Chorvátsko predstavuje tematické pláže, chce pomôcť turistom

Ministerstvo cestovného ruchu v Chorvátsku plánuje rozdeliť pláže na pobreží na štrnásť kategórií. Nový projekt má pomôcť turistom vybrať si pláž podľa svojich potrieb.

09.02.2015 06:00
leto, pláž, dovolenka, rodina, more, klobúk Foto:
Ministerstvo turizmu v Chorvátsku plánuje rozdeliť pláže do 14 kategórií, ako prvú udáva pláž pre rodiny s deťmi. Chce tým pomôcť turistom vybrať tú správnu. Ilustračné foto.
debata (1)

Pláže na pobreží Jadranského mora, ktoré budú zaradené do chorvátskeho programu, sa rozdelia na štrnásť kategórií. Pobrežné oblasti budú môcť samé rozhodnúť, ktorý typ pláže chcú vo svojom regióne rozvíjať. V budúcnosti by tak pomohli turistom vybrať si pláž, ktorá by vyhovovala ich požiadavkám. S financovaním prác na plážach v rámci projektu, pomôže ministerstvo.

„Slnko a more sú v súčasnej dobe hlavné „produkty“ cestovného ruchu, ktoré môže Chorvátsko turistom ponúknuť. Je dôležité, aby sa konkurencieschop­nosť krajiny v tejto oblasti naďalej zlepšovala. Za najväčšiu chybu považujeme fakt, že naše pláže nie sú dostatočne dobre vybavené. To potvrdili aj najnovší prieskum. Preto sa Ministerstvo turizmu v spolupráci s Fakultou cestovného ruchu a Univerzitou v Rijeke rozhodlo pripraviť program Národné riadenie a plánovanie pre naše prímorské pláže,“ povedal Minister cestovného ruchu, Darko Lorencin pri uvádzaní projektu 4. februára na tlačovej konferencii v meste Vodice.

Medzi 14 plánovaných kategórií pláží patria:

  • pláž pre rodiny s deťmi
  • mestskápláž s promenádou
  • zábavná pláž pre mladých
  • romantická pláž
  • športová a rekreačná pláž
  • pláž vhodná pre surfing
  • pláž pre potápačov
  • adrenalínová pláž
  • nudistická pláž
  • pláž pre psíčkarov
  • párty pláž
  • ekologická pláž
  • kultúrna pláž
  • hotelová pláž

Zdroje: Croatiaweeek.com, Balkans.com,

Chorvátsko ponúka pláže pre každého

Chorvátske pobrežie je dlhé 5 835 km, z toho pevnina tvorí 1 777 km a ostrovy 4 058 kilometrov. V Južnej Dalmácii ľudia stále nedajú dopustiť na pláže v Dubrovníku, Korčule či Orebiči. Vyhľadávanými a známymi lokalitami sú tiež Makarská riviéra či Plitvické jazerá. Stredná Dalmácia láka na pláže Zlatni rat na ostrove Brač, pláže Hvaru, Splitu či historického Trogiru. V Severnej Dalmácii patria medzi obľúbené dovolenkové destinácie Primošten, Šibenik, Zadar či Zaton. Medzi obľúbené pláže Kvarneru patria napr. Icici, Brsec, Moscenicka draga či Porozina na ostrove Cres.

Pláž v Dubrovníku. Foto: SHUTTERSTOCK
chorvátsko, dubrovník, pláž Pláž v Dubrovníku.

Už teraz majú mnohé pláže akúsi „nálepku“. V Istrii je piesočnatá pláž Bijeca v Meduline odporúčaná rodinám s deťmi, pláže Poreča sú zas vyhľadávané pre dostatok možností vodných športov.

Dostatok príležitostí na športové aktivity ponúkajú aj pláže Ambrela, Aurora, Amarin v Istrii, Crni Molo, Dramalj v regióne Kvarner, či pláž Čižičí na ostrove Krk.

Pláže v blízkosti Bašky na ostrove Krk môžu svojím charakterom osloviť aj športovcov aj rodiny s deťmi. V regióne Kvarner patrí Baška medzi turistické top destinácie. Populárne sú aj pláže Crikvenice a Rajska pláža na ostrove Rab.

Medzi nudistické pláže Istrie patria pláže Crveni Otok v oblasti Rovinj, Koversada vo Vrsari, Savudrija v Umagu. Na ostrove Krk je to napr. Konobe v Punate.

Psy sa môžu voľne pohybovať na plážach Valkanela a Veštar v Istrii, ako aj na pláži Dražica na ostrove Krk.

Pláž Zrče na ostrove Pag je v posledných rokoch čoraz viac populárna medzi mladými ľuďmi kvôli diskotékam a nočným klubom priamo na pláži.

Zaľúbencom a dvojiciam sa odporúčajú romantické pláže Lubenice na ostrove Cres, či niekoľko pláži v regióne Kvarner v Opatiji: Peharovo, Moscenicka draga alebo pláž Lido.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #more #Chorvátsko #cestovný ruch #pláže