Hrad Revište po štyroch rokoch opäť sprístupnili

Zákaz vstupu po štyroch rokoch zrušili, Združeniu na záchranu hradu Revište sa podarilo ruinu stabilizovať tak, že nie je nebezpečná.

04.04.2015 05:00
Revište Foto:
Návšteva pozostatkov hradu Revište v Revištskom Podzámčí pri Žarnovici je zaujímavou vychádzkou do prírody i histórie.
debata (2)

Zrúcanina hradu Revište v Žarnovici-Revištskom Podzámčí je po štyroch rokoch opäť prístupná verejnosti. Ako informoval Miroslav Seget zo správnej rady Združenia na záchranu hradu Revište, pozemkový a lesný odbor Okresného úradu v Žiari nad Hronom zrušil zákaz, ktorý bol vyhlásený krátko po zrútení západného múru severného paláca. „Po štyroch rokoch záchranných prác sa podarilo hrad tak stabilizovať, že už nepredstavuje nebezpečie ohrozenia života jeho návštevníkov. Je to zároveň aj zadosťučinenie pre všetkých, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľajú a podieľali na záchranných prácach: členovia združenia, brigádnici, nezamestnaní, ako aj sponzori,“ uviedol Seget.

Združenie na záchranu hradu Revište sa usiluje o konzerváciu, zaistenie statiky  múrov a postupné odstraňovanie havarijného stavu celej pamiatky. Okrem pravidelných brigád dobrovoľníkov na to využíva cez program ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom aj prácu nezamestnaných. „Vlani tu pracovalo 15 nezamestnaných, tento rok sme požiadali o 18, dúfame, že budeme úspešní,“ povedal pre agentúru SITA Seget.

Za najväčšie úspechy doterajšej štvorročnej práce združenia považuje vybudovanie novej prístupovej cesty na hrad a rekonštrukciu a zastabilizovanie južného paláca, čo je najstaršia časť hradu. „Na tento rok plánujeme rok plánujeme opraviť a zastabilizovať severnú vežu, čo je najväčšia veža na hrade, východné hradby, časť západných hradieb a aspoň do výšky jedného metra znovu vybudovať západný múr severného paláca, ktorý sa zrútil pred štyrmi rokmi, aby sme tak palác stabilizovali,“ dodal Seget. Na brigádach na obnove hradu sa zúčastňuje po desať až dvadsať dobrovoľníkov, na tento rok združenie naplánovalo 14 sobotných brigád.

2 debata chyba