môžete spoznať prírodu stredoslovenského kraja alebo si vypočuť charakteristické zvuky tatranských živočíchov na autentických nahrávkach.

Štvrtky a nedele pre deti

Stredoslovenské múzeum môže zaujať aj menších poslucháčov. Pre deti si pripravilo pravidelné stretnutia pod názvom Múzeum pre najmenších, ktoré môžu v radvanskom Tihányiovskom kaštieli zažiť každý štvrtok od decembra do marca od 9:30 do 10:30 hod. Deti sa hravou formou oboznámia so životom živočíchov a rastlín.

Každú nedeľu bývajú tvorivé dielne zamerané vždy na inú tému. Dielne budú otvorené v Tihányiovskom kaštieli od 9. – 12. hod., od 13. – 17. hod., a v Thurzovom dome od 13. – 17. hodiny.

Viac informácií nájdete na webovej stránke Stredoslovenského múzea.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Blízky východ #kaštiel #múzeum #Banskobystrický kraj #cestovateľ