Židia sa počas Pesachu, teda sviatku nekvasených chlebov, riadia prikázaním zo starozákonnej knihy Exodus: Sedem dní budete jesť nekvasené chleby. Hneď v prvý deň odstránite zo svojich domov kvas. Každý, kto by od prvého do siedmeho dňa jedol niečo kysnuté, bude vyhnaný z Izraela, hovorí sa v nej.
Preto kóšer hotely nemôžu vo sviatočnom týždni podávať hosťom čokoľvek kvaseného. Tento zvyk pripomína Židom náhlenie, s ktorým Izraeliti opúšťali Egypt.
Z domov sa tak tiež musí odstrániť čokoľvek, čo je chamec, teda z kysnutého cesta – chlieb, cestoviny aj sušienky z pšenice, raže, jačmeňa alebo špaldy. Keďže aškenázski židia nejedia strukoviny ani ryžu, putujú preč aj tie.
Prípravy na sviatok sledujú inšpektori
Hotelieri musia spĺňať viacero podmienok rabinátu a mnohé sa na jediný týždeň Pesachu pripravujú niekoľko mesiacov. Najprv treba vyčistiť kuchyne do poslednej kvasenej omrvinky a upiecť maces – nekvasený chlieb. Tento rok sa to muselo stihnúť do 2. apríla, pretože sviatky trvajú od 3. do 11. apríla.

Prípravy v hoteloch sledujú inšpektori rabinátu, ktorí sú zamestnancami hotelov na plný úväzok. Napríklad inšpektori v hoteloch v letovisku Ejlat mesačne zarobia v prepočte až 2 300 eur. Väčšie hotely zamestnajú počas sviatku aj viac inšpektorov, niektorí z nich si privedú celé príbuzenstvo a dostanú pre nich ubytovanie zadarmo.
Špeciálna armáda upratovačiek čistí hotely
Telavivský David Intercontinental s 555 izbami hostí denne niekoľko stoviek hostí. Pred sviatkom zamestná dodatočné upratovačky a nechá umyť svoje kuchyne, bitúnok aj reštaurácie a kluby. Všetky príbory, riad, rúry a pracovné dosky musia byť oškrabané a zbavené omrviniek a mastnoty. Najčastejšie sa všetko nahreje na vysokú teplotu a potom sa ponorí do vriacej vody.

Riad sa musí odstrániť tiež z izieb a kancelárií a počas Pesachu sa tam smie nosiť len riad na jedno použitie. Tieto pravidlá to sú až také zložité, že rabíni odporúčajú, aby si hotely najali expertov a nesnažili sa všetky požiadavky splniť samé.
V kóšer hoteloch sa používa dvojaká sada riadu, jedna na mliečne a druhá na mäsité pokrmy. Aby si hotelieri ušetrili problémy so zaistením nepoškvrnenosti svojich podnikov počas Pesachu, sú vybavení zvyčajne ďalšími dvoma sadami, ktoré neprišli nikdy do styku s kvaseným jedlom a ktoré sa používajú výhradne počas tohto sviatku.
Židia sa vynašli: dočasne všetko nevhodné „predajú“ nežidom
Ale nebolo by zákona, ktorý by sa nedal obísť. Ten židovský umožňuje predať chamec na dobu sviatku nežidom. Ak hotel spíše účet na svoj chamec a predá ho, potom si zachová certifikát kóšer, hoci sa v jeho priestoroch kvasené potraviny nachádzajú. Rozdiel je len v tom, že teraz už hotelu nepatria.

Mnoho rokov celému Izraelu „skupuje“ tento chamec Džabbár Husajn z dediny Abú Ghúš, akýsi štátny gój. Hotely, ktoré sa rozhodnú mu svoj chamec predať, vyplnia formulár a odovzdajú ho svojmu kóšer inšpektorovi. Deň pred začiatkom sviatku sa na rabináte koná ceremónia, pri ktorej sa chamec Husajnovi odovzdá.
Všetko, čo hotel nežidovi na sviatok odovzdá, sa musí uskladniť samostatne a označené ako chamec, aby s tým počas Pesachu nikto neprišiel do kontaktu.
Sviatočné menu sa starostlivo zostavuje mesiace
Hotely musia na sviatočný týždeň pripraviť úplne nový jedálniček. V jeruzalemskom hoteli Inbal ho začínajú vymýšľať tri mesiace vopred. Tento rok sa tam v ponuke objavila knedličková polievka, hovädzí sendvič a samozrejme nekvasený chlieb.

Kto v Izraeli v týchto dňoch nakupuje, vidí regály obalené igelitom. Obchody tak chránia zákazníkov pred pokušením potravín, ktoré nie sú kóšer. Obchodníci musia počnúc piatkom zablokovať predajné kódy všetkých potravín, ktoré nie je možné počas Pesachu konzumovať, a zaistia si tým, že sa tam nepredá nič kvaseného.
Zamestnanci majú zákaz nosiť si do práce desiaty s kvasenými potravinami a na policiach sa nesmie v susedstve ocitnúť kóšer a nekóšer tovar, aby nebol zákazník, ktorý nečíta nápisy, uvedený do omylu.