10 tipov: Osvedčené aj nové dovolenkové raje

Vyberte si z dovolenkových destinácií podľa vašich preferencií.

16.02.2015 00:00
Šibenik, Chorvátsko, loď, leto Foto:
Šibenik ako na dlani.
debata

1. Chorvátsko

Chorvátsko je okrem krásnych pláží a rezortov vhodných naozaj pre každého – rodiny s deťmi, seniorov – aj krajinou tisícich ostrovov. Presnejšie, je ich 1 244 a doslova predstavujú raj pre jachtárov. Na 1 777 km jadranského pobrežia sa nachádza 47 obývaných a 652 neobývaných ostrovov, 78 hrebeňov a 389 skalných útesov ostrovného charakteru. Napríklad ostrov Brač je najvyšším a tretím najväčším ostrovom v Jadranskom mori. Známy je aj kvalitným kameňom, z ktorého boli vybudované mnohé paláce.
Tip pre: jachtárov

2. Turecko

V Turecku je veľké množstvo pláží. Najznámejšou oblasťou je asi Alanaya. Pláž Alanya Beach je niekoľko kilometrov dlhá a zaujímavá je tým, že sú okolo hradby stredovekého hradu Seljuk. Pláž leží južnejšie ako väčšina ostatných, a preto sa vyznačuje príjemným teplým počasím počas celého roka. Medzi najkrajšie pláže v Turecku, ba podľa niektorých aj na celom svete patrí Patara. Rozprestiera sa pri Stredozemnom mori v dĺžke 14,2 km, je piesočnatá, a preto ju obľubujú najmä rodiny s deťmi. Z pláže nevidno žiadne budovy, dajú sa prenajať ležadlá aj slnečníky. Nie sú tu však dovolené nijaké vodné športy ani kempovanie.
Tip pre: pre rodiny s deťmi

3. Grécke ostrovy

Pre udalosti na gréckej pevnine sa záujem turistov sústreďuje skôr na grécke ostrovy – novinkami sú Tolo, Evia, Valos/Nea Anchalos. Overené sú Parga, Katerini Paralia, Chalkidiki, Thasos, Korfu či Lefkada. Najkrajšie je vraj grécke súostrovie Santorini. Zaujímavá je aj Kefalónia, najväčší ostrov Iónskeho súostrovia. Keď sa budete slniť na tamojšej pláži Myrtos a akosi vám to tam bude povedomé, tak ste isto videli film Mandolína kapitána Corelliho s Penélope Cruzovou a Nicolasom Cageom v hlavných úlohách. Neďaleko je aj ostrovček Ithaka, údajné rodisko bájneho Odysea.
Tip pre: mladých romantikov

4. Tunisko

Tunisko, to nie sú len nekonečné pláže a ustavične žiariace slnko. Môžete tu navštíviť aj veľa historických pamiatok a prírodných zaujímavostí. Medzi tie najatraktívnejšie určite patrí bájne Kartágo, koloseum El Jem, historické mestá Dougg a Tunis, berberské jaskynné obydlia v Matmate, soľné jazero Chott el Jerid alebo púšť Sahara a jej magické oázy. V Tunisku nájdete luxusné hotelové komplexy pre najnáročnejších klientov, ale aj množstvo hotelov lacnejšej kategórie. Medzi najobľúbenejšie turistické lokality patrí ostrov Djerba, letoviská Hammamet, Monastir, Sousse Skanes, Port El Kantaoui, Mahdia, Bizerte, Tabarka a Borj Cedria.
Tip pre: cestovateľov

5. Egypt

Aj napriek politickej situácii v Egypte sem stále ľudia chodia za slnkom a morom. No to nie sú hlavné lákadla krajiny pri Níle. Dodnes priťahujú turistov aj egyptské pamiatky. Dva milióny turistov každý rok navštívia vápencovú planinu, vzdialenú niekoľko míľ od rieky Níl. Tu, na prahu nemilosrdne vyprahnutej púšte, obdivujú azda najimpozantnejší odkaz staroveku: pyramídy v Gíze. Tisícročia človek nepostavil nič, čo by sa im výškou vyrovnalo. Z moderných budov uchmatla svetové výškové prvenstvo najvyššej Cheopsovej pyramíde až Eiffelova veža v roku 1889. Pyramídy však udivujú nielen veľkosťou, ale i majestátnou starobylosťou.
Tip pre: milovníkov histórie

6. Bulharsko

Bulharsko je znovu objavené a objavované. Dnes si predstavíme Kiten. Prímorské mestečko ležiace 60 km južne od Burgasu, lemované vysokými fjordmi, ktoré sú ideálnym miestom pre nadšencov potápania, rieky sú ideálnym miestom pre rybolov. Vyniká mimoriadne zdravou klímou a veľmi zaujímavou prírodou. Kitenský záliv je považovaný za jedno z najkrajších miest južného Černomoria. Tak ako v iných čiernomorských letoviskách, aj v Kitene nájdete množstvo kaviarní, reštaurácií a diskoték. Takisto dlhé piesočné pláže, ktoré sa striedajú so skalnatými útesmi. Stredisko je tiež známe prístavom, kde pôsobí miestny jachtársky klub, funguje škola potápania. Preto sa odporúča všetkým milovníkom jachtingu a rybárčenia.
Tip pre: milovníkov rybačky

7. Taliansko

Úchvatné pláže nájdete v mestečku San Teodoro na severovýchodnom pobreží Sardínie. V okolí je hneď dvanásť pláží, návšteva žiadnej z nich nebude sklamaním. Za najkrajšiu býva označovaná pláž Cala Brandinchi, aj preto ju v kraji prezývajú Tahiti. Od mesta je však vzdialená niekoľko kilometrov, aby ste sa tam dostali, potrebujete auto. Na pláži nájdete všetko potrebné, prenajať si môžete tiež malú loďku. Pláž je piesočnatá a vhodná najmä pre rodiny s deťmi.
Tip pre: rodiny s deťmi

8. Kapverdy

Turisti objavujú ostrov Boa Vis. Najvýchodnejší ostrov Kapverdského súostrovia je obľúbený pre svoje nekonečné piesočnaté pláže. Je tu svetovo známa 18-kilometrová pláž Santa Monica Beach, ktorú vyhlásili za jednu z najkrajších pláží celého sveta. Veľkou atrakciou sú okrem tisícky druhov pestrofarebných rýb aj morské korytnačky. Odkedy je tu medzinárodné letisko, ostrov sa stal vyhľadávaným letoviskom pre oddychovú dovolenku – rybárstvo, windsurfing, surfovanie, potápanie, ale aj turistiku. Keďže príroda ostrova je len málo dotknutá civilizáciou, je naozaj miestom na ideálnu dovolenku.
Tip pre: cestovateľov

9. Maroko

Čoraz obľúbenejšie je v Maroku letovisko Agadir, ktoré leží v južnej časti Maroka. Je to stredne veľké mesto porovnateľné napríklad s tureckou Alanyiou. Keďže mesto v roku 1960 kompletne zničilo zemetrasenie, nie sú tu historické pamiatky. Mesto znovu vystavali a prispôsobili potrebám turistov. Hotely ležia priamo pri 10 kilometrov dlhej pláže a okolo nej sú pešie promenády. Pláž má polkruhovitý tvar a je otočená na juhozápad, preto je krásne sledovať večer západ slnka nad hladinou Atlantického oceánu. V letovisku je možnosť výletov.
Tip pre: milovníkov romantiky

10. Kanárske ostrovy

Ostrov Fuerteventura má rozlohu 1 661 štvorcových kilometrov a leží najvýchodnejšie z Kanárskych ostrovov. Je vzdialený len 115 km od pobrežia Maroka, čo ovplyvňuje tunajšiu klímu. Na Fuerteventure je najväčšie sucho, ale je zároveň najteplejším z ostrovov. Turistom ponúka tie najkrajšie prírodné pláže z celého Kanárskeho súostrovia. Zlatobiely piesok tvoriaci niekoľko kilometrové pláže obmýva priezračné more tyrkysovej farby. Ostrov je rajom pre milovníkov vodných športov, najmä windsurfingu. Ostrov je veľmi vhodný pre rodiny s deťmi. Prístup do mora je na všetkých miestach veľmi pozvoľný.
Tip pre: Rodiny s deťmi

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #leto 2015