Carneval 2015: Maškary zabavia Žilinu

Fašiangové maškary opäť roztočia zábavu v žilinských uliciach. Postarajú sa o to, aby piatok trinásteho nebol nešťastným, ale vtipným a veselým dňom. V Žiline sa 13. februára uskutoční festival fašiangových masiek Carneval 2015.

07.02.2015 06:00
žilina, fašiangy, masky, Foto:
V Žiline sa 13. februára uskutoční festival fašiangových masiek Carneval 2015.
debata

Žilinský Carneval patrí k najväčším karnevalom na Slovensku.V tento deň sa centrom mesta pohybuje asi päťsto ľudí v najrozmanitejších maskách. „Ani v tomto roku nebudú chýbať originálne masky, ktoré si vlastnoručne zhotovia účastníci sprievodu. Celé podujatie bude obohatené folkloristami, ktorí všetkým návštevníkom festivalu priblížia atmosféru fašiangového obdobia," približuje hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Sprievod fašiangových masiek povedie kráľovský pár, v úlohe kráľovnej festivalu sa predstaví herečka Michaela Pastorková-Závodná a kráľom bude Juraj Šoko Tabaček, obaja budú zároveň celý festival moderovať. Pochod masiek sa pohne spred Mestského úradu v Žiline o 14.30 hodine a bude pokračovať po tradičnej trase cez Mariánske námestie, Farské schody, Námestie Andreja Hlinku a Národnú ulicu. Naspäť na Mariánske námestie sa sprievod vráti zhruba o hodinu, keď sa na pódiu začne hlavný program, v ktorom sa predstavia folklórne súbory.

Žilinský Carneval patrí k najväčším karnevalom... Foto: Mesto Žilina
žilina, masky, fašiangy, Žilinský Carneval patrí k najväčším karnevalom na Slovensku.

„Svojimi vystúpeniami pripomenú zvyky našich starých rodičov. V programe nebude chýbať tradičné pochovávanie basy so všetkým, čo k tomu patrí. Najstarší ženský spolok Živena si pre návštevníkov aj v tomto roku pripravil ochutnávku tradičných fašiangových dobrôt z vlastnej kuchyne," informoval Čorba. Atraktívnou súčasťou karnevalu sú lietajúce maškary, ktoré sa spúšťajú po lane z kostolnej veže na Mariánskom námestí. O tom, či preletia nad hlavami Žilinčanov aj tento rok, sa práve v týchto dňoch rozhoduje.

Potvrdená je už účasť špeciálneho hosťa z Bulharska v Žiline. Bude ním víťaz medzinárodného festivalu Surva, ktorý sa koná v bulharskom meste Pernik. „Ide o festival masiek, ktorý má už 48-ročnú tradíciu. Fašiangové zvyky Bulharov sú založené na vyháňaní zlých síl a na vítaní znovuzrodenia prírody po náročnej zime," spresnil hovorca mesta. Pred rokom žilinský fašiangový pochod spestrili ohnivočervené postavy skupiny Dolna Sekirna ovešané zvoncami vo veľkých zvieracích maskách s dlhými rohmi.

Tanečné zábavy, maškarné plesy, karnevaly, zábavy – také je obdobie fašiangov, od Troch kráľov do Popolcovej stredy, keď sa začínal štyridsaťdňový pôst pred Veľkou nocou. A ako vidí zvyky našich predkov najmladšia generácia? Verejnosť to môže zistiť pred začiatkom fašiangového sprievodu vo vestibule Mestského úradu v Žiline, kde bude v piatok 13. februára o 11. hodine vernisáž prác žiakov materských a základných škôl na tému Fašiangy 2015.

Kam za zábavou

7. februára, sobota

  • Bratislava: Valentínsky trh vo Dvore 66 do lavender caffe-bar na Obchodnej 66, 10. h – 18. h, aj 8. 2.
  • Doľany: Festival varených vín, farmársky deň, zabíjačkové špeciality, dogtreking, JM Vinárstvo
  • Mýto pod Ďumbierom: súťaž v rúbaní fakličiek, miestne pohostinstvo Studnička
  • Snow Paradise Veľká Rača: súťaž vo varení kapustnice
  • Trnava: Fest hry – festival hier a zábavy, moderné spoločenské hry, nafukovacie atrakcie, stavebnice a hračky, handmade pasáž a malá putovná vedecká výstava, Ms. športová hala, do 8. 2.

10. februára, utorok

  • Banská Štiavnica: Dielne pre verejnosť v Kammerhofe – plstenie ovčej vlny, Dielnička, Kammerhofská 2, 14. h. – 16. h.

13. februára, piatok

  • Banská Štiavnica: Dielne pre verejnosť v Kammerhofe – priadky – ovčia vlna, Dielnička, Kammerhofská 2, 14. h. – 16. h.
  • Bojnice: Valentínsky víkend na zámku, do 15. 2.
Zažite romantiku na Valentína na Bojnickom zámku. Foto: Andrej Barát, Pravda
Bojnice, zámok Zažite romantiku na Valentína na Bojnickom zámku.
  • Čierny Balog: Už sa fašiang kráti – 20. ročník folklórneho podujatia s ukážkou tradičných fašiangov, do 15. 2.

14. februára, sobota

  • Banská Štiavnica: Valentín na Starom zámku – romantické prehliadky s ukážkami príbehov na motívy tajuplnej povesti Kráska a červený rytier, vstupy o 16., 17., 18 a 19. hodine, aj 15. 2.
  • Oravský Podzámok: Čaro lásky na Oravskom hrade, večerná prehliadka pri svetle sviec, romantický príbeh zakázanej lásky, čarovné ľúbostné melódie, 17. h – 19. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilinský samosprávny kraj #masky #fašiangy #tipy na víkend