Milovníci vína zbystrite! Dolné Rakúsko ponúka jarné lahôdky

Kultúrna a vinárska jar v Dolnom Rakúsku. To sú regionálne vína, história, hudba a netradičné podujatia.

27.03.2015 06:00
Dolné Rakúsko Foto:
Dolné Rakúsko láka milovníkov vína.
debata

Spoločne s jarným ročným obdobím sa prebúdza i Dolné Rakúsko a návštevníkov pozýva na dobrodružnú cestu objavov. Vinársky región Weinviertel oslavuje jar nevšednými kultúrnymi a vinárskymi podujatiami.

Weinviertel žije vínom

Ako už zo samotného pomenovania tejto oblasti vyplýva (Wein v nemčine znamená víno), víno patrí k nezameniteľnej súčasti tohto regiónu. Najtypickejšími vinárskymi chuťami sú korenisté Veltlínske zelené, ktoré je od roku 2002 prvým DAC vínom Rakúska (DAC – certifikát pôvodného vína), ale aj elegantné Chardonnay a Pinot Blanc. Zastúpenie tu majú aj vynikajúce červené vína Zweigelt a modrý portugal. Vraví sa, že kto neochutnal jedno z týchto vín, nepozná chuť regiónu Weinviertel. Víno stretnete takmer všade, kam prídete. Kvalitné vína vám ponúknu všetky z 560 poľnohos­podárskych podnikov, predajcov vína, vinoték a približne 100 vinární pozdĺž 400 km dlhej vinárskej cesty tohto regiónu.

Veľkým a pomerne netradičným lákadlom je 21 km dlhá vínna pivnica v mestečku Retz, kde sa konajú najväčšie pivničné preteky na bicykli v Rakúsku. Jedinečným zážitkom je aj oslava v Poysdorfere, kde vám v hroznovej sále predstavia interaktívne erby a návšteva vinárskeho múzea. Veľkej obľube sa od začiatku tejto tradície tešia aj slávnostné obedy či večere uprostred viníc. Množstvo nabielo prestretých jedálenských stolov priamo medzi viničom v prírode, komorné koncerty a výborné dolnorakúske špeciality patria k najväčším atrakciám počas vinárskych festivalov. Okrem veľkého množstva zámkov, hradov a historických budov ponúka Weinviertel aj kultúrne zážitky, ktoré nenájdete nikde inde.

Kultúrne tipy:

Návšteva múzea MAMUZ – Mistelbach a Asparn/Zaya
Počas jediného dňa sa vrátite do histórie a objavíte vývoj človeka počas 40 000 rokov. Spojené múzeum MAMUZ zámku Asparn/Zaya a múzeum Mistelbach spoločne vytvárajú jedinečné výstavy. Na zámku Asparn/Zaya sú obdobia praveku a skorých dejín návštevníkom približované pôvodnými objektami a historickými obytnými a hospodárskymi stavbami. V múzeu Mistelbach každoročne prebieha tematická výstava. Od 21. marca sa môžu návštevníci tešiť na výstavu „Ötzi. Muž z ľadu.“

Múzeum Hermanna Nietscheho – Mistelbach
Múzeum venované aktivistovi, maliarovi, skladateľovi a scénografovi, ktorý sa preslávil pomerne kontroverznými dielami. Múzeum má svojimi exponátmi snahu prebudiť všetkých 5 ľudských zmyslov.

Múzeum Niedersulz 15.apríla do 26.októbra
Aký je život bez elektrického prúdu, telefónu či auta? S viac ako 80 budovami je skanzen Niedersulz najväčším otvoreným múzeom Dolného Rakúska. Vzniká už od 70. rokov a pred zničením sa zachránili viaceré dedinské stavby – dielne, hospodárske objekty, senník, holubník, kaplnka, fara, mlyn, ktoré boli presunuté do tohto múzea. Navštívite celú dedinku vrátane predzáhradiek, uvidíte typické látky i oblečenie a vrátite sa tak 100 rokov v čase. Ochutnáte lahodné vína, objavíte typické jedlá, hostinec, tradičné zvyky a najmä deti potešia zvieratá na farme.

In Velo Veritas – 31.máj
Jarné podujatia končia pretekom cyklistov v mestečku Retz. Od roku 2013 sa tu stretáva viac ako 300 cyklistov oldtimerov (jazda na starých typoch bicyklov) z celého sveta, aby si v priateľskej atmosfére zmerali sily cyklistickou trasou po kopcoch Weinviertelu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Rakúsko #kultúra #výlet