V Bratislave bude unikátna výstava so stovkami tibetských sôch

Slovenské národné múzeum v Bratislave pozýva 4. februára na otvorenie výstavy tibetského umenia Priestor a Radosť, na ktorej môžete vidieť viac ako 180 sôch rituálnych buddhistických predmetov z Tibetu, Nepálu a Indie. Návštevníci budú môcť výstavu vidieť v sídelnej budove na Vajanského nábreží do 1. marca.

04.02.2015 15:00
debata

Na výstave sa dozviete aké posolstvo nesie táto viac ako 2 550 rokov stará kultúra. K takýmto sochám nemá zväčša široká verejnosť prístup. Exponáty sú výnimočné aj tým, že nejde len o výstavné kusy. Mnohé z týchto majstrovských diel ich majitelia používajú pri každodennej meditácii.

Vzácne sochy a kultúru Tibetu priblíži... Foto: Slovenské národné múzeum
buddhizmus, tibet, SNM, múzeum, Vzácne sochy a kultúru Tibetu priblíži Slovenské národné múzeum v Bratislave na výstave Priestor a radosť do 1. marca 2015.

V každom meste vyzerá výstava inak

Exponáty boli predtým vystavené v múzeách v Londýne, Budapešti a Innsbrucku. Keďže expozícia ladí s priestorom, je na každom mieste iná. Jedinečná bude aj v Bratislave. Jej inštaláciu mal na starosti medzinárodný tím odborníkov na tibetské umenie.

Prehliadky so sprievodcom, filmy aj prednášky

Výstava je otvorená každý deň okrem pondelka v čase od 9:00 do 17:00 h. s posledným vstupom o 16:30 hod. Prehliadky so sprievodcom budú každý deň okrem pondelka o 13. hod., 14. hod. a 15. hodine.

Súčasťou výstavy je aj sprievodný program, ktorý zahŕňa vedené meditácie o 16:15 hod., večerné prednášky učiteľov buddhizmu v stredu o 17:30 hod., a sobotné premietanie filmov s buddhistickou tematikou o 15. hod. či tvorivé dielne sádrových odliatkov reliéfov Buddhu od 10. do 16:30 hodiny.

Slovenské národné múzeum je od septembra do júna otvorené denne okrem pondelka, od 9. do 17. hodiny. Základné vstupné je 4 eurá, a zľavnené vstupné 2 eurá pre žiakov, študentov a seniorov. Viac informácií nájdete na webovej stránke Snm.sk a na webe výstavy Priestor a radosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #sochy #výstava #tibet #buddhizmus