Osem najnavštevovanejších palácov a zámkov sveta

Hrad či zámok? Členitý, s vežičkami, sieňami, točitými schodiskami, možno s padacím mostom a obkolesený vodnou priekopou – pred očami sa nám zrejme zjaví dominanta Bojníc či pýcha Spiša. Najnavštevovanejší palác sveta však podľa CNN vyzerá úplne inak, nie je oveľa vyšší ako okolité budovy, má červenú zahnutú strechu a nachádza sa v Číne.

20.04.2015 07:00
Zakázané mesto, Čína, Peking, cisársky palác Foto:
Zakázané mesto, Peking, Čína
debata (5)

Na prvej priečke s počtom 15 340 000 pr­ichádzajúcich turistov ročne kraľuje Zakázané mesto. Čínsky cisársky palác, ktorý bol takmer päťsto rokov obydlím cisára a jeho rodiny, objavíte v strede Pekingu. Vláda musela kvôli obrovskému množstvu návštevníkov prijať opatrenia – počas sviatkov a prázdnin sa do paláca dostanú len turisti, ktorí si kúpili vstupenky v predpredaji a držitelia ročných permanentiek sa v hlavnej sezóne dnu nedostanú vôbec. Palác je pamiatkou UNESCO a slúži ako múzeum. Jasnočervené budovy sú typickou ukážkou tradičnej čínskej architektúry, vnútrajšok dotvárajú vitríny s exponátmi, starožitný nábytok a ukážky kaligrafie.

Druhým turisticky najzaujímavejším zámkom je domov slávnej La Giocondy. Parížsky Louvre ročne navštívi 9 344 000 ľudí. V zámku sídlili francúzski králi a cisári od 12. storočia a budovu počas rokov niekoľkokrát rekonštruovali a zväčšovali.

Louvre, Paríž, Francúzsko Foto: SHUTTERSTOCK
Louvre, Paríž, Francúzsko, La Gioconda, Mona Lisa Louvre, Paríž, Francúzsko

Osem miliónov turistov ročne mieri do Veľkého alebo tiež kráľovského paláca v Bangkoku, ktorý okrem atrakcie dodnes slúži aj na oficiálne účely počas štátnych návštev a kráľovských ceremónií. Honosné sídlo thajských kráľov, ktoré im slúžilo v rokoch 1782 až 1925, sústreďuje niekoľko budov, hál a pavilónov obkolesených trávnikmi a pestovanými záhradami. Svätyňa Smaragdového Buddhu, ktorá je súčasťou komplexu, je jedným z najposvätnejších miest Thajska. Socha Budhu je vytesaná z jedného kusa nefritu a jeho odev, ktorý je zhotovený z rýdzeho zlata, vymieňajú počas kráľovskej ceremónie trikrát ročne, tak, aby odrážal aktuálne obdobie.

Veľký alebo kráľovský palác, Bangkok, Thajsko Foto: SHUTTERSTOCK
thajsko, Bangkok, Veľký alebo kráľovský palác, Bangkok, Thajsko

Štvrté miesto nás vracia do Francúzska, ktoré má v oblasti hradov a zámkov skutočne širokú ponuku. Zámok vo Versailles, ktorý postavil v 17. storočí samotný Kráľ Slnko, sa stal ihneď po „kolaudácii“ predmetom závisti ostatných európskych panovníkov, aj keď jeho údržba zhltla až štvrtinu vtedajších vládnych príjmov Francúzska. Toto opulentné a pôvabné sídlo navštívi dnes sedemkrát viac turistov ako akýkoľvek iný zámok vo Francúzsku, okrem Louvru. Interiér očarí 79 metrov dlhou Zrkadlovou sálou, ktorá nahradila terasu spájajúcu spálne kráľa a kráľovnej, lustrami pripomínajúcimi kvapky dažďa, či bohatou maliarskou kresbou.

Zámok vo Versailles, Francúzsko Foto: SHUTTERSTOCK
Versailles, Zámok vo Versailles, Francúzsko

istanbulského palácového komplexu Topkapı Sarayı si každý rok 3 335 000 náv­števníkov vychutná neopakovateľný výhľad na úžinu Bospor a Marmarské more. Topkapı bol až do pádu Osmanskej ríše takmer 400 rokov kráľovským sídlom. Sultán tam žil so svojimi ženami, konkubínami a deťmi pod ochranou eunuchov. K dispozícii mali krytý bazén, hriali sa pri pozlátených krboch. Palácové kuchyne, ktoré znovu otvorili v septembri 2014 a voľakedy sa v nich okolo hrncov zvŕtalo tisíc kuchárov, sú vybavené jemným porcelánom a množstvom riadu. Súčasťou komplexu sú aj nádvoria, altánky, záhrady…

Palác Topkapi, Istanbul, Turecko Foto: SHUTTERSTOCK
Topkapi, Istanbul, Turecko Palác Topkapi, Istanbul, Turecko

Na šieste miesto umiestnilo 3 120 170 návštev turistov Zimný palác (Ermitáž) v Petrohrade. Medzi prominentných obyvateľov tohto zeleno-bieleho barokového paláca vedľa rieky Nevy parili aj Katarína Veľká či Mikuláš I. Dnes je Ermitáž múzeom s jednou z najlepších zbierok umenia v Európe a návštevníci tu obdivujú diela Tiziana, Rafaela alebo Leonara da Vinciho. Tamojšie umelecké fondy evidujú tiež vyše tri milióny artefaktov svetového kultúrneho dedičstva od praveku až po súčasnosť, ktoré sú vystavované vo viac ako štyristo sálach rozmiestnených v komplexe šiestich budov.

Zimný palác (Ermitáž), Petrohrad, Rusko Foto: SHUTTERSTOCK
Zimný palác, Ermitáž, Petrohrad, Rusko Zimný palác (Ermitáž), Petrohrad, Rusko

Stredovekú pevnosť Tower na brehu rieky Temža postavili Londýnčania, aby si udržali cudzích útočníkov od tela. Dnes, naopak, pritiahne 2 895 000 turistov z celého sveta. Najstaršia časť – Biela veža – vznikla už v 12. storočí. Aj keď pôvodne slúžila ako kráľovská rezidencia, známou sa stala ako väzenie a miesto popráv napríklad Henricha VI. či Lady Jane Grey. Milióny dnes vo veži obdivujú britské korunovačné klenoty, najmä žezlo s vsadeným najväčším bezfarebným diamantom na svete – Hviezdou Afriky. Súčasťou pokladu je aj indická cisárska koruna so smaragdom a 6 500 diamantmi, na korune kráľovnej Alžbety sa skvie povestný Koh-i-Noor.

Tower, Londýn, Veľká Británia Foto: SHUTTERSTOCK
Tower of London, Londýn, Big Ben, veža s hodinami, Temža, Veľká Británia Tower, Londýn, Veľká Británia

Po ôsme miesto nemusíme chodiť ďaleko, 2 870 000 turistov navštívi ročne viedenský Schönbrunn. Rokokový palác, letné útočisko habsburských cisárov z rokov 1700 až 1918, je najnavštevovanejším miestom v Rakúsku. Nadchne 1 441 miestnosťami, z ktorých najznámejšia je Zrkadlová sála, kde 6-ročný Mozart prvý raz koncertoval. Tamojšia zoologická záhrada je najstaršou v Európe, založili ju v roku 1752. Organizácia Zoological Society of London ju opakovane vyhlásila za najlepšiu európsku ZOO.

Schönbrunn, Viedeň, Rakúsko Foto: SHUTTERSTOCK
Schönbrunn, Viedeň, Rakúsko Schönbrunn, Viedeň, Rakúsko

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #zámok #návštevnosť #palác